Silikonski kalup za izljevanje početaka matičnjaka

Silikonski kalup za izljevanje početaka matičnjaka. U jednoj turi se izlije 50 početaka matičnjaka. Nema pucanja početaka kao kod izljevanja u metalnim kalupima. Nije potrebno nikakvo premazivanje silikona.

Lagan rad, potrebno je samo istopiti vosak od kojeg planiramo izljevati početke matičnjaka i iz pogodne posude sipati isti u kalup.

Kada smo vosak nalili u sve čaurice jednostavno postavljamo kalup u neku posudu sa hladnom vodom i za 30-ak sekundi možemo pristupiti vađenju osnova iz kalupa.
Poslije toga ih lijepimo za letvicu i nastavljamo dalje planirane aktivnosti.

Za one sa slabijim vidom preporučujem lupu tj povećalo sa kojim se te taj posao uradi brže i sigurnije jer se bolje vide i larvice kao i ono što radimo

Izolator za maticu u koji se stavlja LR ram i tako dobijaju jaja iste starosti, posebno pogodan za one koji proizvode matice i žele da su im larvice iste starosti tj svega par časova da je razlike među njima (tako će biti i sa maticama)!

Znači, kada se matica zatvori na ram u kojem nije bilo legla i pusti iz izolatora za 12 ili 24 časa taj ram ostaje i dalje u izolatoru.

Kada četvrti dan izvadimo taj ram iz izolatora imamo larvice 72-80 časova starosti i onda ih možemo prenositi iglom tj presađivati ili podrezati taj ram i pustiti obezmatičenom društvu da izvuče matičnjake po obodu rama.

Matičnjaci će biti iste starosti a ne kao kod slučaja kada imamo jaja različite starosti i kada je razlika među larvicama i po nekoliko dana i tada uvijek prijeti opasnost da se jedna matica izliježe prije i poruši sve ostale matičnjake!

Upotrebom LR izolatora za maticu dobijamo larvice iste starosti, faktički razlika može biti nekoliko sati do najviše 24 časa kada maticu puštamo iz izolatora ili čak i ranije, zavisi od doba godine i koliko matica leže...

Mana presađivanja bilo kakavim iglama je da postoji realna opasnost da larvicu povrijedimo bez obzira koliko pazili a posebno je teško raditi sa jednodnevnim larvicama koje osim što su najosjetljivije isto tako su  male i jedva se vide golim okom i to onih pčelara koji još dobro vide a takvih je vrlo malo jer starosna dob prosječnog pčelara je oko 50-ak godina u najboljem slučaju.

Kineska igla za presađivanje larvi prilikom uzgoja matica ili proizvodnje matične mliječi. Veoma jednostavna za upotrebu. Pritiskom na vrh iste (princip kao kod hemijske olovke) na njenom drugom kraju izlazi mali jezičak koji pažljivo podvlačimo ispod larvice i tako zahvaćamo kako larvicu isto tako i dio matične mliječi u kome leži larvica. 

Kada smo dobili larvicu na tom jezičku kineske igle pažljivo je prebacujemo u početak matičnih

ćelija i to tako da sada spuštamo taj vrh kineske igle do samog centra matične ćelije i lagano popuštamo pritisak na kineskoj igli i kako se jezičak uvlači tako larvica ostaje u matičnjaku. Presađivati možemo i na suho kao i uz dodatak malo razrijeđene matične mliječi, nema neke naročite i naočigled vidljive razlike, sve je stvar ličnog izbora.

Matičnu mliječ možemo razrijediti sa malo destilovane ili prokuhane vode ali kako god mi nju uradili, zapaženo je da pčele hraniteljice tu mliječ uklanjaju ispod larvica i luče novu koja je prilagođena uzrastu larvice.

Prednost ručnog presađivanja larvica je ta što ne morate posebno pripremati društva pogotovo ako samo želite presađivati radi matične mliječi i onda Vam nije bitno koliko su larvice stare. Da li dan, dva ili čak i tri, međutim ako želite uzgajati matice onda je preporuka korištenje LR izolatora za maticu.

