Prodaja pčela, paketnih rojeva i košnica sa pčelama!

Ukoliko želite obnoviti ili proširiti pčelinjak, tu smo za Vas!

Započinjete sa pčelarstvom?

Svi koji se žele započeti bavljenjem pčelarstvom imaju mogućnost nabavke pčela u količini i obimu koji im najviše odgovara. Naime, ukoliko želite da naselite nove košnice koje ste već pripremili tada Vam nabavka tj kupovina pčela na okvirima ili paketnih rojeva najbolje odgovara. Kupovina košnica sa pčelama Vam nije potrebna jer već imate nove košnice.

Ukoliko pak želite da započnete sa pčelarstvom a nemate košnica, ne želite da se sa time zamarate u početnom periodu onda je za Vas bolja opcija kupovine kompletnih košnica sa pčelama od kojih ukoliko vrijeme posluži možete u prvoj godini vratiti sve uloženo i da Vam košnice ostanu džabe već u prvoj godini. Naravno, tu se mora posložiti više faktora počev od vremenskih uslova, da nisu neke ekstremne niske ili visoke temperature, da nije neka obilna kiša u toku cvjetanja mednosnog bilja koje Vaše pčele trebaju da posjećuju i od kojih bi mogle donijeti veću količinu meda.

Pored toga potrebno je barem neko predznanje jer svi oni koji zamišljaju da se košnice sa pčelama mogu postaviti u baštu ili nasred njive i da je to sav posao onda daleko su od istine. Sa pčelama se mora raditi na vrijeme i ono što je potrebno, moramo im pomoći kada im je pomoć potrebna i omogućiti im nesmetan razvoj kada to matica i društvo treba. Svako kašnjenje ili preuranjeni radovi rezultiraju većim ili manjim poteškoćama pčela u razvoju.

To za nas znači manje meda u košnici a više rojeva na grani i samim time manje uspjeha u pčelarstvu. Najveća greška svih početnika je ako sebi postave previše visoko ciljeve i tako se u prvoj godini razočaraju a da bi se to prevazišlo potrebno je prije same nabavke da se ipak malo više konsultuju sa drugim pčelarima, da pročitaju koju knjigu iz pčelarstva i da odgledaju koji filmčić o pčelama kojih ima ogroman broj na "youtubu". Nažalost i pored svega možemo doći u situaciju da ne znamo šta u konkretnoj situaciji da napravimo ali olakšavajuća okolnost je da ni pčelari sa stažom pčelarenja od 20-30 godina nisu nepogriješivi i oni čak dođu u situaciju da trenutno ne znaju kako riješiti neki problem.

Stara izreka, niko se nije naučen rodio ovdje dolazi do punog izražaja jer kako maloprije rekoh, nema nikoga bez obzira koliko pčelario da sve zna ma kako Vam se na prvu činilo. Svi smo mi u svojoj pčelarskoj karijeri i u stvarnom životu napravili dosta grešaka ali idemo ipak dalje. Na greškama se uči ali pokušajmo se učiti što više na tuđim ali bez obzira na to i ako mi pogriješimo pa nije kraj svijeta, ispravimo što se može i idemo dalje. Najmanja početna ulaganja su u paketne rojeve pčela na vagu težine 1-1.2Kg iz razloga što su to neka manja pčelinja društva i koja mi moramo pomoći dok ona ne startaju.

Od takvih rojeva ne treba očekivati nikakve prinose u prvoj godini jer oni tek započinju sa razvojem isto kao mala djeca. Moramo ih prvo odhraniti, odškolovati, potom se potruditi da nađu posao i tek tada možemo očekivati i da nama pomognu. Isto tako je i sa pčelama, potrebno je neko vrijeme dok se roj obnovi, ojača, da se izlegu nove genarcije pčela, pronaći im dobru pašu i tek tada možemo da očekujemo neke prinose. Nažalost, kako je pčelarska sezona vrlo kratka obično se desi da u prvoj godini ništa nema za nas osim rada i ulaganja dok u idućoj godini kada ti rojevi se razviju u normalna pčelinja društva možemo očekivati neku korist za nas!

Kako doći što prije do meda?

