Rojevi pčela na 3 okvira

Za one koji žele u startu da malo jeftinije prođu to je onda kupovina rojeva na tri okvira sa okvirima košnica kojima i oni pčelare.
Mana je što imamo više posla oko takvih društava jer treba proći ipak malo duži vremenski period dok to društvo ojača, međutim, ako se uspije rano u proljeće dobiti takav roj onda postoji velika mogućnost i da se razvije u gotovo da kažem, normalno pčelinje društvo do nekih kasnijih paša kao što su lipa i livada recimo.

Najkraće rečeno i ovdje vrijedi pravilo kao i za sve u životu, koliko para, toliko muzike!

Kao i kod svih rojeva na okvirima potrebno je posvetiti određenu pažnju stimulaciji takvog roja da što prije ojača, matica da zaliježe jaja u kontinuitetu i da ima polena tj cvjetog praha u prirodi što više a to je u proljeće gotovo svugdje prisutno.

Mi se trebamo potruditi da to društvo zbog varljivih proljetnih prilika što bolje utoplimo, da ga svakodnevno stimulišemo tečnom hranom a nije zgoreg dodati mu i pogaču da ima non-stop sve dok ne ojača i zauzme bar 6 okvira a da je od toga 5 okvira sa leglom.

Tretirati takav roj na okvirima nije baš moguće i niti preporučljivo jer nećemo imati neki poseban efekat a sigurno ćemo usporiti razvoj takve male zajednice i trebamo i moramo se pouzdati u pčelara od koga smo nabavili to društvo na okvirima da je u jesen prethodne godine dobro tretirao pčele protiv varoe a mi se moramo strpiti do ljetnih mjeseci, kraja juna i početka jula kada se obično poslije lipe vrši ljetni tretman nekim od dozvoljenih sredstava za tretiranje pčela protiv varoe kao što je mravlja kiselina, Timol, Thimovar i sl a nikako amitraz ili drugi otrovi koji su štetni i za čovjeka.

Da rezimiramo, ovdje ne treba očekivati neke spektakularne rezultate od ovakvog roja, ovo je samo nužno rješenje koje uvjetuje nedostatak novca a ima se velika želja da se započne sa pčelarstvom, treba dosta pažnje posvetiti stimulaciji ovakvog rojića da bi do jeseni moglo bez nekog većeg straha da se uzimi.

Rojevi na LR i Farrar okvirima!

Treba voditi računa da je to malo društvo i da pogotovo u početku prvih mjesec ili dva ono samo ne može donijeti dovoljno meda za svoj razvoj i ako mu pomognemo rezultati ne bi smjeli izostati u suprotnom nema ništa od takvog posla.

Radi izbjegavanja bilo kakvih eventualnih nedoumica kupac mora unaprijed da zna šta dobija u takvom roju!

Sastav roja na tri okvira sa pčelama:

Okvir sa što više poklopljenog legla, barem 70-80% okvira da je poklopljeno leglo i sa svim pripadajućim pčelama na njemu, poklopljeno leglo osigurava da novo društvo dobije što prije nove pčele da ojača postojeći roj,
okvir sa hranom, medom i polenom, minimalno 0,6-1kg meda sa polenom sa pripadajućim pčelama i
okvir sa izgrađenim saćem spreman za zalijeganje takođe sa pripadajućim pčelama,
prošlogodišnja matica iz tog društva ako se radi u aprilu i u maju, a u junu može i sa mladom maticom i
iako posljednje ipak vrlo dosta bitno a to zavisi od procjene samog pčelara i njegove savjesti, znači, onog koji radi takve rojeve, da ukoliko procijeni da nema dovoljno pčela na ta tri okvira da uzme sa još jednog okvira dio pčela i natrese u paket i pojača to društvo.

Ovo je nažalost subjektivna procjena nas koji pravimo takve rojeve i vjerovali ili ne, koliko god Vi mislili da ste dobili povoljnu cijenu i mislite da ste dobro prošli, opet je do prodavca i njegove savjesti, svaki pčelar ima mogućnost da napravi roj kako treba ili kako ne treba ako je prisiljen prodati a kupac ga ucijeni cijenom!

Kažem, nažalost, tako je kako je, do Vas je!