Rojevi pčela na 10 okvira

Za one koji znaju šta hoće suvišna je priča šta znače rojevi na 10 okvira, odnosno, to su komplet plodišta sa pčelama samo što se prebacuju u tuđe nastavke i odmah imate košnicu koju možete nositi na pašu samo joj treba dodati nastavak.

Uloženi novac se vrlo brzo može vratiti i u mnogo slučajeva ako prva paša ponese takvi rojevi ostaju maltene džabe jer su sebe isplatili u medu ili rojevima i td.

Najveća mana im je cijena jer mnogi misle da to dobiju što jeftinije i u tome nekome možda to i uspije ali u mislima Sealed, međutim kada paša krene a i poslije ubrzo se vidi zbog čega je nešto prodato jeftinije nego kod drugog

Svima onima koji misle da znaju šta su pčele i da je takvo društvo preskupo moram u startu napomenuti da je bolje onda da nabavljaju što jeftinije rojeve u drugoj polovici ljeta, tada su najjeftiniji ali je i veliko pitanje da li će ih osposobiti za zimu ali to je druga priča!

Na pijacu kada dođete i gledate potpuno na oko dva ista automobila, isto godiše, ista oprema, ista boja ali različite cijene, pitate se zašto je ovaj skuplji a onaj jeftinijI, odgovor u većini slučajeva znate ali eto pokušavate sebe da ubijedite da je eto bolji onaj što je jeftiniji a u 99% slučajeva osjećate da to nije tako, naknadno saznate zašto je nešto bilo jeftinije ali Vas onda zasigurno košta puno više nego ono što ste u startu mislili da vam je preskupo, priznali to ili ne!

Postoji i ona izreka:"Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari", razmislite koliko ste jeftinih stvari uzeli i na prvi pogled bili zadovoljni a na kraju ste ih bacili i kupili kako treba, počev od bilo koje mašine ili čega god hoćete, ubrzo se uvjerite zašto je nešto u startu jeftinije ali obično bude kasno!

Rojevi na Farrar okvirima
Rojevi na LR okvirima

Radi izbjegavanja bilo kakvih eventualnih nedoumica kupac mora unaprijed da zna šta dobija u takvom roju!

Sastav roja na deset LR okvira sa pčelama:

Najmanje pet do šest okvira sa što više legla, od toga najmanje četiri ili pet okvira sa što više poklopljenog legla kao i sa svim pripadajućim pčelama na njemu, poklopljeno leglo osigurava da novo društvo dobije što prije nove pčele da ojača postojeći roj i jedan ili dva okvira sa otvorenim leglom svih uzrasta larvi, znači legla mora biti na najmanje pet do šest okvira i to dobrim dijelom zatvorenog ali i dio otvorenog, uglavnom sve ono što bude u jednom nastavku sa pčelama i zavisi uglavnom od vremena isporuke. Ako je ranije u aprilu onda je manje legla, kasnije u aprilu ili početkom maja onda više legla! Kako se radi o komplet plodištima ne može se baš precizirati koliko okvira legla ima u kojem društvu ali ako se uzima veći broj društava onda se to može iskompenziati i cijena kompletnih plodišta može da varira zbog toga i tako i pravim ponude, pored toga mora imati i najmanje dva okvira sa hranom, medom i polenom, minimalno 2,5-5 kg meda sa polenom sa pripadajućim pčelama i jedan okvir sa izgrađenim saćem spreman za zalijeganje takođe sa pripadajućim pčelama, jedan okvir sa satnom osnovom ako je vrijeme bilo pogodno za dodavanje stanih osnova i naravno prošlogodišnja matica iz tog društva ako se radi u aprilu ili u maju, a u junu može i sa mladom maticom!

Ovdje u principu se radi o kompletnim plodištima takva kakva jesu, sa svim izletnicama, izimljenim društvima sa prošlogodišnjim maticama ako se radi u maju ili aprilu i sva društva nikada nisu ista, jedno može biti i na osam okvira legla dok drugo ima četiri, pet ili šest i zbog toga se pravi ponuda sa rasponom cijene od minimalne za slabije društvo do neke imalo normalne za dobro društvo. Kao i u svemu ostalom:"Koliko para toliko muzike"!

Neka bude Medno i slobodno se obratite za sve što Vas zanima bez obzira od koga i šta kupovali a tiče se pčela ili pčelarstva! Sklapajte čvrste dogovore i ne dajte da Vas, za Vaše novce varaju!