Rojevi pčela na LR i Farrar okvirima

Rojevi na okvirima su u zadnje vrijeme dobili na popularnosti iz prostog razloga što se recimo kupovinom takvih rojeva može ubrzano postići proširivanje postojećeg pčelinjaka ali opasnost od prenošenja pčelinjih bolesti je više izražena kao i svijest onoga ko radi takve rojeve tj tu preovlađuje subjektivna procjena pčelara koliko legla će biti na tim okvirima kao i količina pčele, hrane, starosti saća i još što šta drugog kojeg pčear početnik nije ni svjestan.

Mnogi tako naprave klasičnu grešku prilikom kupovine takvih rojeva jer traže za malo novaca a da je sve u redu a obično količina izdvojenog novca i kvaliteta tih rojeva ide ruku pod ruku.

Rojevi na okvirima

U praksi to znači da za malo novaca možete očekivati slabije rojeve a neki nesavjesni pčelari možda i iz neznanja ili samo radi finansijske dobiti prodaju i oboljele zajednice jer im je to jedan od načina da se riješe zaraze na pčelinjaku!

Dok to kupac vidi a naročito neiskusni početnici, da sa time nije nešto u redu, prolazi vrijeme i on sigurno ali lagano klizi u propast vodeći se idejom kako je eto pojeftino nabavio rojeve jer je on dobar pregovarač :) ,da li?
Kada mu do jeseni takvi rojevi uginu, opet za sebe velika većina ima opravdanje, loša godina, nije mi se dalo i tako to!

Da bi ste izbjegli klasične pogreške prilikom nabavke takvih rojeva ja ću u rubrici prodaja paketnih rojeva na okvirima pisati o tome i šta bi trebalo da kupac očekuje da dobije u određenom paketnom roju od savjesnog pčelara a šta će dobiti to je u velikoj većini slučajeva mačka u džaku, vjerovali ili ne!

Na donjem linku možete izvršiti okvirno proračun cijene koštanja rojeva na vagu. Program je još u izradi tako da je ovo više za sada orijentaciono. Hvala na razumijevanju...