Kako konzumirati polen

Polen za prostatu

Polen je najbolje uzimati svako jutro prije jela ili bilo čega na prazan želudac i to tako što se jedna supena kašika mješavine polena i meda koja je ranije pripremljena nekih 7 dana minimalno, rastopi u jednoj šoljici ili čaši mlake (ALI NE VRELE I NE HLADNE) vode a još bolje čaja, kao preventiva za održavanje zdravlja. U slučaju bolesti preporučuje se uzimati takav omjer 3-5 x dnevno i to jedan sat prije jela, istu mješavinu pripremljenu na prethodno opisani način.

Svjež polen!

Najbolje je polen konzumirati ako je svjež tako što ga pomiješamo u količini od 300 gr na 1 kg kristalisanog a može i tečnog meda. Potrebno je to sve dobro izmiješati i ostaviti da odstoji barem 7 dana da polenova zrnca usljed djelovanja enzima u medu popucaju i da postanu upotrebljiva kada ih konzumirano.
Svaka upotreba polena u svježem ili suhom stanju ako prije toga nije prošao proces u kome dolazi do pucanja opne polenovih zrnaca, da li stajanjem u medu, ili čaši jogurta je bespotrebno uništavanje polena. Ljudski organizam će da iskoristi ipak nešto od toga, jedan vrlo mali dio ali smatram da ako neko konzumira polen da to čini prvenstveno zbog očuvanja zdravlja a ne samo da se hrani tom prirodnom hranom koja je izuzetno energetska i ljekovita.
Svježi polen se može konzumirati tako da ga ostavimo preko noći da usljed djelovanja mliječne kiseline fermentira odnosno postane upotrebljiv za naš organizam.


Osušeni polen!

Polen se suši na temperaturi isključivo do 38 stepeni celzijusa, maksimalno do 40 stepeni, sve preko toga uništava mu ljekovita svojstva koja uz povišenu temperaturu ako duže traje može i komplet da mu uništi njegovu vrijednost.
Ako smo ispoštovali svu proceduru oko prikupljanja, sušenja i čuvanja polena imamo znači proizvod koji može stajati najviše do jedne godine, baš kao i gotovo sve biljne vrste tj sjeme koje sijemo, jedna kalendarska godina, preko toga nije nikako preporučljivo jer mu njegova vrijednost naglo pada.
Najgora stvar je što kupac to ne može vidjeti na njemu kao što sam rekao i prethodnih stotinu puta ali šta ću, to su činjenice.
Upotrebljava se tako što se u električnom mlinu za kafu melje maksimalno 3-5 sekundi. Samelje se količina polena koju želimo upotrijebiti odmah a ne da nam to stoji za kasnije.
Pravi omjer koji gotovo svi poručuju je negdje oko 300 gr polena i 1 kg TEČNOG meda, ovdje se tečni med preporučuje zato što je polen osušen i ne sadrži vlagu već je čak upija iz meda. To sve se dobro izmiješa nekom kašikom (može i metalnom ako nema drvene) i ostavi prije upotrebe bar sedam dana, dobro zatvoreno da vazduh ne ulazi u tu teglu.

Poslije potrebnog vremena provedenog u medu uzima se po jedna supena kašika i stavlja u čašu mlake vode ili čaja, dobro se promiješa, mlijeko ne preporučujem naročito ako u toj mješavini ima propolisa! Sada se tako pripremljen polen može konzumirati i organizam će preuzeti iz njega maksimalnu količinu vrijednih sastojaka.
Svaka upotreba polena na brzinu, rezultira značajno manjim efektom na organizam. Slično se dešava i sa medom kao i polenom ako ga jednostavno uzmemo na kašiku i progutamo.
Ako nemamo vremena da se smirimo i pripremljeni napitak na miru konzumirano (onda smo vjerovatno zdravi pa samo jurcamo negdje kao da će sve pobjeći) onda možemo kašiku te smjese meda i polena koji je spreman za upotrebu staviti u usta i polako pustiti da se otopi. Ovo nije moguće ako je pored Vas vaš suprug ili supruga koji ne zatvaraju usta :), šala mala ali ima istine!


