Paketni rojevi težine 1,2 Kg

Naseljavanje paketnih rojeva

Naseljavanje paketnog roja težine 1,2 kg!

Mala razlika između rojeva od 1kg i rojeva od 1,2kg ali baš ta minimalna razlika u težini pomaže društvu tj roju da se još brže razvije u odnosu na roj od 1 kg. Brojčano, to je društvo jače za 2.000 izletnica što u košnici znači otprilke 1-1,5 dodatni okvir pčela.

Ovakvi rojevi tj ove težine su dosta solidni rojevi i ako se uspiju nabaviti u prvoj polovici maja imat ćemo zasigurno dobro društvo pčela za uzimljavanje a u idućoj godini od takvog društva možemo očekivati maksimum naravno ako je i matica mlada. U slučaju da je starija onda postoji realna šansa da nam se to društvo i zaroji ako nismo poduzeli određene mjere na sprečavanju rojenja a najbitnija je matici obezbjediti dovoljno prostora za leglo, mladim pčelama prostor za lučenje voska i dovoljan broj nastavaka da se pčele ne moraju gurati jedna uz drugu.

Ako bi ovakve rojeve ojačali sa po dva ili tri okvira zatvorenog legla imali bi do početka livade dosta solidno društvo koje bi na livadskoj paši a i lipi moglo donijeti i nešto meda, naravno, sve zavisi od uslova u prirodi, ako medenja nema onda ni najjače društvo neće skupiti ni za sebe a kamoli da ima viška. Ovo bi se moglo ostvariti ukoliko imamo izgrađenog saća ali ako ovakav roj stavimo na čiste satne osnove onda od njega ne trebamo puno očekivati jer dok se razvije i izgradi satne osnove proći će više od mjesec i po dana i onda jedino na nekim kasnijim pašama bi mogao nešto prikupiti ali prvenstveno za sebe!

Ako se ovakvi rojevi mogu dobiti prije maja onda takav roj možemo ostaviti čak i samostalno da se razvija uz našu malu pomoć u vidu prihrane svake druge večeri po manje količine šećernog sirupa ili kombinaciji meda i šećera još bolje i tako pčele maksimalno razviti koje bi do zime trebale uz povoljne pašne prilike i sebi zimnicu obezbjediti.

I ovdje je bitno napomenuti da treba obratiti pažnju na tretiranje protiv varoe koje ne smije izostati odmah po formiranju takvog paketnog roja jer sve varoe su prisutne na odraslim pčelama i nipošto ne treba propustiti priliku da se takve pčele ne očiste od varoe jer kada počne leglo taj posao je daleko teže obaviti a i skuplji je naknadno da se obavlja i garancija da smo uspjeli u tome je daleko manja zbog zatvorenog legla i varoe koja je ostala u njemu a da ne spominjemo štetu koju je varoa nanijela u poklopljenom leglu do vremena tretmana.