Zašto je med jeftin u prodavnicama
a kod Vas dosta skuplji?

Postoji više razloga zašto je to tako, jedan od glavnih razloga je "to" što pojedini kupci taj gotovo FABRIČKI proizvod smatraju medom mada taj proizvod nije vidio očima meda a kamoli da sadrži i dio njegovih svojstava, kako hranidbenih tako i ljekovitih.

Ovdje govorimo znači o patvorenom ili vještačkom nazovi "medu", koji nije ni na kakav način obilježen da to nije pravi med. Takav slatki proizvod od šećera se može spraviti i u kućnoj radinosti, ako želite vještački tj. patvoreni med boje maslačka ili bilo kojih drugih cvjetova tj biljaka, možete to napraviti bez problema tako što u proljeće sa čiste livade uberete oko 40 cjetova maslačka, ili cvjetova bagrema, ruže i sl. kojeg onda prokuhate u 0,5 litara vode kao najobičniji čaj, ako želite miris na borovinu naravno da je potrebno dodati i zelenih izdanaka bora i to treba ostaviti da malo otpusti boje i mirisa na toplom, poslije procijedite i pomiješate sa konzumnim šećerom i ponovo kuhate na laganoj vatri oko 30-ak minuta. Kuhanje te otopine vršite sve dotle dok smjesa ne bude dovoljno gusta kao pravi med!

Omjer šećera koji vam je potreban je negdje oko dva dijela šećera i jedan dio tog čaja te biljke od koje pravite to slatko tj. LAŽNI MED. Što se tiče pčelara on to kada pogleda zna da nije ta smjesa ni vidjela pčele a kamoli nešto drugo ali je činjenica da kod našeg naroda koji je dosta lakovjeran i neobrazovan to dosta glatko prolazi.

Čak i učene ljude lahko prevare torbari tj oni koji nosaju takve proizvode gdje stignu i nude ih po nekim niskim cijenama. E sada kako takvi proizvodi završe u trgovini to je opet zasluga naših proizvođača koji imaju registrovane takve djelatnosti za miješanje svega i svačega, samo je veliki propust naših inspekcija što ne traže da se takvi proizvodi označe na vidljiv i propisan način, pa ko voli nek izvoli.

Mješavine meda u borbi za očuvanje zdravlja

Tek tada bi takvi lažni nazovi medovi dobili i svoju pravu cijenu koja ne bi trebala da pređe čak ni 4 KM (ako računamo da je tegla sa poklopcem ~0,45 KM, 0,7 kg šećera košta negdje oko 1,3 KM, naljepnica za teglu na veliko košta oko 0,05KM, marža trgovca 20% (oko 0,65KM), porez 17% (maksimalno 0,476KM), zarada proizvođača, pakovanje i troškovi transporta ~ 1 KM) sve u svemu ispada da takav lažni med ne bi trebao imati cijenu veću u maloprodaji od 3,9 KM, međutim, kako ni trgovci nisu ludi, njihova cijena je samo malo veća, negdje oko 11-12 KM da bi bili tu negdje sa takvim medom a kod torbara se kreće oko 10 KM a ako kupujete na više, pa može sve do 5-6 KM???

Šta Vam ovo govori, ako Vam odgovara ovakav lažni med, najbolje je da ga sami spremite i pri tome uštedite značajna novčana sredstva, posebno ako Vam trebaju količine od 10 i više kilograma za koje sam čuo neki dan da je jedan kupac uzeo i odnio u Njemačku da ima tamo za sebe pravog meda, e jesam se ismijao, svaka čast torbaru koji ga prevari, pa ako je lud neka ga i varaju a posebno ovu našu "bijedu" koja radi u inostranstvu za platu od preko 1.500 € (eurića), mora se uštedjeti na tome, nije bitno zdravlje!

Pored patvorenih medova u prodavnicama se naravno može pronaći i "pravi" med, koji je 100% proizvod pčela ali je pčelarevim neznanjem ili borbom da dođe do što jeftinijeg proizvoda zasigurno zagađen nekim antibioticima ili amitrazom. Problem je što naša zemlja nema laboratoriju koja je sposobna da ispita eventualne antibiotike i ostale otrove u medu već samo neke i to vjerovatno samo ako su u većim količina. Takvi nalazi sigurno ne bi prošli u laboratoriji u Njemačkoj a dokaz za to je vraćanje meda našim susjedima iako su uredno prošli laboratorijske nalaze u svojoj zemlji a mi, vjerujte, za njima daleko zaostajemo, pa gdje smo to onda? Pa u crnoj rupi na Balkanu!

Ovo su samo dva glavna razloga!

Postoje i drugi razlozi, ako uzmete dva pčelara za koje sigurno znate da imaju pčele, da imaju "PRAVI" med a kod jednog je jeftinij za 1 ili 2 €. Sada se pitate, zašto je to tako, oba imaju pravi med a jednom se isplati davati jeftinije dok drugi hoće više novca.

Jedan od glavnih razloga može biti sredstvo kojim se tretiraju pčele protiv opasnog nametnika pčela (pčelinjeg krpelja), naime, u toj borbi za opstanak pčela, pčelari su prinuđeni koristiti razna zaštitna sredstva. Oni pčelari koji hoće ispravno da rade, koji upotrebljavaju organska sredstva koja su odobrena u EU u odnosu na pčelare koji upotrebljavaju Amitraze i druge otrove koji su vrlo opasni za ljude ako dospiju u pčelinje proizvode su u nepovoljnijem položaju jer su organska sredstva skuplja vjerovali ili ne čak i do 20 pa i više puta. 

Ako se pitate kako je to moguće, navešću cijenu tretmana organskim sredstvima koja se koriste u razvijenim zemljama i koja su i "jedino" dopuštena u tim zemljama, za recimo jedan pčelinjak od 50 košnica. Cijena jednog takvog ljetnjeg tretiranja je negdje između 200 i 500 KM (u zavisnosti od organskog sredstva) dok tretiranje istog tog pčelinjaka Amitrazom koji je dokazano KANCEROGEN i ZABRANJEN u EU i mnogim drugim razvijenijim zemljama u svijetu, kod nas košta između 15 i 20 KM maksimalno. Sada ako to prebacimo na cijenu meda, zar nema logike da neko prodaje med jeftinije samo ako je tretirao jeftinijim i otrovnim sredstvom u odnosu na drugog pčelara koji pokušava ispravno da radi. 

Razmislite o svemu što sam naveo i kako sam bezbroj puta ponovio, Vi odlučujete šta i kako, da li pčelinjim proizvodima hoćete da se liječite ili trujete, vjerujte to je sve do Vas, ako Vas ne zanim šta sam napisao, opet je do Vas, radite kako mislite da ispravno, samo vodite računa o najmlađim pri svemu tome...