Paketni rojevi pčela od 1 Kg

Paketni rojevi pčela težine 1 kg su veoma dobar omjer uloženog i dobivenog. Ovo posebno dolazi do izražaja ako se ovi paketni rojevi nabave u prvoj polovici maja i tada možemo očekivati ako vrijeme posluži i priroda odradi svoje da do kraja godine imamo zasigurno dobro društvo tj dovoljno pčela za uzimljavanje a u idućoj godini od takvog društva možemo očekivati maksimum naravno ako je i matica mlada. U slučaju da je starija onda postoji realna šansa da nam se to društvo i zaroji ako nismo poduzeli određene mjere na sprečavanju rojenja.

Da bi maticu i pčele spriječili tj što duže odložili rojenje, glavni posao pčelara je bez obzira da li je u pitanju košnica ili jači roj , da obezbjedi dovoljno prostora matici za zalijeganje.
Mlade pčele se moraju uposliti da luče vosak a dovoljan broj nastavaka postavljenih u pravo vrijeme je konačan udarac pčelama protiv rojenja. Naravno, ako nešto propustimo tj zakasnimo dobit ćemo roj na grani, košnice bez meda i još malo dodatnih glavobolja ali nema pčelara da mu se koje društvo i ne zaroji i izroji ma šta oni pričali kako su uspješni u tome.

Ako bi poslije naseljavanja u košnice i tretmana protiv varoe, ovakve rojeve ojačali sa po dva ili tri okvira zatvorenog legla imali bi do početka livade dosta solidno društvo koje bi na livadskoj paši kao i na lipi, moglo donijeti i nešto viška meda. Treba obratiti pažnju da ukoliko idemo na ojačavanje ovakvih rojeva okvirima sa zatvorenim leglom iz drugih košnica, tada i tretman koji smo obavili protiv varoe neće biti dovoljan za tu godinu jer varoa koja je u poklopljenom leglu je ponovo za kratko vrijeme na pčelama ali barem smo dio toga odstranili tim tretmanom.

Naseljavanje košnica paketnim rojevima

Naravno, sve zavisi od uslova u prirodi, ako medenja nema onda ni najjače društvo neće skupiti ni za sebe a kamoli da ima viška. Ovo bi se moglo ostvariti ukoliko imamo izgrađenog saća ali ako ovakav roj stavimo na čiste satne osnove onda od njega ne trebamo puno očekivati jer dok se razvije i izgradi satne osnove proći će više od mjesec i po dana i onda jedino na nekim kasnijim pašama bi mogao nešto prikupiti ali prvenstveno za sebe!

Ako se ovakvi rojevi mogu dobiti prije maja onda takav roj možemo ostaviti čak i samostalno da se razvija uz našu malu pomoć u vidu prihrane svake druge večeri po manje količine šećernog sirupa ili kombinaciji meda i šećera još bolje i tako pčele maksimalno razviti koje bi do zime trebale uz povoljne pašne prilike i sebi zimnicu obezbjediti.

I ovdje je bitno napomenuti da treba obratiti pažnju na tretiranje protiv varoe koje ne smije izostati odmah po formiranju takvog paketnog roja jer sve varoe su prisutne na odraslim pčelama i nipošto ne treba propustiti priliku da se takve pčele ne očiste od varoe jer kada počne leglo taj posao je daleko teže obaviti a i skuplji je naknadno da se obavlja.
Garancija da smo uspjeli u tome je daleko manja zbog zatvorenog legla i varoe koja je ostala u njemu. Pri tome ne treba zaboraviti spomenuti štetu koju je varoa do tada već nanijela pčelama kako u poklopljenom leglu a isto tako i na odraslim sve do vremena provođenja tretmana.
Kao što smo već gore napomenuli, ukoliko ojačavamo ove rojeve sa dodatnim okvirima legla onda početni tretman priliko naseljavanja paketnog roja pčela u košnicu neće biti dovoljan i nemojte se zvaravati. To je iz prostog razloga zato što smo unijeli dodatnu količinu varoe u okvirima sa zatvorenim leglom a koje smo dodali pčelama i u tom slučaju moramo OBAVEZNO izvršiti jesensko tretiranje protiv varoe bi se osigurali da društvo očišćeno od varoe može dočekati iduću pčelarsku sezonu.

Ukoliko nismo dodavali okvire sa zatvorenim leglom tada možemo sa tim jednim tretiranjem protiv varoe koje smo proveli prilikom naseljavanja paketnog roja u košnicu ako je ispravno odrađeno bez straha čekati iduću pčelarsku sezonu.

Završni rezime

Ovdje se postavlja veliko pitanje koliko dobijamo a koliko gubimo dodavanjem okvira sa zatvorenim leglom. Naime, ukoliko ne dodajemo ništa možemo spokojno poslije tretmana gledati razvoj tog roja i kako lagano jača i priprema se za zimu. Međutim, ono će teško ako vrijeme i paša ne posluži moći nešto donijeti čak i sebi a kamoli nama. Da bi to prevazišli pojedini pčelari praktikuju dodavati okvire sa zatvorenim leglom i tada dobijaju jače društvo u kraćem roku spremno da donese i sebi ali i pčelaru ponešto, ne mnogo ali makar da se zasladi medom u prvoj godini ali ima taj problem pojačanog prisustva vaore kako smo već gore obrazložili.
Sada je do onoga koji drži pčele šta da radi, obadvoje ne može, mora se odlučiti šta mu je bolje odnosno isplativije.
Nije bez veze ona poslovica:"Za sve je med sladak osim za pčalare :) "