Paketni rojevi težine 1,5 Kg

Paketni rojevi pčela ove težine zasigurno su najbliži prirodnim rojevima i to prvencima jer imaju dovoljan broj pčela za brz i nesmetan razvoj. Malo veća cijena takvih rojeva u odnosu na standardne zasigurno je opravdana investicija jer onaj ko se odluči za nabavku paketnih rojeva ove težine će imati manje posla ali i brige sa njima.
To može biti prepreka za one koji ne razumiju važnost većeg roja tj većeg broja pčela a posebno ako se gleda da se uštedi što više na tome i onda to može da bude problem.
Ovakvi paketni rojevi moraju u startu da koštaju malo više ali ta mala razlika u cijeni u odnosu na paketne rojeve manje težine može vrlo brzo da se isplati posebno ako je kakva paša u toku ili tek treba da počne. Mnogi naravno zbog te proste računice odluče se na rojeve pčela koji su manji ali su cijenom prihvatljiviji što opet u konačnici nije nužno loš izbor već opet neka sredina između omjera uloženog i dobivenog.
Ti manji rojevi su dobra prilika da početnik pčelar skuplja iskustva i da vidi da li je pčelarstvo za njega po nekoj minimalnoj cijeni ali zato ni ne treba u startu da očekuje nešto spektakularno jer za sve vrijedi izreka:"Koliko para - toliko muzike"!

Naizgled mala razlika između rojeva od 1,2 kg i rojeva od 1,5 kg doprinosi još bržem razvoju zajednice jer i ako se povećava težina roja za samo 100 gr primjetno je veće angažovanje bilo kog društva a kamoli ako je razlika 300 gr. Ako znamo da u 100 gr pčela dolazi oko 1000 jedinki onda broj od 3.000 dodatnih pčela zasigurno nije zanemariv!

Za pojedine kupce to mnogo ne znači jer oni imaju drugu računicu a to je:"Da mi je što više rojeva samo da imam veliki broj pa neka su i manji", ali tu je baš greška.

Paketni rojevi prodaja

Bolje je uzeti manji broj ali kvalitetnijih rojeva i sigurno će Vam se to isplatiti u manjem ulaganju u ta društva bilo u prihrani, ili u nekim drugim radovima jer manji broj dobrih društava iziskuje manje i radnog angažovanja oko istih a pored toga može sebi obezbjediti u velikoj većini slučajeva i solidne zalihe meda i polena kao i dobar razvoj samog društva.

Razlika od 300 gr pčela znači još jedan dodatni okvir u odnosu na roj od 1,2 kg, neki će sada reći, kako je moguće da sada 300 gr pčela zauzme samo još jedan okvir a 200 gr pčela razlike između rojeva od 1kg i 1,2 kg zauzme 1-1,5 okvir. Za sve koji tako razmišljaju moram reći da pčele nisu išle ni u kakve škole, ne znaju matematiku kakvu mi poznajemo ali koriste se nama nekim nepoznatim metodama da bi gradile svoj dom i to u mrklom mraku a isto tako i kada se raspoređuju po okvirima one najbolje znaju koliko će prostora zauzeti, koliko mogu grijati i održavati, naše želje su jedno ali stvarnost je nešto drugo.

Ova računica ako bi išli prostom matematikom je isto nelogična jer ako pitate imalo boljeg poznavaoca pčela koliko meda će mu donijeti dva srednja društva i on kaže recimo po 15 kg, dok naučnici a i pčelari praktičari su dokazali da ako dva takva društva spojimo neće donijeti 30 kg što je logično već bar 40 kg pa i više. Gdje je ovdje prosta matematika, negdje se gubi a isto tako i kod rojeva i dodatnih pčela.

Ovakvi rojevi tj ove težine su dosta dobri rojevi i ako se uspiju nabaviti u prvoj polovici maja imat ćemo sigurno odlično društvo pčela za uzimljavanje a u idućoj godini od takvog društva možemo očekivati sve, pod uslovom da je i matica dobra tj mlađa a i vremenske prilike da posluže.

