Paketni rojevi pčela od 1/2 Kg

Ovakvi "mali" paketni rojevi na vagu težine 0,5 kg su namijenjeni prvenstveno pojačavanju postojećih društava ali i razrojavanju kada vam ne treba dosta pčela već Vam treba prvenstveno matica da bi uz pomoć svojih pčela kao i onih dodatih iz drugih društava brzo dobili zajednicu "gotovo normalne veličine"!
Naravno uz našu pomoć takvom roju u vidu stimulacije mednom pogačom i sirupom ili još bolje samim medom ako imamo mogućnost i ako u prirodi ima ikakve paše ubrzo bi trebali vidjeti dobre rezultate iako smo u startu krenuli sa dosta malo pčela.

Ovakav pristup se ne preporučuje manje iskusnim pčelarima jer ipak treba malo više iskustva i znanja da bi iskoristili te pčele na najbolji mogući način jer vrijeme kod ovih rojeva ne radi za nas ako ne znamo šta, kada i kako da uradimo.
Ponovo napominjem da je dohrana ovakvih tzv. rojića obavezna i to što boljom prihranom a ne samo čistim šećerom i tek tada možemo očekivati dobre rezultate ali zbog cijene meda većina pčelara nažalost mora pribjeći prihranom sa šećernim sirupom!

Paketni rojevi pčela

Ovakvi maleni rojevi od 0,5 kg pčela i sa mladom maticom ako se dobiju početkom maja onda imamo vremena bez nekog straha i većih problema da ih pripremimo do zime za kvalitetno uzimljavanje ali i prezimljavanje bez ikakvog straha da će zaostati u razvoju jer pred sobom ima sve paše počev od bagrema u maju, preko livade, lipe i šume.

Svakako treba obratiti pažnju na tretiranje protiv varoe koje ne smije izostati odmah po formiranju takvih paketnih rojeva jer sve varoe su prisutne na odraslim pčelama i nipošto ne treba propustiti priliku da se takve pčele ne očiste od varoe jer kada počne leglo taj posao je daleko teže obaviti a i skuplje je naknadno da se to obavlja.

Ukoliko paketni roj ne očistimo od varoe odmah po naseljavanju košnica dok nema zatvorenog legla propustili smo dobru priliku da varou koja je na pčelama uništimo u što većem broju.
Kada se pojavi prvo zatvoreno leglo onda nema nikakve garancije da smo uspjeli u tome a sve zbog našeg nemara jer u zatvorenom leglu varoa je ostala dosta zaštićena i već je prvu generaciju pčela počela oštećivati.
Šteta u ovakvim manjim rojevima je daleko veća pošto se radi o manjem broju pčela nego u velikim rojevima samim time i procenat varoe može biti dosta veći nego u većim rojevima a time je i veća opasnost po pčele u njemu a da ne spominjemo štetu koju je varoa nanijela već u poklopljenom leglu do vremena tretmana.

Ovakvi rojevi su u pogodni za naseljavanje manjih košnica kao što su RV ili EV, Farrar 6, 8 ali i 10-okvirni i slične manje košnice a može i u LR košnice posebno ako se dobiju krajem aprila ili početkom maja kako sam gore naveo i bez ikakvih problema mogu da se razviju do zime u pravo društvo ali naravno uz našu pomoć...

Prednosti ovih paketnih rojeva!

Ovo je sigurno najjeftinija solucija nabavke pčela u samom startu ali naknadno iziskuje više angažmana pčelara, dodatnu pažnju i prihranu i nije baš preporučljivo za početnike zbog manjeg broja pčela nego u rojevima "normalne" veličine od 1 - 1,5 kg.

Mane ovakvih paketnih rojeva!

Povećan angažman pčelara, stalna prihrana i potrebno iskustvo da se ovakav maleni roj ojača i razvije u normalno pčečlinje društvo spremno za prezimljavanje. Pored toga, zasigurno ima više posla u odnosu na veće rojeve a cijena je jedina prednost nabavke ovakvih rojeva.