Cvijetni prah, polen ili pelud

Polen ili cvjetni prah pčele sakupljaju u periodu intenzivnog cvjetanja raznog bilja. Poznat još pod nazivom i iskra života. U ovoj jednoj rečenici je rečeno dosta toga, NEZAMJENJIV, kako pčelama za razvoj legla i opstanak pčelinje zajednice, te isto tako možemo primjeniti i na nas ljude, redovnom i ispravnom konzumacijom polena možemo izbjeći mnoge i teške bolesti. Dokazano je da cvijetni prah oživljava ćelije u organizmu, ubrzava oporavak poslije bolesti, umanjuje nervoze i uopšte jača čovjekov organizam.

Srce od polena

Polenov prah je naročito dobar pri liječenju oboljele prostate pa čak i u teškim i zapuštenim slučajevima. Takođe polen utiče na poboljšanje plodnosti i na sniženje holesterola u krvi. Preporučuje se osobama koje su izložene većim umnim kao i fizičkim naporima (posebno djeci, starijim osobama za bolje pamćenje) jer utiče na poboljšanje cirkulacije krvi u mozgu. Sastav polena je veoma kompleksan a zbog izuzetnog proteinskog sastava odličan je kao prirodno sredstvo za regeneraciju jetre.

Od svih pčelinjih proizvoda pored matične mliječi i propolisa za dijabetičare je izuzetno koristan i nezamjenjiv proizvod (naročito ako se uzima svakodnevno ujutro po jedna kašika mljevenog polena pomiješana u čaši jogurta koja odstaji preko noći). Pored ovoga našao je i veliku primjenu u kozmetici, naročito u preparatima protiv starenja i održavanja kože.

Polen je inače neophodan i pčelama za njihov razvoj što samo govori kolika je njegova važnost. Mnogi potrošači smatraju da je med proizvod pčela na prvom mjestu po svojim ljekovitim svojstvima ali on je ipak daleko iza matične mliječi, polena i propolisa.

Ne treba onda da nas čudi ni cijena polena jer ipak ga u prirodi ima u dosta manjim količinama naspram meda a nikako koliko bi mi to željeli. Za muškarce koji boluju od slabe prostate je nezamjenjiv.

Dobar je i izvor proteina, vitamina, amino-kiselina, za jačanje imunog sistema kod djece i odraslih, vraća snagu, za bolju probavu, nezamjenjiv kod anemije i još mnogih drugih oboljenja.

Mali savjeti u vezi polena...

Ukoliko imate mogućnost kupujte svježi ili zaleđeni polen (sirovi) a ako nemate mogućnost onda osušeni! Kupljeni polen ako je osušen a niste ga odmah upotrijebili čuvajte u staklenim i dobro zatvorenim bocama ili teglama, na hladnijem mjestu (ne mora u zamrzivaču niti frižideru), ukoliko je svjež, onda obavezno dio koji niste upotrijebili u zamrzivač, u staklenoj boci ili tegli, dobro zatvoren! Ne čuvajte ga preko jedne godine, jer starenjem gubi svoja svojstva, ukoliko ga pomiješate sa medom onda se može duže čuvati bez bojazni od pretjeranog gubitka kvaliteta ali ne treba ni sa time pretjerivati. Med mora biti zreo, tj ne smije sadržavati višak vlage jer može nastupiti vrenje u polenu i medu posebno ako se spravlja sirovi polen i med, najbolje manje količine praviti koje trebate i odmah poslije jedne sedmice početi koristiti. Može se čuvati tako pripremljen u frižideru ali ako će se upotrebljavati u roku od par mjeseci i ne mora ako je med kvalitetan kao što sam rekao, tj bez viška vlage.

Polen, značaj pravilnog prikupljanja

Kakve veze ima koji je polen?

Šta me zanima kako ga je neko osušio i koliko je star?

Bitno mi je da ga mogu samljeti, kako da ga upotrijebim?

Ako Vam je ijedno pitanje kao gore što sam napisao, onda Vam je bolje sačuvati novac i umjesto da kupite polen uzite sebi šta bilo drugo, možete kupiti kako cigarete tako i kafu, čokoladu, čips ili šta već želite, nije bitno je li otrov ili je nešto korisnije!

Znači, upravo je mnogo bitno koji polen koristimo od kojih biljaka (recimo, polen od duhana je otrovan za ljude), kako je osušen, kako je čuvan i na kojem mjestu i u kojoj ambalaži, koliko je star polen koji upotrebljavamo i kada sve ovo prethodno budu zadovoljavajući odgovori koje sam smatram odradio u prethodnim tekstovima možemo preći na način upotrebe polena, svježeg ili sušenog, razlike ima ali ne toliko velike za potrošača. Polen bilo svjež ili osušen na pravilan način ima dejstvo širokog spektra na očuvanje zdravlja ljudi i djece koji ga konzumiraju.