Prikupljanje propolisa

Rešetka za propolis
Rešetka za propolis

Za prikupljanje propolisa najbolje je koristiti mrežice ili pvc rešetke koje se postavljaju na satonoše, tačnije ispod zbjega tj (pokrovne daske). Ako se želi ubrzati prikupljanje propolisa može se zbjeg podignuti jednoj strani sa čačkalicom ili komadićem drveta 1-2mm i tako stvoriti propuh pčelama koje će pojačati prikupljanje propolisa pri tome da bi što prije to zatvorile. Naravno, to se može raditi kada je toplije vrijeme ali u kasniju jesen se ne preporučuje da se pčele previše ne iscrpljuju tj da im se ne nanese veća šteta od dobiti koju imamo od prikupljenog propolisa.

Kao što vidimo na slikama, samo postavljanje rešetki je izuzetno jednostavno, rešetke su tako konstruisane da sa donje strane omoguće pčelama normalan prelazak preko okvira ali zato kako pčele ne mogu prolaziti kroz rešetku na gore, istu će početi ubrzano zatvarati propolisom. Poslije određenog vremena skidamo rešetke a najčešće na kraju sezone i odlažemo ih na hladno i čisto mjesto da se propolis stvrdne (očvrsne). Potom se rešetka pomalo uvija i otresa na postavljeno čisto platno i tako dolazimo do najčistijeg propolisa koji možemo skupiti od pčela.

Kada smo tako prikupili propolis imamo dvije mogućnosti za konzumiranje istog, prvi je da ga stavimo u zamrzivač i kada se dobro ohladi na brzinu ga meljemo ili drobimo što kraće dok se nije ugrijao i takav dodajemo u pripremljene smjesa meda, polena, matične mliječi. Drugi i najčešće korišteni način je da se takav propolis otapa u "etilnom" 96% alkoholu i poslije provedene tri sedmice u njemu je spreman za konzumiranje tj upotrebu (vanjsku ili unutrašnju). Pčelari obično otapaju propolis u alkoholu jer je tako više isplativ a i šira je mogućnost njegove primjene. Ljekovita svojstva tj antibakterijsko djelovanje otapanjem u alkoholu čak se i povećava u odnosu na sirovi propolis a i cijena mu je u prodaji veća pa je i to jedan od dobrih razloga da ga i mi otapamo i tako prodajemo.

Etilni alkohol za otapanje propolisa
Etilni alkohol za otapanje propolisa
Bočica za propolis
Flašica sa raspršivačem za propolis

Za otapanje propolisa obično se koristi "etilni" 96% alkohol kao sa slike. Na 1 litar alkohola se dodaje od 300 pa do 450 gr propolisa u zavisnosti od čistoće istog. Što je propolis čistiji treba ga manje ali ne ispod 300 gr po 1 litru ako želimo dobiti 30 % otopinu propolisa. Pojedini pčelari da li iz ne znanja ili trkom za što većom zaradom stavljaju manje količine propolisa u alkohol i tako dobijaju alkoholnu tinkturu koja sadrži manji procenat propolisa ali njima pravi veću zaradu. Ne savjetujem nikome takav rad ali radite kako hoćete, nema većeg bogastva nego kada kažete ono što jeste i ne stidite se nikoga. Poštenije je ako Vam se nešto ne isplati raditi reći svoju cijenu za robu kakva jeste pa ko hoće kupiti neka kupi, ko neće i ne mora, nego varati kupce na prvi pogled jeftinijom cijenom ali kvalitetom zadnje klase.

Pakovanje tako otopljenog propolisa je moguće u plastične flašice tj bočice sa raspršivačem a i bez. Sa raspršivačem je pogodno za upotrebu na teško dostupnim mjestima kao što je prilikom upale grla, bolesti desni, za upotrebu kod životinja za brže zarastanje rana, kod djece i sl, dok je u bočicama sa kapaljkom pogodnije za konzumiranje u medu, čaju, na keksu i sl. gdje se može vršiti tretman nakapavanjem!

Čuvanje propolisa
Čuvanje propolisa

Propolis se može čuvati gotovo neograničeno ali u bočicama ili odgovarajućim posudama u kojima nema isparavanja jer ako poklopci imalo propuštaju poslije određenog vremena bi imali manju količinu otopine ali zato veću koncentraciju propolisa. Količina tj koncentracija otopljenog propolisa najčešće se kreće od 5-30% ali ukoliko se želi veća koncentracija sve do nekih 90% pa i više može se odraditi i u kućnoj radinosti. Postupak nije složen i svako to može uraditi na jednostavan način a to je da u neku ovorenu posudu naspe određenu količinu otopljenog propolisa bilo koje koncentracije. Tu posudu, recimo najbolje neku staklenu teglu treba ostaviti otvorenu na nekom toplom mjestu. Da bi propolis zaštitili od prašine i nečistoća potrebno je teglu prekriti nekim platnom i poslije određenog vremena u zavisnosti od količine otopine kao i temperature gdje isti držimo moći ćemo vidjeti napredak tj kako se postepeno količina otopine smanjuje a otopljeni propolis dobija još tamniju do gotovo crnu boju.

