Rojevi pčela na 5 okvira

Ovo je otprilike neki standard koji većina početnika ili iskusnih pčelara traži, neki imaju zimske gubitke, neki proširuju pčelinjak i sl, uglavnom ovi rojevi imaju dosta dobru osnovu za iskorištenje paše pogotovo ako dobiju ovakva društva u rano proljeće a cijena takvih rojeva je negdje u srednjem rangu u odnosu na ono što dobijaju i pored paketnih rojevi na vagu od 1 Kg, jedna od najpopularnijih i najtraženijih kombinacija!

Ova kombinacija zasigurno je uspješna ako se takvim društvima koja se dobiju krajem aprila ili u samom početku maja posveti dovoljno pažnje i ona će biti u velikoj mjeri spremna za iskorištenje livade i lipe, a ako se uspije takvo društvo nabaviti krajem marta onda je još veći uspjeh ali je i cijena veća, naravno.

Međutim, rana prodaja društava na okvirima nije rentabilna za one koji se time bave iz prostog razloga što se u svako to društvo da bi prezimilo u jesen uloži dobar dio novca u vidu prihrane i tretiranja takvih društava a pored svega toga postoji rizik da to društvo ugine ma kako ga mi pripremili, nikada se 100% ne zna, kada se to sve sabere za novac za koji mnogi misle da je preskupo to što kupuju ne mogu se maltene platiti ni troškovi prihrane i tretiranja a kamoli šta drugo i onda i prodavci ne žure u proljeće sa prodajom već čekaju da dobiju povrat uloženog od takvih društava kroz polen, med, vosak, leglo i td pa tek onda prodaja što je i logično.

Rojevi na okvirima

Ako znamo da jedna zimska pčela treba da odgoji bar dvije ili tri nove pčele a ove nove opet bar još jednu generaciju pčela do maja onda ispada sljedeća računica, ram zatvorenog legla sa pčelama isporučen u martu i sve do maja mjeseca bi trebao barem tri generacije pčela da odhrani, da se trosktruko umonoži za dva mjeseca ( 3 generacije pčela x 21 dan- pčela se leže 21 dan) to onda ispada da svaki okvir vrijedi barem tri puta više u martu i svi oni pčelari kupci koji misle da mogu dobiti okvire sa zatvorenim leglom u martu kao u maju neka mene slobodno zaobiđu i kontaktiraju povoljnije prodavače koji imaju neku svoju računicu koju ja nažalost nisam uspio da odgonetnem za ove svoje godine pčelarenja a da sve bude sa isporukom tj pčelama kako treba.

Postavlja se pitanje kada je najbolje i najrentabilnije nabaviti takav roj na okvirima?
Najjeftinije je u drugoj polovici maja i početkom juna jer tada ima najviše pčela a i glavna paša je obično prošla za većinu pčelara a to je bagrem osim kod onih pčelara koji pčelare u brdsko planinskim uslovima gdje prva paša tek započinje krajem maja i početkom juna ali oni se vjerovatno i daleko manje bave uzgojem pčela i prodajom rojeva baš zbog kasnog razvoja zajednica i nemogućnosti u to vrijeme postizanja imalo normalne cijene baš na početku njihove glavne paše.

Vrijeme nabavke za pčele a ne za pčelare je najpovoljnije ako se to uradi početkom aprila jer imaju gotovo cijelu sezonu pred sobom međutim tada takav roj na okvirima košta i duplo skuplje jer je kao što sam gore naveo pčelar uložio dosta truda i novca u njegov razvoj i prezimljavanje i nikome ako je imalo normalan ne pada na pamet tada prodati to za neku siboličnu cijenu koliko otprilike neupućeni misle da to vrijedi, kome se isplati to tako prodavati onda on mora da se zapita gdje mu je računica i zašto to sve radi?

Sam razvoj takvih rojeva teče prilično glatko pogotovo ako mu pomognemo sa svakodnevnom prihranom barem 10 do 15 dana sa manjim količinama šećerno mednog sirupa, može i sam šećerni sirup ali je bolje dodavati i manje količine meda jer da spomenem samo med je najkvalitetnija hrana i može obezbjediti ekstra razvoj ali ko želi isforsirati svoje pčele i pomoći im na najbolji mogući način prilikom razvoja onda medu nema zamjene niti premca!

Tretiranje ovakvih rojeva se isto sprovodi krajem juna i početkom jula kada prođe paša jer tada ima najmanje legla a radi što uspješnijeg obaranja varoe i ne bi se smjelo odlagati bez obzira na jesensku pripremljenost društva jer dio varoe u leglu se razmnožava svakodnevno i to ne smijemo NIKADA smetnuti sa uma, ako mi zaboravimo na varou, vjerujte i možete se kladiti, varoa na nas neće tj na naše pčele.

Zazimljavanje ovakvih društava teče bez problema ukoliko smo društvu na vrijeme pomogli, dopunili zalihe meda bilo medom ili šećernim sirupom ili pogačom koju u ovo doba godine pred zazimljavanje (avgust) ne preporučujem radi iznurivanja pčela!

Radi izbjegavanja bilo kakvih eventualnih nedoumica kupac mora unaprijed da zna šta dobija u takvom roju!

Sastav roja na pet okvira sa pčelama:

Tri okvira sa što više legla, od toga barem dva okvira sa što više poklopljenog legla i to bar 70% okvira da je poklopljeno leglo kao i sa svim pripadajućim pčelama na njemu jer poklopljeno leglo osigurava da novo društvo dobije što prije nove pčele i da ojača postojeći roj i treći okvir sa otvorenim leglom svih uzrasta larvi. Znači na 3 okvira legla, ako su površine na okvirima zaležene manje onda se dodaje i četvrti okvir, uglavnom sve ide na dušu onoga ko pravi takav roj i njegove subjektivne procjene!

Pored toga u roj se dodaje i okvir sa hranom, medom, od minimalno 1-1,5kg, meda - polena sa pripadajućim pčelama i okvir sa izgrađenim saćem spreman za zalijeganje takođe sa pripadajućim pčelama. U roju dolazi prošlogodišnja matica iz tog društva ako se radi u aprilu i u maju, a u junu može i sa mladom maticom i iako posljednje ipak vrlo dosta bitno a to zavisi od procjene samog pčelara i njegove savjesti. Znači, zavisi od subjektivne procjene onog koji radi takve rojeve, da ukoliko procijeni da nema dovoljno pčela na tih pet okvira da uzme sa još jednog ili dva okvira dio pčela i natrese u paket i pojača to društvo.

Ovo je nažalost subjektivna procjena nas koji pravimo takve rojeve i vjerovali ili ne, koliko god Vi mislili da ste dobili povoljnu cijenu i mislite da ste dobro prošli, opet je do prodavca i njegove savjesti jer svaki pčelar ima mogućnost da napravi roj kako treba ili kako ne treba ako je prisiljen prodati a kupac ga ucijeni cijenom!
Kažem, nažalost, tako je kako je ali do Vas je! Ja najviše volim čvrst dogovor, ko hoće nek izvoli, kome se ne sviđa i ko voli petljaniju molim ga neka me zaobiđe i neka kupuje pčele kod koga hoće i pošto hoće i naravno, neka je svima "Medno" , bez obzira od koga kupovali.

Napominjem, ako imate bilo kakvih nedoumica slobodno me kontaktirajte i pitajte, nije apsolutno važno kod koga će te kupiti a ja ću Vam dati odgovor koji znam a što ne znam tražit ćemo od drugih pčelara pomoć.