Rojevi pčela na 8 okvira

Možda se neko zapita šta ima veze, 5 ili 8 okvira, nikakva razlika ali to nije ni približno tako i neka priča ko šta hoće, međutim, oni kupci koji znaju šta hoće i ne žele baš da u startu šepaju i natežu se sa društvima daleko bolja i isplatnija je solucija nabavka rojeva na okvirima kojima pčelare i to na 8 okvira.

Uglavnom kao i u svemu, ko želi da prođe u startu što jeftinije neka izbjegava ovakve kombinacije ali kada na kraju sezone sabere uloženo u manje rojeve i svoj trud shvatit će da nije prošao jeftinije sa jeftinijim rojevima nego čak i skuplje nego što je mislio ali ne može obadvoje i da bude jeftino i da mu se isplati.

Rojevi na okvirima

Nabavka ovakvog roja u aprilu na 8 okvira je isto što i nabavka u maju rojeva na 12 pa čak i više okvira jer otprilike snaga prosječne zajednice u to vrijeme gotovo da i ne prelazi tu količinu legla, znači to je faktički komplet pčelinja zajednica u dobroj formi!

Iskorištenje paše ovakvih zajednica je vrlo dobro čak i ako se nabave u maju a nabavljene u aprilu će se ponašati gotovo jednako kao i svaka normalna zajednica i počev od bagrema bit će spremna da iskoristi veliki dio paše! Mala je razlika između rojeva na 8 LR okvira i onih od 10, dok je daleko veća između 5 i 8 okvira!

Najveća mana ovakvih rojeva na 8 LR okvira ili bolje reći omanjih pčelinjih društava je cijena rojeva!

Sam razvoj takvih rojeva teče glatko pogotovo ako mu pomognemo sa prihranom barem 10-ak dana sa manjim količinama šećerno mednog sirupa!

Tretiranje se isto sprovodi krajem juna i početkom jula kada prođe paša i kada ima najmanje legla radi što uspješnijeg obaranja varoe i ne bi se smjelo odlagati bez obzira na jesensku pripremljenost društva jer dio varoe u leglu se razmnožava svakodnevno, znači sve isto kao i kod rojeva na tri, pet ili više okvira.

Zazimljavanje ovakvih društava teče bez problema, potrebno je prekontrolisati zalihe hrane i eventualno dopuniti ako nije bilo unosa i mirne duše sačekati zimsko tretiranje oksalnom kiselinom protiv varoe!

Jedna od najvećih zabluda kod većine kupaca je ta da, kada gledaju oglase i ponude recimo tipa, prodaju se košnice sa pčelama po nekoj niskoj cijeni i on uporedi sa ovim cijenama gdje mu se nudi možda za približno isto tako novaca rojevi na okvirima i on odluči da mu je jeftinije kupiti stare košnice sve u kompletu!

Međutim, kada se kupuju košnice u kompletu niko ne garantuje koliko okvira i kakvog legla ima i obično na kraju bude dobra kupovina dotrajalih košnica ali sa slabim pčelinjim zajednicama. To se obično poslije uoči kada se pčele donesu kući ali onda obično bude kasno, međutim, kada se kupuje auto većina kupaca osim spoljašnjeg izgleda gleda i motor, da li je umazan uljem, koliko je auto prešlo i tako to, dok kod pčela se polakome na neke bagatelne cijene košnica u kompletu, Pa zar stvarno mislite da pčelar koji je godinama radio sa pčelama ne zna u kakvom su stanju njegove pčele te zašto ih daje tako povoljno i koliko one stvarno vrijede, zar mislite ili se nadate da je izlapio i da ne zna šta radi Cool?

Radi izbjegavanja bilo kakvih eventualnih nedoumica kupac mora unaprijed da zna šta dobija u takvom roju!

Sastav roja na osam LR okvira sa pčelama:

Pet okvira sa što više legla, od toga najmanje četiri okvira sa što više poklopljenog legla kao i sa svim pripadajućim pčelama na njemu, poklopljeno leglo osigurava da novo društvo dobije što prije nove pčele da ojača postojeći roj i peti okvir sa otvorenim leglom svih uzrasta larvi, znači na pet okvira legla, ako su površine na okvirima zaležene manje onda se dodaje i šesti okvir, uglavnom sve ide na dušu onoga ko pravi takav roj i njegove subjektivne procjene, dva okvira sa hranom, medom i polenom, minimalno 1,5-2kg meda sa polenom sa pripadajućim pčelama i jedan okvir sa izgrađenim saćem spreman za zalijeganje takođe sa pripadajućim pčelama, prošlogodišnja matica iz tog društva ako se radi u aprilu ili u maju, a u junu može i sa mladom maticom i iako posljednje ipak vrlo dosta bitno a to zavisi od procjene samog pčelara i njegove savjesti, znači, onog koji radi takve rojeve, da ukoliko procijeni da nema dovoljno pčela na tih osam okvira da uzme sa još jednog ili dva okvira dio pčela i natrese u paket i pojača to društvo.

Kao i kod prethodnih slučajeva i ovdje važi isto pravilo i nažalost subjektivna procjena onih koji prave rojeve kao što sam i prije napominjao šta će i kako uraditi. Međutim, generalno pravljenje ovakvih rojeva na osam LR okvira je skupo i iako bi se moglo raditi većina kupaca očekuje neku minimalnu cijenu tako da ovo izbjegavam raditi osim u izuzetnim slučajevima kada kupac traži to i zna šta hoće i neće da uzalud propusti još jednu pčelarsku sezonu i da čeka iduću godinu da vrca med i uživa u druženju sa pčelama.