Uslovi isporuke paketnih rojeva

Nekoliko smjernica za manje glavobolje onoga ko kupuje ali i onoga ko isporučuje paketne rojeve!

 1. OBAVEZNA je uplata avansa u dogovorenom iznosu!
  1. Zašto je potreban avans?

  2. Razlog za avans je jednostavan jer time se dogovor konkretizuje, postaje obavezujući i nema mijenjanja istog bez nekog opravdanog razloga a to opet mora biti opravdano. Najgora stvar je da napravite paketni roj, dogovorite isporuku a kupac se ne pojavi! Šta onda da uradite sa tim rojem nego da ga vratite ponovo na pčelinjak ili na drugo mjesto i tada ako ne znate od kuda ste uzeli pčele napravite novi problem jer se pčele uzbune i nastaje haos na pčelinjaku ako se izmješaju mjesta ili pčele vrate u košnicu iz koje nisu te iste oduzete. Da bi se to izbjeglo i još drugih nesporazuma zato se uzima avans da dodatno stimuliše naručioca rojeva da iste preuzme u dogovorenom broju i vremenu.
  3. Pčele na okvirima
  4. Ovo kod kupovine košnica nije toliko problematično jer dok se ne pomjere košnice nema nekih problema ali takođe je poželjno jer ako se dogovori preuzimanje košnica onda se iste moraju zatvoriti i pčele čekaju dok se ne prevezu. Ukoliko kupac taj dan u određeno vrijeme ne dođe da preuzme košnice sa pčelama onda se pčele mogu pustiti da lete jer svako dugotrajnije zadržavanje pčela u košnici tokom dana nije poželjno iz više razloga.
 2. Pčele u paketnim rojevima Ukoliko isporuka rojeva nije moguća u terminu u kojem je dogovorena zbog vremenskih uslova tj. više sile, onda se uzimaju cijene iz narednog termina (niže) a u kojem rojevi budu uručeni.
  Razlog može biti vrijeme ili neki neplanirani događaj koji mogu spriječiti isporuku rojeva od strane pčelara, (neodgodive obaveze, bolest i sl.)!
 3. Ukoliko je kupac obavješten na 2 dana ranije (ne može više dana jer je vrijeme nestabilno u proljeće i nekada se ne zna ni vrijeme za sutradan) a isporuku odgodi iz ličnih razloga, za neki drugi period, onda ostaje cijena prvobitno dogovorena iz razloga odgađanja isporuke rojeva od strane naručioca.
 4. Ukoliko kupac odustane od naručenih rojeva onda se avans koji je uplatio NE VRAĆA.
 5. Košnice sa pčelama Sva pitanja prije konačnog dogovora moraju se razjasniti jer naknadno mijenjanje dogovora nije dobro i šteti odnosu kupac - isporučilac ali i pčelama.