Satne osnove od čistog pčelinjeg voska

Čisti pčelinji vosak
Satne osnove za pčele

Najviše i najčešće falsikovan pčelinji proizvod pored meda je i sam pčelinji vosak. Nažalost, većina pčelara ne obraća dovoljno pažnje na ovaj veliki pčelinji ali i pčelarski problem sve dok ne bude kasno tj dok ne dođe do pojave uginuća pčela ili u najboljem slučaju raznih oboljevanja. Na ovom sajtu postoji više tekstova o toj problematici a ovdje ću govoriti o satnim osnovama koje imamo u ponudi.
Ove satne osnove za dobar dio pčelara koji razmišljaju prvenstveno novčanikom umjesto svojom glavom su na prvi pogled preskupe i oni pri tome zanemaruju činjenicu da se ovdje radi o čistom pčelinjem vosku a ne parafinu ali svako odlučuje šta će i kao raditi. Kome se ne proizvodi vosak uvijek može posegnuti za kupovnim satnim osnovama koje sadrže uvijek svega više osim samog voska.

Nažalost i potrošači meda ali i ostalih pčelinjih proizvoda kada konzumiraju med i ostale pčelinje proizvode uzimaju dio tih tvari koji se osim parafina koji se pomalo razlaže u medu unose u sebe i antibiotike, amitraz i još kojekakve hemikalije koje su needukovani pčelari davali svojim pčelama da ne obole a pri tome su ih kupovnim satnim osnovama dovodili do gotovog uginuća!
To je začarni krug iz koga veoma mali broj pčelara uspije izaći i to prvenstveno proizvodeći svoj vosak na pčelinjaku i tek kada vide efekte toga postaju svjesni grešaka koje su pravili u prethodnom periodu.

Satne osnove možete poručiti sa ovog linka
Čisti pčelinji vosak
Čisti pčelinji vosak
Čisti pčelinji vosak
POTEŠKOĆE SA VOSKOM

Da bi se došlo do pravog i čistog voska dug je put! Mnogi pčelari na tom putu pokleknu i ne obraćaju na pažnju isti a to direktno vodi bolestima pčela ali i onečišćenja meda za ljudsku konzumaciju jer parafin nije dobar da bi se u njemu držalo bilo šta a med ne pogotovo. To je ono na što većina pčelara ne obraća pažnju i upravo to radi. Ukoliko se neko usudi šta reći ili napisati odmah se nađe neko ko će ga napasti, optužiti da izmišlja i sl. ne bi li ga diskreditovao i napravio lažovom da druge pčelare odgovori od toga.

KAKO DOĆI DO VOSKA

Put do voska je i lagan i težak, zavisi kako ko to shvata. Kada kažemo lagan nema tu neke mudrolije, potrebno je najviše vrmena jer pčele to luče u ograničenim količinima a za to je osim vremena potrebno još i meda i polena. Kome se žuri da preko noći dođe do čistog i zdravog voska iz kojeg će konzumirati zdrave pčelinje proizvode može isti nabaviti od pouzdanog pčelara ali sve to ima svoju cijenu. Najbolje je sam sebi to proizvesti ali ako nemate sopstvenu presu za vosak opet ste na početku jer nažalost dobar dio prerađivača voska iako se kunu čak i u vlastitu djecu upravo dodaju taj parafin da bi dobili bolju cijenu i Vama da bude što povoljnije ta satna osnova. Polazeći od činjenice da su prerađivači pošteni ostaje onda jedino rješenje da pčele počinju lučiti parafin jer ako ga nije prerađivač dodao onda ostaje samo pčela a svi znamo koliko je to moguće...

ZAKLJUČAK

Radi svoga zdravlja ali i radi zdravlja onih koji nam pružaju saltko zadovoljstvo a to su pčele, obratite veliku pažnju prilikom kupovine voska a najbolje je ako ga proizvodite sami.