Liječimo se hranom... NAPOMENA

Polenova zrnca ako se uzimaju sirova ili u granulama a niste ih prije natopili u medu po uputstvu i ostavili da odstoje barem sedam dana ili rastopili u jogurtu, mlijeku i sl. i ostavili minimum preko noći da odstoje, ljudski organizam neće moći u potpunosti iskoristiti i nemojte se zavaravati ako tako radite da mislite da ste iako uzimate polen svakodnevno, pomogli svome tijelu u borbi za zdravlje!

Ponavljam, najbolje ga je konzumirati u čaši ili šoljici mlake vode ako je prije toga bio u medu barem nekih 7-10 dana, ne jesti sirovi polen, nije štetan, već ga tijelo kao takvoga ne može apsorbovati - iskoristiti, jer ima jaku opnu i dolazi do izbacivanja većeg dijela neprerađenog takvog polena.

Ako kupujete suhi polen, dobro je isti samljeti u mlinu za kafu i to ne duže od 3-4 sekunde maksimalno i takav u prahu istresti u posudu sa medom, dobro izmiješati i ostaviti da odstoji bar 7 dana a još bolje rezultate očekujte ako odstoji i preko 20-ak dana. Poslije toga se može konzumirati i da imate puno dejstvo takvog polena na čovječji organizam.

Ako ste samljeli polen , ne zavaravajte se da ste samljeli polenova zrnca, ona su toliko mala da Vam mogu stati u oko a da ih ne osjetite i nema tog mlina koji ih može usitniti, mlinom se samo razbiju grudvice koje pčele prave kada ga nose u košnicu da bi mogle ponijeti što više. Čak ni one ga ne mogu takvog jesti već ga miješaju sa medom i još nekim sastojcima samo njima znanim i to skladište u ćelije i onda takav polen obrađen od strane pčela se zove perga ili pčelin hljeb, kako ga pčelari počesto zovu!

Čuvanje polena u zamrzivaču

Svježi polen je najbolje čuvati u staklenim posudama u zamrzivaču sve do upotrebe ili do procesa sušenja kada budemo imali vremena da to obavimo. Prilikom procesa sušenja dolazi do određenog manjeg gubitka svojstava polena ali ako nepravilno isti osušimo iako je na prvi pogled sve u redu postoji velika vjerovatnoća da smo mu uništili pa čak i 99% njegovih ljekovitih svojstava.
Najčešći način na koji se "uništi" polen prilikom sušenja su pregrijavanje, a NAJGORA stvar u svemu tome je što kupac ama baš ni po čemu nemože shvatiti da je kupio samo šarene "bobice" koje lijepo izgledaju.

Zato uporno ponavljam, med, polen i ostale pčelinje proizvode tj. produkte kupujte od pčelara kojeg dobro poznajete a pri tome ste sigurni da prati svakodnevno dešavanja u i oko pčela i pčelarstva.

Drugi savjet Vam ne mogu dati, ne postoji nikakav način da to utvrdite osim kada budete konzumirali takav proizvod koji je uništen a pri tome ga i dobro platili nema veće žalosti. Kada poslije određenog vremena shvatite da nema rezultata koje ste očekivali tj koji su trebali postati vidljivi onda počesto se okrive pčelinji proizvodi kako nemaju nikakvog efekta. Treba znati da je svaka upotreba meda, polena, mliječi i ostalih pčelinjih proizvoda i produkata najviše efektna ako je upotrebljavamo kao preventivu.

Ukoliko smo izgubili zdravlje nerealno je očekivati da poslije potrošenog 1 kg meda i polena sa mliječi povratite zdravlje koje ste sami sebi narušavali upotrebom šećera, cigareta i drugih otrova modernog doba zadnjih 30-40 godina.