Pčelin hljeb, perga

Perga, polen izvor minerala i vitamina iz prirode

Da bi najlakše razumjeli šta je perga mogu Vam reći sljedeće: " Perga je u stvari sirovi polen koji su pčele uskladištile u svojim ćelijama i obogatile samo njima znanim enzimima" iz razloga da bi ga mogle lakše probaviti te da naravno i iskoriste samim time što više njegovih blagodati.

Ako one to tako konzumiraju onda nema nikakvog razloga da ih ni mi ne kopiramo...

Veliki problem za pčelara predstavlja prikupljanje perge jer da bi se ona povadila iz pčelinjeg saća, pčelar mora prije svega isti pronaći u košnici te ga oduzeti od pčela i naposljetku dok se to povadi obično se i samo saće uništi.
Tako, pored velike štete za pčele ako se okvir sa pergom oduzme rano u sezoni ili još gore kada nema dosta polena u prirodi pčelama se nameće još jedan problem a to je uništeno saće ili nova satna osnova koju moraju da izgrađuju iz početka umjesto da sakupljaju nektar i polen.
Pored svega toga i za vađenje perge iz ćelija saća treba dosta vremena jer malo ko posjeduje specijalne mašine koje to rade već se to radi ručno, ćelija po ćelija i za 100 gr perge se izdangubi na tom radu veoma dosta vremena.
Naravno da to većinu kupaca ne zanima jer oni hoće što jeftinije da to nabave a pošto je to nemoguće, onda pčelari jednostavno to i ne prikupljaju, barem njih 99,9% jer kada se sve sabere i oduzme, oni ako to ne prodaju su gotovo na čistom gubitku što se tiče finansija ali ako to oni konzumiraju onda su na ogromnom dobitku jer naše zdravlje nema cijenu.

Perga, polen izvor minerala i vitamina iz prirode

Hoće li se neko složiti sa ovim mojim razmišljanjem ili ne, to je do njega, kome se isplati za male pare to raditi neka radi, ukoliko kupac koji zna vrijednost toga ne žali platiti poštenu cijenu koja za 1 kg toga prelazi i cifru od 150-200€ (u zavisnosti od vremena i pčelinje paše), onda nema stvarno nikakvog razloga da se takvim kupcima ne ponudi i taj proizvod.
Kao i kod svega drugog što je u prirodi najvrijednije njega i je najmanje te se mora planski prikupljati i to u mjesecima počev od druge polovice aprila pa do kraja juna, sve prije i iza toga može dovesti do slabljenja pčelinje zajednice pa i do uginuća ako u prirodi ne bude dovoljno polena.
Perga se može čuvati preko cijele godine ako se pravilno skladišti a najbolje mjesto za čuvanje je košnica sa pčelama, potom dolazi zamrzivač ili prikupljenu pergu jednostavno preliti "zrelim tečnim medom" i dobro zatvoriti teglu. Ako pergu konzervišemo medom onda dobivamo drugi problem a to je da kupcu nismo u mogućnosti tačno izvagati željenu količinu čiste perge već mješavinu meda i perge.
Problem pri tome nastaje ako perga duže stoji u medu jer se i ona rastvori te onda "ali samo na izgled" dobijemo produkt koji sliči kombinaciji standardnog polena i meda. Kako to kupcu objasniti ne znam ni sam niti imam volje i to lično izbjegavam...

O  sastavu perge kao i bogatstvu minerala, vitamina kao i ostalih makro i mikro elemenata možete pročitati na stranici o polenu ali po uticaju na ljudski organizam treba to pomnožiti sa barem x 10 i dobit će te pravu vrijednost tog pčelinjeg proizvoda.

Nauka je dokazala da pčelinje društvo bez polena ne može stvarati potomstvo i ukoliko to duže potraje to pčelinje društvo je osuđeno na propast bez obzira šta davali i kakve zamjene pčelama za polen, dok kod nedostatka meda tj nektara gotovo svaka zamjena te hrane neće pčelama u toj mjeri ugroziti život kao nedostatak polena odnosno perge.
Za pčelu, polen je sirovina a perga je krajnji produkt ili tzv. pčelin hljeb kako pčelari imaju običaj da je nazivaju i samim time i da istaknu važnost tog proizvoda pčela kako za same pčele ali isto tako i za ljude tj one koji taj pčelin proizvod konzumiraju!