Parafin u vosku

Za zdravo i što prirodnije pčelarenje na prvo mjesto stavljam prirodni, znači, samo od pčela izlučeni  vosak pa onda sve ostale naftne derivate!

Večeras sam uhvatio malo vremena da nešto napišem o tome a ponukala me je tema vosak koju kolege pčelari posjećuju na jednom blogu i raspravljaju o tome kakav vosak dobijaju od proizvođača satnih osnova. Mislim da tu ne treba mnogo razmišljati ali svako neka radi kako hoće i neka stavlja pčelama šta hoće ali neće moći dokle hoće.
Malo sam se igrao sa matematikom iako nisam neki matematičar i došao sam do nekih podataka koji, pa da su i manji, su veoma ZABRINJAVAJUĆI 
Naime mnogima je jasno da prilikom svakog pretapanja voska proizvođač doda bar 10% parafina u taj vosak i tako to ide u krug.

Rak rana pčelarstva, parafin u vosku

Prilog tabela sa proračunom:

Ja sam vršio neke proračune i došao do 10-og pretapanja, početna mjera je bila 1 Kg čistog voska i u startu kada proizvođač doda 10% parafina on je OBOGATIO  Vaš vosak sa 11,11% parafina jer je normalno prije početka pretapanja oduzeto od te količine koju ste donijeli 100 grama Vašeg voska jer bi u suprotnom ispalo, Vi donijeli 1 Kg a vraćate 1,1 Kg, onda bi bilo kao da je bio u košnici a ne na presanju  iako bi moglo u povoljnijem slučaju biti 10% da je na kraju oduzeo od te količine ali svejedno je u startu veselo.
Elem da ne dužim više, ukoliko bi donijeli isti vosak na pretapanje deset puta i svaki puta povećavajući količinu za 30% voska od zaperaka (čistog voska) matematika kaže da bi na kraju procenat PARAFINA u vosku bio oko 33-34%. Čak i da sam napravio grešku to može značiti par procenata manje ali možda i više u zavisnosti koliko bi bilo priliva čistog voska ali i ovo je van svake pameti!

U proračunu sam pretpostavio da od Vaše količine koju ste donijeli u startu prerađivač uzima 10% voska i dodaje parafin u toj količini što je malo gora solucija ali i 90% realna iako može na kraju umanjiti broj osnova koju vam predaje za težinu svog parafina ali to je mala razlika kada se preračuna na veći broj pretapanja.
Drugi slučaj je alarmantniji i on je približniji realnom stanju a radi se o prilivu 20% čistog voska recimo na količinu koju pretapate i tada posle desetog pretapanja dobijate procenat PARAFINA u vosku od SAMO 45,28%
Mnogi se pitaju zašto im pečele uginu, treba li dalje tražiti krivce ili se obračunati sa problemom od kojeg mnogi bježe, ne znam zbog čega, ne mogu me ni komercijalni pčelari ubijediti da im je u cilju što više pčela i meda a da na parafinu grade budućnost svojih pčelica. Volio bih i malo drugih argumenata ako sam negdje pogriješio!

Parafin u vosku
Nazad na vosak