Propolis bez veće količine alkohola

Da bi propolis takve koncentracije izvadili iz te posude dobro bi bilo da prije nego što ga naspemo u tu posudu postavimo najlon kesu i u nju nasuti otopinu. Ovo radimo iz tog razloga jer kada koncentracija propolisa naraste iznad nekih 60% on neće teći već će biti gust poput masti ili katrana i teško bi ga u takvom stanju izvadili dok ako je u najlonskoj vrećici ide bez nekih problema. Kada dobijemo željenu koncentraciju propolisa isti vadimo u toj najlonskoj vrećici, stavljamo u zamrzivač na 24 časa i poslije vadimo i meljemo ili drobimo na brzinu i stavljamo u pripremljene mješavine.

Gore opisanim postupkom možemo veće količine koncentrovanog ali prečišćenog propolisa iskoristiti za spravljanje ljekovitih kombinacija sa medom, polenom, matičnom mliječi kao i sa ljekovitim biljem sa minimalnim udjelom alkohola u istim i tako osigurati da ga i najmanja djeca mogu trošiti čak i uz standardne lijekove jer nema neke značajne količine alkohola u sebi.

Nešto o upotrebi propolisa

Za one koji nisu shvatili poentu ovog opisanog postupka moram još malo pojasniti. Dobili smo mogućnost da recimo u jednu teglu mješavine meda, polena, matične mliječi i dr dodamo propolisa u količinu kao da smo stavili 10 ili više bočica otopine propolisa. Svi koji rade klasičnim načinom, tj dodaju otopinu propolisa sa alkoholom, znaju da bi ta količina otopine propolisa tu smjesu od 1 kg pretvorila u gorku i neukusnu masu bez obzira na ljekovita svojstva svega a pored toga, ako neko ko to troši pije i standardne lijekove bilo bi upitno da li bi iste smio trošiti istovremeno kad i ove jer bi u takvoj smjesi bila značajno povećana količina alkohola.

Ovim opisanim postupkom ne bi bilo nikakve smetnje da se doda propolisa po želji dok to sa alkoholnom otopinom nije moguće. Sve ovo bi se moglo odraditi i sa apsolutno čistim propolisom koji se direktno melje i miješa sa ljekovitim kombinacijama ali u nedostatku istog ovom metodom se možemo poslužiti i dobiti još i bolje rezultate jer koristimo propolis i to samo onaj dio koji je topljiv u alkoholu i koji je toliko sitan da pluta u alkoholu ali ovim postupkom eliminišemo gotovo sav alkohol koji je višak.

Alkoholna otopina propolisa

Velika mana dobijanja čistog propolisa na ovaj način je i sam posao oko toga a i cijena dobijenog propolisa. Pčelari u BiH znaju da je prosječna cijena 20ml 30% otopine propolisa oko 2,5€ po bočici pa tako ispada da bi u startu trebalo u 1 kg mješavine uložiti 25€ samo u propolisu a pored toga cijena ostalih sastojaka kao i matične mliječi vrtoglavo diže cijenu takvih kombinacija pa rijetki to mogu sebi priuštiti i pribjegavaju najjeftinijim kombinacijama koji naoko izgledaju isto.

Zanimljiva činjenica kod svega ovoga je to što me fascinira, kada neko oboli od nekih teških tj najtežih bolesti i doktori im propišu terapije koje koštaju čak i po nekoliko 1.000€ malo ko raspravlja o cijeni, prodaje šta mu dođe pod ruku samo ne bi li ozdravio ali ako mu ponudite bilo kakvu mješavinu pčelinjih proizvoda koja košta čak i samo nekih 100€ po kg odmah se nađe u čudu kako je to skupo iako je sve na prirodnoj bazi i ne može mu ni u kom slučaju štetiti.

Dok hemijske terapije koštaju kao kuće i nažalost 99% posto pacijenata još ranije smjeste pod zemlju!

Počesto imam utisak da su ljudi kao hipnotisani, niko ne vjeruje u prirodu, većina vjeruje samo u hemikalije i nije ni čudo naposljetku i kako završe. Sve što radimo u životu trebalo bi da bude naš izbor pa tako i ovo, ovo je moje naglas rečeno - napisano razmišljanje, Vi radite kako mislite da je najbolje za Vas a i Vaše najmilije.

U prirodi zasigurno postoji lijek za svaku bolest, samo ga valja pronaći ali vrijedi se potruditi! Na kraju moram još napomenuti da nikakav lijek još nije pronađen za vječni život a mislim da nikada i neće ali treba pokušati ovo života što nam je od Boga dato iskoristiti na najbolji mogući način!