Paketni rojevi pčela 2024 god.

Prodaja i narudžba rojeva na vagu za 2023 god. će otpočeti u martu mjesecu dok se vidi tačno stanje sa čime naši pčelinjaci raspolažu.
Proteklih godina smo započinjali isporuku u drugoj polovini aprila kada su to vremenski uslovi dozvoljavali a ove ne možemo ništa reći jer je vrijeme nepredvidivo. Uglavnom, za početnike pčelare ali i one iskusnije koji žele uvećati pčelinjak nabavka rojeva na vagu je dobar način da se isti uveća bez obzira na vrstu košnica kojim se namjerava pčelariti a ujedno i jedan od najsigurnijih načina da na svoj pčelinjak donesete zdrave pčele bez legla koje obično izaziva razne nevolje pčelarima.


Zašto nabavljati rojeve pčela na vagu?

Svako ko razmišlja svojom glavom a želi proći jeftinije ali i sigurnije će se odlučiti radije na nabavku pčela i matice bez okvira i košnica, jer su sigurnija nabavka ali i jeftinija a posebno ako se ima svoja oprema tj košnice za pčele.

  Neke od prednosti kupovine paketnih rojeva sa pčelama su:
 1. Znatno jeftinije nabavka pčela od kupovine kompletnih košnica sa pčelama!
 2. Sigurnija nabavka zbog manje vjerovatnoće od prenosa eventualnih pčelinjih bolesti.
 3. Lagan transport jer u kartonske kutije u koje se pakuju rojevi težine 1-2kg u obično auto se može smjestiti 20-30 paketnih rojeva sa pčelama dok sa košnicama bi trebao kombi za prevoz iste količine pčela i košnica.
 4. Paketni rojevi u odnosu na prirodne rojeve imaju tu prednost što se mogu raditi planski i isporuka se može dosta tačno predvidjeti i kada mi to želimo a ne kada pčele žele da se roje ali ipak mora nam i vrijeme ići na ruku jer ne može se po kiši to raditi.
 5. Mi planiramo unaprijed broj rojeva koji želimo kupiti ili u našem slučaju isporučiti i ne moramo čekati kada se pčele odluče na razrojavanje,
 6. Tretiranje takvih rojeva protiv varoe se može obaviti ODMAH po dolasku na pčelinjak jer nema legla i sva varoa koliko god da je ima je na pčelama a matica se može privremeno izmaći iz paketnog roja da je zaštitimo od uticaja sredstva kojim tretiramo i onda možemo to komotnije tretirati protiv varoe.
  Tako tretirane pčele mogu bez ikakvih problem ostati do iduće pčelarske godine da se ne tretiraju jer dok se varoa oporavi proći će dosta vremena.
 7. I na kraju to je najpošteniji način nabavke jer se sve zna u gram koliko pčela kupac kupuje jer se sve vaga, nema ništa na pamet i od oka!
Inače, pravljenje i isporuka rojeva na vagu je u novije vrijeme postao vrlo popularan način nabavke zbog samog prevoza rojeva i bez posebnog rizika od bolesti pčelinjeg legla koje su i najopasnije.

Nedostaci nabavke pčela i rojeva na vagu!

 • Najveći nedostatak je malo sporiji razvoj pčela jer prođe određeno vrijeme dok matica ne zaleže prva jaja i dok se ne počnu izlijegati mlade pčele.
  Ovo se vrijeme može skratiti ako se u rezervi ima izgrađenih okvira a može se prevazići još lakše ako pčelar ima par košnica sa pčelama i pomogne takvom roju sa 1 ili 2 okvira zatvorenog legla i onda takvo formiranje društva ide veoma brzo te ako godina posluži a rojevi pčela su nabavljeni dosta rano u sezoni mogu se očekivati i neki prinosi u medu...
 • Znači, drugi nedostatak je što se u prvoj godini pčelarenja obično ne mogu očekivati nikakvi prinosi meda već se sve potroši na razvoj i kvalitetno uzimljavanje pčela.

Na donjem linku možete izvršiti okvirno proračun cijene koštanja određene količine rojeva na vagu. Program je još u izradi tako da je ovo više za sada orijentaciono. Hvala na razumijevanju...