Aparati za uzgoj matica
Nikot, Jenter ili EZ

Cijene artikala kao i uslove isporuke možete pronaći ⇛ OVDJE

U novije vrijeme uzgoj matica sa aparatima tipa Nikot, Jenter ili EZ je uzeo maha iz prostog razloga što za uspješan uzgoj matica nije potrebno imati dobar vid i mirnu ruku, dovoljno je sve odraditi i pripremiti kako treba i uz malo sreće ako nas posluži i vrijeme, možemo imati veliki broj oplođenih mladih matica koje smo sami proizveli a od matica koje imaju najbolje rezultate sa vlastitog pčelinjaka.

Vlastitim uzgojem matica uz malo truda i ulaganja uvijek možemo imati mlade matice u košnicama, ne brinemo se puno ako smo neku slučajno i ugnječili ili je nestala iz košnice.


Bez obzira kako vršili presađivanje larvica veliku pažnju treba obratiti i na pripremu dobrog tj jakog odgajivačkog društva i moramo poštovati vrijeme kada se šta radi.

Sve ostalo je stvar malo manje iskustva a mnogo više volje, da uzgojimo maticu po vlastitoj mjeri i osobinama. Svjedoci smo da sve pčele ne sakupljaju isto med, neke donose više propolisa, neke luče više voska, neke više privlače vorou i tako dalje, znači na nama je da odaberemo koje karakteristike nam odgovaraju i da pokušamo da takvu maticu uzgojimo.

Još jedna i najbitnija stvar kod vlastitog uzgoja matica je i 'samo' zadovoljstvo kada svojim rukama i znanjem uzgojite matice sa odličnim karakteristika i uvijek ste sigurni 10.000% koliko su stare matice i ne brinete oko kupovine da li će neko imati maticu za Vas i kakva je i to kada Vama odgovara a ne uzgajaču matica.

Sve ovo se može raditi i na malo primitivniji način ali sa više angažovanja prilikom presađivanja, obezbjeđivanja boljih uslova u kojima radite kao i dužeg vremena ručnog presađivanja, te ne malog rizika od povrede larvica koje prenosite.

Da sve ovo gore ne bi bilo kao neka idila, svako onaj ko smatra da može kupiti neki od gore pomenutih aparata i samo čekati da mu iz njega izlijeću oplođene matice se veoma vara. Uzgoju matica se mora posvetiti najveća pažnja bilo kojom metodom da to radimo ali je razlika samo u tome što sa aparatima to ide daleko lakše i brže, mogu se presađivati čak i jednodnevna jaja dok sa ručnim presađivanjem kojekakvim iglama još se nije rodio takav stručnjak ili ja možda ne znam za njega?

Rad na uzgajanju matica sa bilo kojim od aparata tipa Nikot, Jenter ili EZ(Novozelandski aparat) je gotovo identičan a razlikuje se samo po MOGUĆEM broju proizvedenih matica ili načinu prenošenja larvica u njihove matičnjake. Sve ostalo je potpuno identično, zatvaranje matice, vrijeme presađivanja i ostalo sve do dobijanja oplođenih matica!

Jenter, Nikot ili EZ aparat za proizvodnju matica
Nikot aparat

Za pčelare koji žele da uzgajaju matice na najlakši a istovremeno najsavremeniji mogući način koji mogu i uz malo muke da savladaju, preporučuje se da koriste jedan od navedenih sistema  Nikot, Jenter ili EZ Queen sistem!

Kao prvo svaki pčelar mora da se zapita šta mu zapravo treba, koju proizvodnju želi da pokrene, da li samo uzgoj matica za vlastite potrebe ili i za prodaju, te želi li se baviti i proizvodnjom matične mliječi ili sve navedeno i u kojem obimu?

Ukoliko želite da se bavite uzgojem matica do nekih 100 komada po turnusu onda nema tu mnogo dileme, bilo da uzme jenter ili nikot nema tu baš toliko velike razlike ali je zasigurno nikot kao noviji aparat uveo par izmjena i time odmakao podosta od jenter aparata.

Najveća novina i prednost kod Nikot aparata je ta da matica zaliježe samo one ćelije koje se mogu prenijeti, tako da bude sigurno zaleženo ono što nama treba dok to kod jentera nije slučaj. Samim time i manji broj ćelija bude zaležen u vrlo kratkom vremenu i razlika između larvica može biti maksimalno 2-3 časa.

Još jedna prednost kod nikot aparata je što u aparatu ima i kavez za maticu pa kada je nađemo recimo oko podne i hoćemo da je zatvorimo da ne nosi par sati radi dobijanja krupnijih jaja jednostavno je u nikot aparatu stavljamo u za to predviđeno mjesto u samom aparatu, zatvorimo izlaz pogačom i više ne moramo otvarati košnicu dok to kod jentera nije moguće. Kod jenter aparat ako smo maticu zatvorili u kavezu moramo košnicu ponovo otvarati da bi prebacili maticu sada iz kaveza u jenter aparat, (dupli posao)!


