PČELINJE POGAČE, PROVJERENE RECEPTURE ZA IZRADU POGAČA!

U nastavku teksta podijelit ću sa Vama nekoliko receptura pogača za pčele koje sam i 'sam' isprobao!
1.

Najkvalitetnija "STIMULATIVNA" pogača za pčele ali isto tako i najskuplja i zrađuje se po sljedeći način:

 1. - 50 kg sitno mljevenog šećera
 2. - 12 kg dobro razgrijanog meda, livadskog, bagremovog ili šumskog
 3. - 5 kg sirovog polena
 4. - 0,4 dcl KASA (Ekstrakt alkoholnog ili kuhanog pitomog pelina i borovih izdanaka po mogućnosti)

3.

Jeftinija varijanta pogače je sa duplo manje meda ali sa dodatkom "SIROVOG" kvasca - germe:

 1. - 50 kg sitno mljevenog šećera
 2. - 4 kg fino ugrijanog meda
 3. - 2 kg sirovog kvasca ili germe (kuhanog ili ne, svjedno, pripremajte ga kako hoćete)
 4. - 0,4 dcl KASA (Ekstrakt alkoholnog ili kuhanog pitomog pelina i borovih izdanaka po mogućnosti)

4.

Još jeftinija varijanta ali ipak daleko bolja nego kupovne pogače radi se po sljedećem:

 1. - 50 kg sitno mljevenog šećera
 2. - 4 kg sirovog kvasca ili germe (kuhanog ili ne, svjedno, pripremajte ga kako hoćete)
 3. - 2 kg dobro razgrijanog meda, livadskog, bagremovog ili šumskog
 4. - 0,4 dcl KASA (Ekstrakt alkoholnog ili kuhanog pitomog pelina i borovih izdanaka po mogućnosti)

5.

Najjeftinija varijanta pogača za pčele izrađena u kućnoj radinosti ali ipak bolja nego kupovne pogače je:

 1. - 50 kg sitno mljevenog šećera
 2. - 4 kg sirovog kvasca ili germe (kuhanog ili ne, svjedno, pripremajte ga kako hoćete)
 3. - 0,4 dcl KASA (Ekstrakt alkoholnog ili kuhanog pitomog pelina i borovih izdanaka po mogućnosti) ili ako nema istog sa dodatkom nekog čaja ili vode!

ZAŠTO DODAVATI UOPŠTE POGAČE?

Kada se nađemo pred kraj januara vječita dilema među pčelarima je: "Da li dodavati i kada pogače" a to je i ovaj put neizvjesno do kraja kod većine pčelara ali kod mene nedoumice nema.
Kako pčelarim već nekih 30 godina uveo sam u svoju pčelarsku praksu običaj da medno šećernu pogaču dodajem pčelinjem društvu bez obzira na zalihe iako se počesto u praksi desi da prilikom prvog proljetnog pregleda u košnici zateknem tolike zalihe pa mogu slobodno reći za još jedno pčelinje zimovanje.
naravno, takvim pčelinjim društvima ne bi trebalo dodavati pogače ali ponekad iz banalnog razloga jer sam ih već pripremio ili samo da im se nađe istu i dodam pčelinjem društvu kada sam na pčelinjaku.
U zadnje vrijeme izbjegavam da dodajem svima baš pod svaku cijenu jer društva koja imaju dobre zalihe meda je gotovo ni ne uzimaju a može im čak i smetati jer blokira maticu ta količina zaliha.
Nažalost, počesto se dešava da nađem i zajednice koje su sa svega par kilograma meda iako su u jesen sve imale dovoljne količine ali iz raznoraznih razloga su ostale kritične sa zalihama.
Takođe sam imao i par slučajeva posebno u LR košnici da mi pčele uginu u donjem nastavku i to pored punog gornjeg nastavka meda jer je polovicom januara matica obavezno počinjala leglo bez obzira na vanjsku temperaturu i tada sam počeo dodavati pogače svim društvima ma šta pčelarski stručnjaci govorili jer od „viška glava ne boli“.

Standardna pogača za pčele!

Pogače dodajem obično na satonoše ali ako su pčele u donjem nastavku onda vadim jedan okvir pun meda iz gornjeg nastavka iz sredine košnice i tu dodajem pogaču na kant, tj uspravno tako da sjedne na satonošu donjeg okvira iznad legla i premosti mrtvi prostor u košnici. U ovom slučaju se podrazumjeva da pogača mora biti od kvalitetnog materijala i dobro umiješana da ne bi procurila.
Ukoliko ova pogača predstavlja višak pčelama one je neće u tolikoj mjeri uzimati ali ako im ponestane zaliha bez obzira što smo se mi u jesen uvjerili da su sve zajednice imale dovoljno hrane prije uzimljavanja iz raznoraznih razloga se desi da poneka bude manje ili više opljačkana ili su pčele naročito u jesen ako je bila duga i topla, dugo vukle leglo i zaliha se opasno smanjila, onda im ova pogača bude spas od sigurne smrti. Nema veće žalosti za pčelara nego kada nađe mrtve pčele na podnjači a gornji nastavak pun meda! Tada se mora svako zapitati gdje je pogriješio.
Naravno ova situacija se može rješavati i na druge načine tako što u kasnu jesen povučemo jedan ram sa leglom u medište ali to je dosta zahtjevan posao jer moramo otvoriti svaku košnicu a tada su pčele obično sklonije grabeži i rješavajući jednu potencijalno opasnu situaciju prilikom zimovanja možemo izazvati grabež i još više štete sebi nanijeti. Za koji način će se pčelar odlučiti da riješi taj problem lični je izbor svakog pčelara a Vi sami odaberite manje zlo i za sebe ali i pčele.
Budite mi veseli, zdravi i debeli!

Nazad