STERILIZACIJA VOSKA U POLJSKOM AUTOKLAVU

Nudimo uslugu sterilizacije voska za pčelare koji posjeduju ručnu presu da bi bili 100% sigurni da neće prenijeti eventualne spore američke kuge ili evropske gnjiloće na druga pčelinja društva. Sterilizacija se odvija u autoklavu na temperaturi od 120° celzijusa u trajanju od 30-60 minuta a u zavisnosti od količine voska.

Postupak jedne ture od zagrijavanja do samog završetka sterilizacije iznosi nekih 90 minuta za količine do 20-ak kg voska koji mora prije toga prethodno biti pretopljen u kolutove (kao sir).

Sterilizacija se vrši u prisustvu onoga koji je donio vosak, ništa se ne radi iza leđa, sve je javno. Na sljedećim slikama se vidi dio samog postupka a u opisu slika se može vidjeti šta koja slika pokazuje.

Autoklav - sterilizacija voska

Ubacujemo vosak koji želimo sterilisati, izlomimo ga na komade, sipamo vrelu vodu u autoklav i to količinu oko 5 litara, zatvaramo polopac sa zavrtnjima, uključujemo plinski grijač i kreće zabava!

Autoklav - sterilizacija voska

Radni pritisak u autoklavu kada dostigne 1,2 bara to odgovara temperaturi od 120° celzijusa (po uputstvu o rukovanju poljskim autoklavom koje je izdala bivša JNA) i držimo u zavisnosti od količine voska od nekih 30 - 45 minuta na tom pritisku odnosno temperaturi 120° celzijusa!

Sterilizacija voska u autoklavu

Poslije određenog vremena, vosak koji je bio kao u "paklu" se ispušta u posudu! Prije samog ispuštanja voska potrebno je ispustiti vodenu paru koja je pod pritiskom i pustiti da se vosak malo ohladi. Moja preporuka je ostaviti vosak poslije potrebnog vremena provednog u autoklavu i sačekati da se sam autoklav ohladi te da mu unutrašnji pritisak sam opadne na nulu pa čak i tada treba biti vrlo oprezan ☠ , prvo otvoriti ventil za ispuštanje vodene pare i kada smo se uvjerili 100% da nema nikakvog pritiska "TEK TADA OTVARAMO POKLOPAC AUTOKLAVA"!

Dovoljna je i mala količina vrele vodene pare posebno ako je pod pritiskom pa da Vas opeče prilikom otvaranja poklopca (lično iskusio)! Takođe, ako izvadimo vosak odmah iz autoklava a prethodno ne sačekamo da se ohladi makar malo u autoklavu dobijemo jednu zakašnjelu reakciju voska koji tek onda kada smo ga izvadili počinje da ključa iako je bio miran na "oko" prilikom vađenja iz autoklava.


Na ovom videu se vidi koliko je vosak vreo čak i poslije 20-ak minuta hlađenja tj od momenta kada smo prekinuli zagrijavanje. Ukoliko poslije sterilizacije ODMAH ispustimo vodenu paru tj smanjimo pritisak u autoklavu i izvadimo posude sa voskom napolje nastaje veoma opasna situacija da vosak koji je trenutak prije bio miran postaje uzavreo i iskipi nam iz posude bez obzira što ga ništa više ne grije! Najgora situacija je ako pokipi po našim rukama ili nogama, zato, ☠ OPREZ ☠ !

Vosak se može sterilisati u autoklavu i u nekom loncu ili kanti odgovarajućih dimenzija koje mogu stati u autoklav te je tako i bolje raditi nego ako se stavi direktno u autoklav jer tada postoji velika šansa da vosak uz sami kraj autoklava se pregrije prilikom sterilizacije iako ima vode u autoklavu te da izgubi boju i narušimo mu i kvalitet.
Kako to izgleda u praksi možete vidjeti na donjim slikama.

Sterilizacija voska u autoklavu
Sterilizacija voska u autoklavu

Prednost ovakve sterilizacije je da se može ako su u pitanju manje količine voska od 5,6,7 pa i 8 kg raditi istovremeno za dva različita pčelara s time da se nijedan vosak ne miješa sa drugim što i jeste poenta izrade satnih osnova u kućnoj radinosti i sterilizacije voska ISKLJUČIVO onog pčelara čiji je taj vosak.

Veliki prerađivači ne mogu raditi toliko male količine pojedinačno jer im se jednostavno ne isplati a posebno onima koji imaju autoklave kapaciteta od 100, 200 pa i više kg...

Kada mi neki pčelar kaže da je dobio svoj vosak od velikog prerađivača tj da mu je uradio njegovih maksimalno 10-ak kg ja se na to jedino nasmijem jer ne mogu vjerovati da iko imalo pametan može to tako i pomisliti da se radi a posebno da se velikom prerađivaču isplati raditi takav vosak po 1€ ili nešto malo preko toga po kg voska ako nema neku znato veću količinu počev od 70-ak kg voska pa naviše...

Pažnja:
Ponovo napominjem, voditi računa da je sve pod pritiskom i prije ispuštanja voska "OBAVEZNO" ispustite vodenu paru na gornju slavinu koja se vidi na drugoj slici!"

Poželjno je da onaj koji donosi vosak ponese i neku posudu koja se može dobro zatvoriti da može odmah nositi vosak kući ili može sačekati neko vrijeme da se ohladi i tada ga transportovati.

Sam postupak sterilizacije ću naknadno snimiti i postaviti na youtube da se vidi, nije ništa komplikovano ako se sve radi po propisu i sa odgovarajućim posudama tj autoklavom.

Cjenovnik samo sterilizacije voska, bez izrade satnih osnova je sljedeći:


Samo STERILIZACIJA VOSKA ako se radi cijene su sljedeće:
00-10 kg=10 KM,
11-20 kg=19 KM,
21-30 kg=28 KM,
31-40 kg=37 KM,
41-50 kg=46 KM
Za veće količine po dogovoru!

Nazad