U slučaju da je matica starija kao i kod drugih rojeva, onda postoji realna šansa da nam se to društvo i zaroji ako nismo poduzeli određene mjere na sprečavanju rojenja a najbitnija je matici obezbjediti dovoljno prostora za leglo, mladim pčelama prostor za lučenje voska i dovoljan broj nastavaka da pčele ne stvaraju gužvu posebno u plodištu.

Ako bi ovakve rojeve ojačali sa po dva ili tri okvira zatvorenog legla imali bi do početka livade dosta jako društvo koje bi na livadskoj paši a i lipi moglo donijeti i nešto viška meda, naravno, sve zavisi od uslova u prirodi, jer ako medenja nema onda ni najjače društvo neće skupiti ni za sebe a kamoli da ima viška. Ovo bi se moglo ostvariti ukoliko imamo izgrađenog saća ali ako ovakav roj stavimo na čiste satne osnove onda od njega ne smijemo puno očekivati jer dok se razvije i izgradi satne osnove proći će više od mjesec dana i onda jedino na nekim kasnijim pašama bi mogao nešto i meda prikupiti ali prvenstveno za sebe!

Ako se ovakvi rojevi mogu dobiti prije maja onda takav roj možemo ostaviti čak i samostalno da se razvija uz našu malu pomoć u vidu prihrane i to svake druge večeri po manje količine šećernog sirupa 0,5 lit ili kombinaciji meda i šećera još bolje i tako pčele maksimalno razviti i čak dobro iskoristiti prvu voćnu ali i bagremovu pašu naročito ako imamo izgrađenih okvira.

Međutim, prodaja takvih rojeva prije maja je apsolutno neisplativa za prodavce pčela a i za onoga koji kupuje je cijena ta koja ga odbija ali ako znamo da je u tom vremenskom periodu u košnici pčela od 2-3 kg a nema rezervnih matica onda ispada da onaj ko kupuje kupuje prezimjelo društvo ali samo bez legla.

Moramo biti svjesni da je najveća vrijednost samih (golih) pčela u bilo kojoj kupovini. Saće, tj vosak, košnica i zalihe meda dolaze na neka druga ili treća mjesta, a jedino ono što je bitno tada u aprilu su pčele koje treba da donesu neki prihod onome koji se za njih brinuo i tako da mu isplate dio sredstava a ne samo da se prodaju po nekoj mizernoj cijeni i sa svim rizicima koje je nosilo njihovo prezimljavanje koje je u ovom slučaju palo na leđa prodavca a ne na kupca.

Kupac kupuje žive, prezimjele pčele od kojih očekuje odmah neku korist a ne da misli kako će prezimiti, koliko imaju zalihe, da li ih je dobro očistio od varoe, ima li zaliha polena u košnici i još niz drugih pitanja, njega to ne zanima, on hoće samo što jeftinije da dođe do što boljeg društva.

E pa htjeli to priznati ili ne, nema toga, samo onaj ko nema mozga može to prodati po nekoj mizernoj cijeni a da je sve u redu sa pčelama ili onaj kome su ostale pčele iza pčelareve smrti ili bolesti pa je primoran, ima i toga ali to treba dugo tražiti.

I ovdje je bitno napomenuti da treba obratiti pažnju na tretiranje protiv varoe koje ne smije izostati odmah po formiranju takvog paketnog roja jer sve varoe su prisutne na odraslim pčelama i nipošto ne treba propustiti priliku da se takve pčele ne očiste od varoe jer kada počne leglo taj posao je daleko teže obaviti a i skuplji je naknadno kada se obavlja a manja je i garancija da smo uspjeli u tome ponajviše zbog zatvorenog legla i varoe koja je ostala u njemu a da ne spominjemo štetu koju bi mogla varoa u međuvremenu nanijeti poklopljenom leglu do vremena tretmana.