Uz odgovarajuću Naglavnu lupa - povećalo ipak se i taj posao može brzo i kvalitetno obaviti.

Ukoliko su Vam potrebni kalupi u koje želite vršiti presađivanje larvica iste možete uraditi vrlo brzo i jednostavno pomoću Silikonskog kalupa za izljevanje matičnjaka sa kojim možete za par minuta izliti do 50 komada početaka matičnjaka!
Ukoliko želite samo vršiti presađivanje larvica za sakupljanje matične mliječi onda je bolje da uzimate larvice dva dana starosti jer su manje osjetljive a korisno pomagalo za vađenje matične mliječi je ova silikonska kašičica.

Za sve one koji se žele ozbiljnije baviti uzgojem matica i pri tome moći uspješno presađivati veću količinu čak i tek izleglih larvica preporučujem nabavku jednog od aparata za presađivanje matica tipa Nikot, Jenter ili EZ

LUPA - POVEĆALO

Veoma koristan alat za one sa slabijim vidom posebno kod presađivanja larvica za dobijanje novih matica.

Uz alat dolaze 4 dioptrijska stakla sa kojim se jednostavno rukuje i koja se lagano mijenjaju te onda bez poteškoća možemo vidjeti larvice ili jaja prilikom presađivanja ili kakavih drugih operacija u košnicama kao što je utvrđivanje da li je mlada matica pronijela a isto tako možemo je koristiti kod rutinskog pregleda košnice da bolje vidimo sitnije larvice kao i kada vadimo matičnu mliječ iz matičnjaka!

Na prednjem dijelu ovog povećala tj lupe, se nalazi led lampica koja kada se uključi daje dovoljno svjetlosti u uslovima slabije vidljivosti i pomaže nam da brže vidimo larvicu i završimo određeni posao. U kompletu dolaze i dvije baterijice od 1,5 volt kao na slici.

Ukoliko se želite baviti presađivanjem larvi za uzgoj matica ili proizvodnju matične mliječi na starinski način, imate u ponudi i tzv Kinesku iglu za presađivanje!

Ako želite uzgajati matice bez presađivanja larvica sa bilo kakvim iglama i bez gotovo ikakvog rizika da larvicu povrijedite, imate tu mogućnost uz pomoć aparata tipa Nikot, Jenter aparat ili EZ Novozelandski aparat!

Veoma praktična kašičica sa silikonskim vrhom za sakupljanje matične mliječi. Jedan kraj kašičice je malo zaoštren tako da sa njime lako vadimo larvicu, naravno ako je vidimo dok je drugi dio sa silikonskim vrhom kojim sada jednostavno povadimo matičnu mliječ iz matičnjaka i pri tome ga vrlo malo ili gotovo nikako ne oštetimo.

Ukoliko smo sa vidom malo slabiji koristan dodatak je i lupa koja se nosi na glavi i sa kojom još lakše obavljamo posao jer bolje vidimo...

Za sve one koji namjeravaju da proizvode matičnu mliječ ili matice u količinu od desetak komada pa do koliko žele u ponudi imamo i vještačke početke matičnjaka i to više vrste.
Oni mogu biti izgleda kao i voštani matičnjaci ali mogu biti i specijalno napravljeni za lakšu ugradnju u okvire kao na gornjoj slici.
To su početci matičnjaka namijenjeni za višekratnu upotrebu ali se mora paziti prilikom dezinfekcije da se ne drže predugo u vreloj vodi ali ukoliko se radi tura iza ture gotovo nikakva dezinfekcija i nije potrebna jer se to konstano dodaje pčelama. Preporučljivo je jedino dezinfekciju raditi početkom sezone kada nam ta oprema leži preko zime izvan košnice a u svim ostalim slučajevima je nepotrebno.

Početci matičnjaka

Naravno da Vi možete to raditi i nekoliko puta dnevno ako baš želite ili Vam je previše dosadno ali nemojte, nema potrebe.

Nazad