Kako započeti pčelariti?

Najčešća pitanja pčelara početnika a i onih koji se tek spremaju da zakorače u svijet pčela pokušat ćemo objediniti na ovom mjestu i potruditi se pronaći odgovore iako je ta tematika gotovo neiscrpna.

Ovo je najvjerovatnije prvo pitanje koje svaki pčelar početnik sebi postavi. Da bi pomogao u velikoj dilemi kako najlakše započeti sa pčelarenjem pokušat ću iz iskustva tj iz prve ruke, prenijeti budućim pčelarima početnicima neke savjete koliko budem u mogućnosti a koji će im u daljem radu nadam se pomoći. Ovo je ukratko i odgovor kako započeti pčelariti, prvo pročitati što više tekstova o pčelama kao i ova najčešća pitanja većine pčelara početnika pa onda nabaviti pčele:

Sve drugo što Vam padne napamet, napišite, pokušat ćemo pronaći najbolji odgovor za Vas! Kada sam ja počinjao nije bilo interneta već samo pčelari koji su znali dobro da sakriju svoj zanat razmišljajući da se ko ne bi obogatio od toga (većina ih je tako razmišljala i razmišlja i sada, doduše mnogi od njih nisu se obogatili a neki su i otišli, tamo prijeko sa svim svojim znanjem, možda drže i tamo svoje pčele i kriju znanje, ko zna, neka im), može im se :)

Na donjem linku možete izračunati potrebne količine oksalne kiseline, šećera i vode u tačnom omjeru a za tretiranje broja pčelinjih zajednica baš koliko Vama treba.

Program za izračun potrebne količine oksalne kiseline