Vosak, koji, kako se dobija
zašto ga pčele koriste i zašto je nama bitan kao potrošačima meda?

Vosak je 100% organski proizvod koji luče mlade pčele u određenoj dobnoj starosti i pri povoljnim uslovima kada ima paše u prirodi. On je kao građevni materijal u košnici  neophodan i nezamjenjiv za opstanak pčelinje zajednice kao "građevni" materijal za svoje potomstvo ali i materijal u kojeg pčele sakupljaju i odlažu med i polen.  Vosak se primjenjuje u gotovo svim oblastima života, počev od industrije, kozmetike, farmacije a najviše u pčelarstvu. Čist pčelinji vosak je velika garancija da pored drugih ispunjenih uslova u pčelarstvu možemo slobodno reći mi kao pčelari da imamo pravi pčelinji proizvod, med, polen, matičnu mliječ...

Za potrošače meda je veoma bitnoda med koji koriste potiče iz čistog pčelinjeg voska a ne voska koji je zagađen parafinom i drugim otrovima koga mnogi pčelari koriste jer nažalost mnogi pčelari nemaju vlastitu presu za izradu satnih osnova već satne osnove jednostavno mijenjaju a i zbog još jednog razloga zato što je jeftinije zamijeniti svoj vosak nego ga sam ispresati i vratiti pčelama. Znaju ovo dobro pčelari o čemu ja govorim ali kupci nažalost ne! 

Med u saću je jedna od najljepših, najukusnijih poslastica koje pčele mogu da proizvedu i taj vosak u kome se nalazi med mora biti 100% čist, ne smije se koristiti nikakva satna osnova pri tome i on se onda može bez bojazni 100% konzumirati.

Pčelinji vosak se od davnina koristi u ishrani ljudi i kao lijek i hrana a najčešće se konzumiraju medni poklopaci sa medom (nastaju prilikom otklapanja saća prije vrcanja meda) a isto tako u zadnje vrijeme se planski proizvodi med u saću baš za tu namjenu!

Nazad     Napred