Saće u medu ili med sa dodatkom saća

Jedna od najčešćih kombinacija pčelinjih proizvoda je med sa dodatkom saća. To se obično pravi tako što se teglu ubaci komad meda u saću težine od 50-100 gr i jednostavno prelije tečnim medom do vrha tegle. 

Med u saću

Takve kombinacije su obično dosta jeftinije od kupovine samo meda u saću iste težine a kupci imaju tu prednost da prilikom konzumacije meda pomalo se "oslade" i medom koji je u ORGINALNOM pčelinjem pakovanju po nekoj povoljnoj cijeni! Još jedna kombinacija ili varijacija koju pčelari imaju u ponudi je i prodaja meda sa pčelinjim poklopcima koji ostaju prilikom vrcanja meda.  Kada se vrca med iz okvira u kojima je poklopljeni med i da bi se izvrcao taj med, prethodno se moraju ti poklopci ukloniti nožem za otklapanje saća. Ti medni poklopci su obično veličine (prečnika) nekih 4-5 mm i nisu baš okruglih oblika, više kao šestougaonici ali to nije ni bitno. Uglavnom nalaze se u medu koji prilikom njihovog skidanja i nož zagrebe i vrlo je ukusna i zdrava poslastica!

Bitno je da se to jednostavno pokupi što prije, naročito da se pazi na higijenu jer se to ne može cijediti kroz sito, upakuje u tegle i kao orginalan pčelinji proizvod prodaje ali samo onim kupcima koji znaju šta je to ili su nekada to probali dok za druge to nije baš izgledno na oko. Neki to sladokusci zovu i "pčelinji kajmak"!

Problem i sa ovim proizvodom pčela je taj što su medni poklopci koji se pakuju vrijedan proizvod pčela (čist organski vosak) koji je skuplji i od samog meda pa tako i cijena takvog proizvoda je veća nego običnog čistog meda. To zna odbiti kupce koji se ne razumiju u to a posebno one koji žele samo što jeftinije da prođu.

Nažalost kao i kod svega ostalog i ovdje vrijedi ona narodna izreka:"Koliko para, toliko i muzike!"