Paketni rojevi na vagu od 2-3 Kg

Paketni rojevi pčela težine veće od 2 kg namijenjeni su prvenstveno formiranju novih zajednica od kojih očekujemo da brzo ojačaju pa čak i da nam nešto donesu meda i polena u toj istoj godini.
Da bi to postigli moramo imati izgrađenih okvira da im dodamo odmah po naseljavanju u košnice i moramo ih par puta i prihraniti ako nema odmah neke paše u prirodi da ne zaostaju u razvoju i da ne dangube jer sezona kako brzo dođe isto tako i još brže prođe.
Kako se u tom roju nalaze pčele svih uzrasta iz košnice iz koje su formirani ti paktni rojevi i sa njihovom maticom ili novom, zavisi od dogovora, takvo društvo brzo radi i gradi jer se osjeća kao i prirodni roj a to iz razloga što nema nikakvog legla uz njih.
Tada pčele počinju obilno maticu da hrane i ona zaliježe onoliko koliko može i to do krajnjih granica a posebno ako imamo izgrađene okvire u košnici u kojoj smo ih naselili! To su faktički sve pčele iz gotovo normalne zajednice i ako bi ih naselili u košnicu u kojoj je izgrađeno saće i odnijeli na neku pašu imali bi solidne viškove meda da izvadimo bez bojazni od rojenja ili kakvih dodatnih intervencija na toj košnici.

Ovi razlozi koji su navedeni u prethodnom dijelu teksta smatram da su dovoljni da shvatimo da ovakvi rojevi se ne prave u "trku" i "usput" te da je to odgovoran i precizan posao koji se mora odraditi planski i u određeno vrijeme. To vrijeme je kada pčela ima dovoljno u košnici jer oduzimanje ove količine pčela od jedne košnice zasigurno dobro oslabi pčelinju zajednicu iz koje formiramo takav roj. Naravno, zato i cijena takvih rojeva je u skladu sa time koliko su ti rojevi težine a samim time i jačine te šta mogu uraditi onome ko ih nabavi samo ako ima imalo prethodnog znanja i da ga vrijeme posluži.
Kao što se može primjetiti iz dosta izlaganja kolega pčelara svi kada nešto objašnjavaju govore:"Ako Bog da i ako nas vrijeme posluži" a to je stvarno tako. Mi sve spremimo i uradimo ali ako priroda podivlja ništa od toga, košnice ostanu prazne a pčele gladne tako da priča "sigurno ćeš izvaditi meda toliko i toliko" je obična "šarena laža za djecu"!

Prodaja paketnih rojeva na vagu

Osim tretiranja protiv varoe koje bi bilo dobro ODMAH uraditi ne bi imali nikakvih posebnih intervencija na tom društvu sve do uzimljavanja.

Ovakav roj je teško dobiti iako nije nemoguće, može se pojaviti prilikom prirodnog rojenja jakih zajednica a može se i vještački napraviti, međutim, ovdje računica nije na strani pčelara koji bi to radio iz prostog razloga što NIKADA ne može dobiti ni približnu cijenu koja je srazmjerna snazi tog roja a onaj ko kupuje naravno gleda to kao i svaki drugi roj u čemu NARAVNO i griješi ali ako "ko" može koga da prevari da mu proda takav roj po istoj cijeni kao i onaj od 1 kg neka samo izvoli.

Nemojte se razočarati, ima i takvih pčelara i to kako onih koji traže da kupe tako nešto tako i onih koji to prodaju ili iz nužde ili neznanja! Uglavnom, ovakvi vještački rojevi se mogu praviti tek u drugoj polovici maja jer tek tada ima dovoljno pčele a i legla da se makar malo opravda takav postupak onoga koji bi to prodao.

Kao što sam rekao jedina i najveća mana ovakvim rojevima je za kupce cijena ali koja nažalost mora da prati težinu pčele!

Za većinu pčelara je ovo preskupa verzija i nemojte se zamarati sa time da ovo kupujete jer ovakve rojeve može samo lud pčelar prodati u maju ispod 100 € po roju a za većinu pčelara koji uzdišu nad svakim eurom uloženim u pčelu a pri tome bi joj izvadili i dušu, to je tada naravno izuzetno skupo.

Ako se pitate zašto ovo pišem znajte da ima pojedinih i mladih a i starih pčelara koji žele da započnu sa što manje ulaganja a neki bi čak i da dobiju rojeve u bescjenje tj. gotovo džabe misleći da rojevi nastaju sami od sebe, da pčelara ništa ne koštaju i da ih zato kao "obične muhe" treba poklanjati i započnu se raspitivati o ovakvim rojevima.

Sve one koji razmišljaju da ovakve rojeve mogu nabaviti po smiješnoj cijeni, pitam da li su nekada išli nekome koga čak i ne poznaju, da mu ponude da im nešto urade besplatno, nacjepaju drva, pokupe sjeno, očiste dvorište, zidaju kuću, mješaju malter ili pomuzu krave? Poneki možda i jesu išli u humanitarne svrhe ali opet nekome koga znaju ali većina nije niti bi to ikada uradila za džabe a posebno nekome koga ne zna. Pitam se zašto onda pojedinci smatraju da mogu dobiti rojeve pčela ili košnice po nekim bagatelnim cijenama kao da je to roba sa otpada i da onoga koji drži pčele to ništa ne košta!

Da li bi ste Vi prodali svoje auto koje vrijedi par hiljada eura nekome za upola cijene ili još manje, da li bi ste prodali tele pod cijenu od jagnjeta ili ovce, ako ne biste, zašto onda smatrate da možete dobiti ovakve rojeve pod minimalnom cijenom?


Zašto mislite da se može dobiti roj od 3 kg pčela za minimalne pare, pa svaki pčelar ako ima mozga kao vrh igle mora shvatiti da kada takav roj bilo vještački ili prirodni oduzme iz košnice u maju da od te košnice nema ništa više u toku te godine ali ja znam da to ne zanima kupce koji "smatraju" da za svojih velikih 10, 20 ili 30 € mogu da to kupe.

Ovo pišem iz razloga da me se ne smara sa porukama ili upitima oko ovih rojeva ako mislite da ih kupite pošto - zašto, tražite dalje i neka Vam je sretna kupovina. Za sve kupce a posebno pčelare početnike moram da napomenem da pčelarstvo nije jeftino i da treba dugo godina da se uloženo vrati, zato je najbolje početi umjereno sa par rojeva od 1 kg ili 1,2 kg i radi cijene a i radi toga da se obučite sa takvim rojevima par godina pa onda ići dalje ali naspram sredstava koja su Vam na raspolaganju!

Ja jesam za svaki kompromis ali bez mozga nisam, volim čist i precizan dogovor ali ponižavanje i ucjene nikako i za te kupce koji imaju takve sklonosti unaprijed ih "Molim" da me ne kontaktiraju, ima na internetu dosta pčelara koje mogu pokušati ucjenjivati mizernim ponudama.

Mene to ne zanima, idite što dalje odavde i neka Vam je "Medno"!