Kakav polen kupovati & vrste polena?

Najbolji polen je onaj polen koji je sakupljen sa više raznovrsnih biljaka jer nijedna biljka koja postoji u prirodi nije dobra baš za sve bolesti već samo za neke. Isto tako znači da je potrebno i polen sakupljati sa raznih biljaka jer ima zasigurno veću količinu raznovrsnih materija koje organizmu trebaju u borbi protiv bolesti. Za ovo navedeno nije potrebno biti doktor nauka, dovoljno je samo malo promisliti i vidjet će te da je to tako.

Sjetite se samo čajeva i shvatit će te da su najuspješnije mješavine više trava, ne samo jedna biljka. Pored polena koji mora biti raznobojan (maloprije smo rekli i zašto) potrebno je obratiti pažnju da isti bude pravilno uskladišten. Sam proces prikupljanja mora se odvijati gotovo svakodnevno a izuzetno svaki drugi dan zbog toga što je isti vrlo higroskopan (odnosno) brzo upija okolnu vlagu, naročito u jutarnjim satima kada je velika vlažnost zemljišta gdje držimo pčele.

Polen u staklenki

Neko će se upitati zašto je ovo bitno za potrošače da znaju, pa iz prostog razloga, čak i najbolji polen koji se može sakupiti od najljekovitijih biljaka postat će neupotrebljiv u rukama nepismenog i needukovanog sakupljača polena, kupca pa čak i samog pčelara.
Polen se može na više načina upropastiti, jedan je ako se ne skuplja redovno i to svako veče ili eventualno svako drugo veče najkasnije, drugi najčešći način oštećivanja ljekovitih svojstava polena je i sam način čuvanja istog (na toplom) a treći je nepravilno korištenje ili priprema!