Još jedna velika prednost na strani nikot aparata je ta, što se pokretna dna, tj matične ćelije sa jajima nalaze već u matičnim čahurama i nema nikakvog rizika kada uklapamo jedan nosač u drugi kao kod jentera, gdje se ipak mora pažljivije rukovati sa larvicom da je ne prignječimo kada spajamo matične ćelije iz aparata sa čahuricama...

Na kraju postoji još jedna sitnica koja je na strani nikot aparata a to je najjednostavnije riješeno postavljanje presađenih larvica na letvice dok to kod jentera ipak ide malo teže... a i cijena samih kaveza za matičnjake nije nikako na strani jenter aparata jer u Njemačkoj jedan kavez za jenter aparat košta 1€ i dok dođe ovdje onda da ne pišem dalje... 

Ovo bi bilo dobro da se može prikazati na slikama ali treba malo više vremena za sve to koje nažalost trenutno nemam! 

Razlika postoji i u kompletu koji se isporučuje uz jenter, on je predviđen za uzgoj 40 matica jer toliko dolazi u kompletu dijelova za isti ali ima veliku manu jer nema kaveza za matičnjake već se moraju dodatno nabavljati ili praviti dok nikot isporučuje u kompletu 30 kaveza za matičnjake i sve ono što ide sa time (znači za 30 matica je sve tu). Što se tiče i rezervnih dijelova za Nikot situacija je mnogo bolja nego kod jentera...

Nikot aparat u okviru

Za pčelare koji bi da rade i matičnu mliječ tj da presađuju iglom sistem jenter im pruža mogućnost da iskoriste i koju larvicu ukoliko im zafali mimo onih 115 koliko imaju na raspolaganju i da ih mogu iglom presaditi u početke matičnjaka klasičnim putem dok kod nikota to nije moguće ukoliko ste iskoristili svih 110 ćelija ali mislim da to nije ni bitno jer kada radite aparatom nema potrebe iglom ništa prenositi već dokupiti koliko Vam treba matičnih ćelija i nosača za aparat i raditi kao što treba.

Za pčelare kojima je potrebna velika količina larvi iste starosti u jednom turnusu i to preko 400 larvica sistem EZ je nezamjenjiv. drugu mogućnost imaju da ručno traže po okvirima larvice iste starosti i da takođe ručno presađuju toliki broj larvica što je svakako danguba i veliki posao ali eto mogu uštedjeti nešto para a više se pomučiti. Takođe moraju imati i dobar vid a NIKADA nisu 100% sigurni koliko im je neka larva stara osim ako nisu okvir držali u kavezu izolatoru...


Nikot aparat

Jedan od aparata najnovije generacije je i daleko poznati Nikot aparat, Francuske proizvodnje. Rad sa aparatom je gotovo identičan radu sa Jenterovim aparatom a razlika je samo u jednom koraku manje prilikom prenošenja larvica jer je larvica već u početku matičnjaka i samo se utakne u nosač na letvici i još manja je mogućnost povrede larvice prilikom prenošenja.

Uz Nikot aparat u kompletu dolazi sve što Vam je potrebno za uzgoj 30 matica uključujući kaveze za matičnjake. Iz samog aparata je moguće uzgojiti do 110 matica ali treba dokupiti nosače matičnjaka kao i kaveze da bi se moglo sa tolikim brojem matičnjaka raditi.

Više o tome --»
Jenter aparat za uzgoj matica!
Jenter aparat

Aparat Njemačke proizvodnje koji je nastao prije Nikota a koji se odlično pokazao u praksi i danas koristi veliki broj uzgajivača matica. To je aparat sa kojim sam i sam ušao u svijet uzgajivača matica i to ponajviše za vlastite potrebe.

Jenter aparat isto može poslužiti za uzgoj do 110 matica a u kompletu dolazi 40 nosača matičnjaka ali bez kaveza, što je ozbiljan nedostatak onome ko ne presađuje matičnjake.

Više o tome --»
EZ aparat

Aparat za brzi uzgoj do 420 matica po jednoj turi nastao na Novom zelandu je kod nas najmanje poznat a radi se o aparatu najnovije generacije. Rad sa aparatom tj sa brzim presađivanjem tolikog broja larvica je maksimalno olakšan jer se larvice prenose po 10-ak u komadu tj u redovima kako su i bile ćelije umetnute u aparat.

Uzgoj matica u EZ aparatu čije su sve ćelije pokretne. Glavna razlika u odnosu na Nikot i Jenter je ta da ovdje svih 420 ćelija je pokretno i da se sve larvice mogu iskoristiti odjednom, znači nije potrebno imati 3 ili više aparata za dobivanje većeg broja larvica...

EZ aparat za uzgoj matica