Pčelinji otrov
nedovoljno poznat i još slabije iskorišten

Pčelinji otrov služi pčelama „ gotovo ” isključivo kao jedina odbrana protiv uljeza ili pljačkaša košnica u koje mi kao pčelari spadamo sa udjelom od gotovo 99,9% a svi ostali napasnici su u onih 0,1%.

Blagodat pčelinjeg otrova na ljudski organizam su osjetili oni koji su probali umjesto standardne medicine da se posluže prirodnim sredstvom protiv reumatizma, išijaza i ostalih sl. bolesti
Na nekoliko mjesta sam već ☞ pisao o tome i to prvenstveno o svojim iskustvima...

Prikupljanje pčelinjeg otrova se u zadnje vrijeme nametnulo pčelarima kao neki sporedni posao ali koji polako dolazi do izražaja u ovim nerodnim godinama u kojima pčelari se dovijaju na raznorazne načine da ostanu makar na pozitivnoj nuli a prikupljanje pčelinjeg otrova se predstavlja makar u ovoj fazi kao visoko isplativ posao ali koji nije baš za svakoga...

Proizvodnja pčelinjeg otrova
Proizvodnja pčelinjeg otrova

Sam proces nije toliko komplikovan koliko se čini ali nabavka kvalitetnog aparata za sakupljanje pčelinjeg otrova jeste i predstavlja veliki problem kao i sama cijena istog. Nekoliko pčelara koje lično poznajem su se ove 2017 godine upustili u taj posao ali nisu dobro prošli jer su kupili aparate od jednog distributera iz BiH ali koji ne stimulišu dovoljno pčele na ubadanje a plus svega toga i baterije u aparatu koje su dobili su bile slaba tačka. Umjesto deklarisanih nekoliko sati rada nisu mogle raditi niti jedan sat ali kako aparati (njih 11 komada) nisu obavljali svoju funkciju problem sa baterijam im je bio beznačajan.

Cijena pčelinjeg otrova na svjetskom tržištu varira oko nekih 70-80.000 $ (dolara) ali bez dobrih aparata većina onih koji se žele time baviti mogu samo sanjati.

Aparati koje su moje kolege pčelari kupili su ovi sa slika ali da li svi prodaju ovakve te da li rade ili ne, stvarno ne znam, ovo što sam čuo od njih i vidio ovdje pišem a Vi po svome radite kako mislite da je najbolje.