s Čisti i nezagađeni vosak u pčelarstvu | Uspješno pčelarenje

Vosak preduslov za zdravo pčelarenje

Vosak, laički rečeno, pčelama služi kao idealni građevinski materijal (za satne osnove) u kome pčele prevashodno odgajaju svoju djecu tj nove pčele ali i drže tj skladište zalihe polena i meda koje mi na kraju konzumiramo ali i naša djeca.

Ako nam ovo gore ukratko navedeno nije dovoljno da shvatimo njegovu ogromnu važnost prvenstveno za pčelinju zajednici a potom i za nas kao konzumente pčelinjih proizvoda onda je svako dalje čitanje teksta posvećeno vosku, gubljenje vremena.

Vosak luče mlade pčele u određenoj dobi i to pomoću niza ćelija koje se nalaze na dnu stomaka. Da bi pčele lučile vosak potrebno je obezbjediti više uslova od kojih su najznačajniji dobra paša ili stimulativno prihranjivanje rijetkom otopinom meda i vode kao i dodavanja razrijeđenog polena ukoliko istog trenutno nema vani. Takođe u košnici mora vladati i određena temperatura, ako je previše hladno ili pre vruće, pčele prestaju sa lučenjem voska ili ga umanjuju. Najviše voska se luči u proljeće i prve polovice ljeta dok sve ranije i kasnije je u daleko manjim količinama ili ga uopšte i nema.

Mnogi pčelari da bi „ kao “ uštedjeli radeći oko pčela pribjegavaju nabavci voska koji u sebi ima veliki udio parafina tj (svijeće). To je pogubno za pčelu ali mnogi pčelari to shvate prekasno. Taj isti vosak je opasan i za konzumiranje meda i ostalih pčelinjih proizvoda koje takvi pčelari vade iz takvog saća. Na ovom sajtu sam na više mjesta govorio o tome kao i raznim problemima i opasnostima koje takav vosak nosi sa sobom.

Možete samo zamisliti kakav med iz gore prikazanog voska možete dobiti, na oko, naravno odličan. Međutim, iz zagađenog saća ne može biti ni zdrav med kojem teže malobrojni pčelari okrenuti ekološkoj proizvodnji ali koja nažalost u našoj zemlji još dugo godina neće zaživjeti zahvaljujući uvoznoj politici naših vlasti ali i svijesti naših kupaca da im je nabaviti nešto vrijedno ali što jeftinije???

Procenat parafina koji pojedini prerađivači dodaju u Vaš vosak može biti i do 50 %. Na stranici koja se nalazi na OVOM LINKU sam to i prikazao tabelarno...