Kakav polen kupovati
po čemu se razlikuju vrste polena?

Najbolji polen je onaj polen koji je sakupljen sa više raznovrsnih biljaka jer nijedna biljka koja postoji u prirodi nije dobra baš za sve bolesti već samo za neke. Isto tako znači da je potrebno i polen sakupljati sa raznih biljaka jer ima zasigurno veću količinu raznovrsnih materija koje organizmu trebaju u borbi protiv bolesti. Za ovo navedeno nije potrebno biti doktor nauka, dovoljno je samo malo promisliti i vidjet će te da je to tako.

Sjetite se samo čajeva i shvatit će te da su najuspješnije mješavine više trava, ne samo jedna biljka.

Pored polena koji mora biti raznobojan (maloprije smo rekli i zašto) potrebno je obratiti pažnju da isti bude pravilno uskladišten. Sam proces prikupljanja mora se odvijati gotovo svakodnevno a izuzetno svaki drugi dan zbog toga što je isti vrlo higroskopan (odnosno) brzo upija okolnu vlagu, naročito u jutarnjim satima kada je velika vlažnost zemljišta gdje držimo pčele.
Neko će se upitati zašto je ovo bitno za potrošače da znaju, pa iz prostog razloga, čak i najbolji polen koji se može sakupiti od najljekovitijih biljaka postat će neupotrebljiv u rukama nepismenog i needukovanog sakupljača polena, odnosno pčelara.

Polen se može na više načina upropastiti, jedan je ako se ne skuplja redovno svako veče ili eventualno svako drugo veče najkasnije, drugi najčešći način oštećivanja ljekovitih svojstava polena je i sam način čuvanja istog.

Svježi polen je najbolje čuvati u staklenim posudama u zamrzivaču sve do upotrebe ili do procesa sušenja kada budemo imali vremena da to obavimo. Prilikom procesa sušenja dolazi do određenog manjeg gubitka svojstava polena ali ako nepravilno isti osušimo iako je na prvi pogled sve u redu postoji velika vjerovatnoća da smo mu uništili pa čak i 90% njegovih ljekovitih svojstava.

Najčešći način na koji se "uništi" polen prilikom sušenja su pregrijavanje, NAJGORA stvar u svemu tome je što kupac ama baš ni po čemu nemože shvatiti da je kupio samo šarene "bobice" koje lijepo izgledaju,

zato uporno ponavljam, med, polen i ostale pčelinje proizvode tj .produkte kupujte od pčelara kojeg dobro poznajete a pri tome ste sigurni da prati svakodnevno dešavanja u i oko pčela i pčelarstva.

Drugi savjet Vam ne mogu dati, ne postoji nikakav način da to utvrdite osim kada budete konzumirali takav proizvod koji je uništen i poslije određenog vremena shvatite da nema rezultata koje ste očekivali tj koji su trebali postati vidljivi.

Treba znati da je svaka upotreba meda, polena, mliječi i ostalih pčelinjih proizvoda i produkata najviše efektivna ako je upotrebljavamo kao preventivu, ukoliko smo izgubili zdravlje nerealno je očekivati da poslije potrošenog 1 kg meda i polena sa mliječi povratite zdravlje koje ste sami sebi narušavali upotrebom šećera, cigareta i drugih otrova modernog doba zadnjih 30-40 godina.

Polen je inače neophodan pčelama za njihov razvoj što samo govori kolika je njegova važnost. Mnogi potrošači smatraju da je med proizvod pčela na prvom mjestu po svojim ljekovitim svojstvima ali on je ipak daleko iza matične mliječi, polena i propolisa, pa ne čudi onda ni njegova cijena jer ipak ga u prirodi ima u vrlo malim količinama nego što bi mi željeli. Za muškarce koji boluju od slabe prostate je nezamjenjiv, dobar izvor proteina, vitamina, amino-kiselina, za jačanje imunog sistema kod djece i odraslih, vraća snagu, za bolju probavu, nezamjenjiv kod anemije i još mnogih drugih oboljenja.

Najbolje ga je konzumirati u čaši ili šoljici mlake vode, ne jesti sirovi polen, nije štetan već ga tijelo kao takvoga ne može apsorbovati jer ima jaku opnu i dolazi do izbacivanja većeg dijela neprerađenog takvog polena. Moj je savjet samljeti sušeni polen u mlinu za kafu 3-4 sek maksimalno i takav u prahu istresti u posudu sa medom, dobro izmiješati i ostaviti da odstoji bar 7 dana. Poslije toga se može konzumirati i da imate puno dejstvo takvog polena na čovječji organizam. 

Šta je polen?

Polen su muške polne ćelije sa raznog cvijeća i drveća. Pčele ga sakupljaju gotovo uvijek kada imaju priliku jer im je neophodan, bez njega pčelama nema života, pčelar može dodati umjesto meda pčelama sirupa da bi ih spasio da ne poumiru od gladi ali polena dodati ne može. Doduše, ima zamjena nekih za polen ali to nije ni izbliza dobro za pčele i njihovo leglo koje isključivo zavisi od polena i raznolikosti. Utvrđeno je da ukoliko pčele sabiru polen samo sa jedne biljke što je slučaj kod monokultura (suncokret, uljana repica, maslačak ili neko voće) postoji velika vjerovatnoća da to društvo oboli od nekih bolesti jer samo raznovrstan polena ima bogatstvo neophodnih materija, minerala, amino-kiselina potrebnih za život pčela a isto tako i za ljudsku upotrebu.

Ukoliko možete da birate, uvijek kupite raznobojni polen gdje ima svih boja zrnaca, ne uzimajte samo žuti, bijeli ili drugi jednobojni polen, dobar je i on ali ni izbliza koliko raznobojni koji je sakupljen sa raznih vrsta biljaka i drveća!

Konzumiranje polena zašto je važno?
Mali savjeti u vezi polena...

Ukoliko imate mogućnost kupujte svježi ili zaleđeni polen (sirovi) a ako nemate mogućnost onda osušeni! Kupljeni polen ako je osušen a niste ga odmah upotrijebili čuvajte u staklenim i dobro zatvorenim bocama ili teglama, na hladnijem mjestu (ne mora u zamrzivaču niti frižideru), ukoliko je svjež, onda obavezno dio koji niste upotrijebili u zamrzivač, u staklenoj boci ili tegli, dobro zatvoren! Ne čuvajte ga preko jedne godine, jer starenjem gubi svoja svojstva, ukoliko ga pomiješate sa medom onda se može duže čuvati bez bojazni od pretjeranog gubitka kvaliteta ali ne treba ni sa time pretjerivati. Med mora biti zreo, tj ne smije sadržavati višak vlage jer može nastupiti vrenje u polenu i medu posebno ako se spravlja sirovi polen i med, najbolje manje količine praviti koje trebate i odmah poslije jedne sedmice početi koristiti. Može se čuvati tako pripremljen u frižideru ali ako će se upotrebljavati u roku od par mjeseci i ne mora ako je med kvalitetan kao što sam rekao, tj bez viška vlage.

Više o polenu možete saznati ako posjetite  ovaj link


Nazad     Napred