Varoa

Glavni ubica pčela ali poslije čovjeka

Varoa je zasigurno najveći neprijatelj pčela odmah poslije nas pčelara ali i još više uzgajivača krastavaca, voćara, malinara, jagoda i drugih "naoko" zdravih namirnica ali koje se prskaju, kako kažu "slabim" otrovima pa i po trideset puta za sezonu.
Možda je to i dobro ako želimo da istrijebimo osim nametnika i čovjeka kao rasu koja sama sebe uništava ali opet smatram da trenutno najveću korist imaju proizvođači tih raznih hemikalija tj blago rečeno otrova ali i doktori koji od oboljelih ljudi takođe imaju koristi.

Varoa, ubica 21 vijeka
Broj varoa u pčelinjem društvu

Sada, kada sam u uvodnom dijelu opisao varou i uporedio je sa čovjekom morate shvatiti da je to ozbiljan problem koji uništava i pojedinačno pčele ali ako uzme maha i kompletne košnice kao i pčelinjake.

Sa jednog pčelarskog predavanja sam posudio ovu sliku koju želim sa Vama da podijelim a radi se o kontroli broja varoe i kako brzo izračunati prilično tačan broj varoa u pčelinjem društvu

Tretiranje pčela protiv varoe
  1. Preporučena sredstva su okviri građevnjaci (u proljeće), radi se čisto biološkom metodom tako da isjecamo trutovsko saće sa poklopljenim leglom i tako vadimo iz košnice i dobar dio varoe kaja se smjestila na trutovskom leglu. Radi se sve dok pčele izvlače trutovske ćelije i matica iste zaliježe.
  2. Hemijskim sredstvima, Apilifevar, mravlja i oksalna kiselina...
Apilifevar u brobi protiv varoe
Apilifevar u brobi protiv varoe
Apilifevar u brobi protiv varoe

Više o tretiranju pčela možete pronaći na stranici pitanja & odgovori pod rednim brojem 10, 11 i 38.