Rojevi težine 0,8 Kg

Kada pričamo o rojevima onda svi pomalo zamišljamo rojeve veličine omanjeg auta. Međutim, kada radite rojeve na vagu steknete neku predstavu o tome koliko je stvarno veliki prirodni roj. Prirodni rojevi prvenci se kreću počev od težine od 1 kg pa do maksimalno 3 kg i to vrlo rijetko, obično se pčelinja zajednica izroji ranije pa izađe nekoliko rojeva manje težine. Međutim, kada se pčele rašire na grani onda se čini kao da taj roj ima i 5 kg, pa čak i više pčela što je apsurd isto kao i kod ribara kada od ribe koja je teška 1 kg napravi da je malte ne som bio od 4-5 kg... posebno ako mu pobjegne :)

Zašto ovo sve pišem?
Pa iz prostog razloga da shvatite da rojevi od 0,8 kg težine ne moraju biti slabi koliko Vi mislite ali uz našu pomoć ako ih nabavimo na samom početku sezone mogu se razviti do normalne pčelinje zajednice u nekom razumnom vremenskom periodu a neće koštati toliko jer smo mi (tj Vi) radili oko njih.

Roj ove težine pokriva otprilike 4 LR okvira ili ako su košnice manje visine onda 5 ili više. Ono sa čime moramo računati je da su u ovakvim rojevima sve odrasle pčele pa dok ne počne novo leglo da se izvodi opašće i broj pčela od prvobitnog broja ali kasnijim izlaskom novih pčela kao i dolaskom toplijeg vremena takav roj će se uz našu pomoć dosta dobro razvijati.

Naravno da onima koji su nestrpljivi ovo nije odgovarajuće rješenje pa mogu uz malo više novca odabrati nabavku rojeva težine od 1, 1,2 ili 1,5 kg pčela.

Mini rojevi, paketni roj pčela

Šta znači više pčela u roju smatram da svi pretpostavljaju a prednosti su sljedeće:

  1. više pčela - brži razvoj,
  2. jača zajednica - više izgradi saća,
  3. brže gradi,
  4. više donese nektara i polena iz prirode,
  5. više legla a samim time i više novih pčela radilica.
Smatram da je svima jasno zašto je bolji veći -teži roj ali njegova težina uzrokuje veću cijenu jer veći tj teži paketni roj je više novaca koštao i pčelara kroz povećanu potrošnju meda, polena da bi se dobilo više pčela i zato NIJE SVEJEDNO koliko je težak paketni roj.
Iz tih razloga pokušavamo napraviti najbolju ponudu za određenu sumu novaca.

Svako neka izvoli i traži najbolju kombinaciju tj rješenje za sebe. Nabavka ovakvih rojeva tj ove težine već početkom juna nema nikakvog smisla jer ne znamo kakva će godina biti i najvjerovatnije ovakav roj se neće kvalitetno pripremiti za zimu i iz tog razloga krajem juna ne pravim rojeve težine 0,5 -1 kg jer sve je to malo zato što je gotovo kraj sezone.