ZAZIMLJAVANJE PČELA

Pčele se pripremaju za zimovanje već u avgustu i najkasnije u septembru mjesecu i to su mjeseci kada ne treba kasniti sa provjerom količine meda koju društva imaju za zimovanje a koje mora biti u tom periodu minimalno 15-ak kg po jednom društvu. Ako su zalihe manje, potrebno je u nekoliko većih obroka dodati šećernog sirupa u koncentraciji 1,5-2:1 (1,5 - 2 kg šećera i 1 litar vode) i prihraniti pčele dok se ne dobije potrebna količina hrane za zimovanje.

Ako dodate 10 litara sirupa nemojte da mislite da ste pčelama obezbjedili 10 kg meda, računica je tu malo drugačija, morate uzeti u obzir da pčele potroše jedan dio hrane dok to prerađuju, drugi dio ode na leglo koje matica tada počinje intenzivnije da zaliježe a treći dio ode na isparavanje one vode kojom ste razrijedili šećer. Nemojte davati gust šećerni sirup jer pčele se tako još više iscrpljuju i skraćuje im se životni vijek (tako tvrdi nauka i pčelarski instituti i ja vjerujem da je tako), bolje rijeđi sirup i malo više puta nasuti u hranilicu, nego gust sirup i pri tome odjedanputa dodan! Bolje od prihrane sirupom je da dodate meda iz rezervnih okvira ali malo to ko ima i može a šećer je inače nužno zlo.

Dopuna zimskih zaliha hrane se može u KRAJNJOJ nuždi vršiti i šećerno mednim pogačama, mada je ona u ovom vremenskom periodu najštetnija za pčele jer ih previše iscrpljuje. Kada ste dodali prihranu, onda ste jedan dio poslova oko uzimljavanja riješili. Radi orijentacije koliko mogu pčele od dodatog šećernog sirupa preraditi u NAZOVIMO med (jer to nije med niti će ikada biti) računica ide otprilike ovako, ako dodate 10 litara sirupa koncentracije 1:1, u najboljem slučaju pčele će imati količinu u NAZOVIMO medu maksimalno oko 5 - 5,5 Kg, ako je koncentracija 2:1 u korist šećera onda pčele mogu iz 10 lit otopine dobiti maksimalno oko  6,5 - 7 kg vještačkog meda. Ovo su neke moje procjene. Ako uzmemo da 600 gr šećera i 600 ml vode daje 1 litar tekućine onda za 10 litara sirupa nam treba šećera 6 kg i 6 litara vode, ali da Vas tim detaljima ne zamaram, uglavnom poslije prihrane tj. poslije nekoliko dana, provjerite zalihe i to je to, ako treba još dopunite a ako ne onda ste jedan zadatak obavlili!

Početkom novembra u zbjegove tj. pokrovne daske postavljam utopljavajući materijal, ne 2-3 lista novine već 2-3 novine komplet ili komad stiropora ispod poklopca. Vi možete staviti šta god hoćete ili nemojte ništa jer ima svakakvih savjeta, na Vama je da razmislite svojom glavom i sami odaberete put kojim trebate da idete. Lim na podnjači da li će te izvući ili uvući i posebno utopliti to je manje važno, pčele će prezimiti i sa otvorenom podnjačom, jedino će imati malo veću potrošnju hrane ali pod uslovom da ih hladni vjetar ne može dohvatiti.

Lično sam probao i sa otvorenom i zatvorenom podnjačom, kada su jaka društva i dobre zalihe nisam primjetio nikakve probleme, međutim, ako su društva srednje jačine pa i slabija, a posebno sa manjim zalihama meda, onda definitivno uvucite limove i spriječite propuh kroz košnicu i dobro utoplite sa gornje strane, tj. ispod krova! Radite kako mislite da trebate, ponovo ponavljam, sami odlučite šta i kako i nikoga ne krivite bez obzira šta uradili.

Drugi, a u stvari je prvi VAŽAN uslov, za dobro zimovanje pčela je trebao biti ispunjen krajem jula a to je bilo ljetno tretiranje protiv varoe nekim ORGANSKIM sredstvom, ne amitrazima i drugim otrovima koji su kancerogeni. Zašto sam se vratio na ljetno tretiranje, pa iz prostog razloga zato što ako to niste uradili kako treba velika je vjerovatnoća da nećete morati ni raditi zimsko tretiranje protiv varoe jer će Vam pčele biti toliko oslabljenje ili će društva biti po snazi prepolovljena u najboljem slučaju tako da će te vidjeti da niste nešto uradili kako treba i sada šta god uradili sve je to gotovo uzalud.
Međutim, ako ste ljetno tretiranje uradili na vrijeme i kako treba sada Vam preostaje u toku decembra a u zavisnosti od vremena zimsko tretiranje pčela oksalnom kiselinom.

Tretiranje oksalnom kiselinom
Kada ste to obavili onda do druge polovice januara možete biti mirni, a to je vrijeme kada matica počinje novo leglo da zaleže i tada je potrebno intervenisati sa pogačom (iako ne mora ako su zalihe dobre) radi stimulacije matice i pčela na veću aktivnost iako nije dobro ni tu pretjerivati, da matica ne bi zalegla previše legla, a kako februar zna biti izrazito hladan, zna se desiti da dio legla propadne jer ga pčele ne mogu grijati.