Kome se žuri da dođe do svog meda jedini logičan izbor je nabavka košnica sa pčelama dovoljno jakih i razvijenih da bi i nama donijele meda i ostalih pčelinjih proizvoda a to je situacija kada nam naša djeca koju smo odškolovali zbog naših političara moraju ići u Njemačku i druge države da njih razvijaju a i nama da nešto pomognu.
Isto tako se za pčelara dešava kada prodaje pečlinja društva koja su u najboljoj formi, mogu donijeti i sebi ali i pčelaru i kada neko ko želi da to kupi traži do džabe takva društva kao što se dešava i sa našom omladinom. Ništa strane države nisu uložile u školovanje djece a niti ostalo a na kraju dobiju gotov proizvod iz Bosne i Hercegovine, školovane, spremne da rade i grade još više ali u Njemačkoj...
Ovo poređenje sam morao navesti da se razumije razlika između paketnog roja pčela koji Vi morate pomoći, odhraniti i gotovih pčelinjih zajednica koje i Vama treba da donesu osim samima sebi. Zbog toga je razlika u cijeni veća a i tu ima šarenila jer svako ko želi za malo novca da dođe do što boljih, jačih i zdravih pčela u startu griješi ako izabire prejeftino jer iza svake cijene visoke ili niske se krije neki dobar razlog. Većina nas to na "prvi pogled" ne može vidjeti ali zato kasnije ima vremena koliko želi da se kaje.
Da bi se lakše mogli odlučiti početnici pčelari ali i kolege koji žele brzo da uvećaju pčelinjak u ponudi imamo razne opcije počev od paketnih rojeva na vagu minimalne težine do velikih rojeva od 3 kg pčela a isto tako i ponudu rojeva na okvirima kao i kompletnih košnica sa pčelama.
Najviše traženi rojevi su rojevi na vagu težine od 1 kg kao i paktni rojevi pčela na okvirima od 5 okvira i košnice sa pčelama na jednom nastavku. Ovo je iz razloga zato što su te kombinacije širem krugu novih ali i starijih pčelara najprihvatljivije kako cijenom tako i mogućnošću transporta što nije mala stavka pogotovo ako se dolazi iz veće udaljenosti.
Za sve one koji žele da prođu što jeftinije molim ih da zaobiđu mene jer ako ono što nudim nije kako treba neću ni isporučiti a prioritet mi je kvalitet uz odgovarajuću cijenu i uz obavezan avans a paušalne dogovore ne shvatam ozbiljno jer od toga uglavnom ne bude ništa jer dogovor bez avansa je kao vjetar u kosi, neuhvatljiv i ništa nam ne znači ni onom koji kupuje niti nama koji prodajemo.

Pčelarima koji su izgubili pčele a koji imaju na raspolaganju kako košnice a isto tako i izgrađene okvire, najbolja je i najjeftinija solucija nabavka paketnih rojeva na vagu ali naravno pod uslovom da znaju od čega su im pčele uginule, da eventualno ne nasele nove rojeve na okvire u kojima je bila eventualno "neka" bolest jer postoji mogućnost da se spore još uvijek tu. (Najopasnija je Američka trulež legla ili tzv kuga pčela!

Ukoliko su pčele uginule zbog nedostatka hrane, grabeži ili najezde varoe onda se to može bez neke posebne opreznosti sve iskoristiti pod uslovom da se ne dodaju okviri u kojima se nalaze uginule pčele...

Prednost kupovine rojeva na vagu je višestruka a ogleda se u sljedećem:

  • Znate tačno koliko šta plaćate, ako je 0,5 ili 5 kg, nema od oka već na vagu se vaga tačno koliko se dogovori...
  • Sljedeća velika i najbitnija prednost koja čak može biti i na prvom mjestu je da kod kupovine rojeva tj samo pčela ne postoji ni najmanji rizik od prenosa bolesti kao što su američka kuga pčelinjeg legla a koja je jedna od najopasnijih bolesti pčelinjeg legla.
  • Paketne rojeve pravimo onda kada nama odgovara a ne pčelama, naravno, ne možemo ih praviti kada im nije vrijeme u zimu ili kasnu jesen ali zato imamo širok dijapazon vremenskih okvira počev od polovine aprila pa do polovice jula, može i malo kasnije ali to ne bih savjetovao ni svom neprijatelju.

Druga najviše tražena kombinacija je i prodaja rojeva na LR okvirima i to najčešće na 5 i 10 ramova i treća ali i ne manje tražena kombinacija je prodaja kompletnih društava na 1 ili 2 tijela.

Malo detaljnije o samoj ponudi rojeva na vagu ili na okvirima kao i košnica sa pčelama možete pročitati na donjim linkovima!


Prodaja pčela

    Rojevi na vagu Rojevi na okvirima Košnice sa pčelama Pčelarska oprema
Prodaja rojeva pčela, košnica sa pčelama i matica