Aparati za uzgoj matica

Veliki problem pčelaru predstavlja nabavka najosnovnije opreme za pčelarstvo a kamoli malo specifičnije pčelarske opreme iz prostog razloga zato što ta roba nije nešto što se prodaje svakodnevno. Potrebno je uložiti određena novčana sredstva i čekati duže vremena da se ista proda što malo ko shvata.

Da bih donekle omogućio pčelarima nabavku i malo specifičnije a i skuplje opreme pored pčelarskih šešira i odijela i svakodnevnih sitnica koje zatrebaju u mogućnosti sam ponuditi i razne aparate za uzgoj matica tipa Jenter, Nikot ili EZ..

Ukoliko namjeravate za svoje potrebe ali i komercijalno da se bavite uzgojem matica svakako preporučujem gore navedene aparate za uzgoj matica sa kojima će te taj posao obaviti daleko lakše, preciznije i brže.

Svi oni koji smatraju da se to može uraditi i ručno najosnovnijim priborom i sredstvima su u pravu ali za takav uzgoj treba imati ponajprije odličan vid, dobru prostoriju u kojoj se želi presađivati kao i određenu opremu. Nije nemoguća misija ali je daleko teže tako raditi ali ko voli, neka izvoli! I lopatom se mogu kopati kanali ali bagerom je brže, naravno ko ima mogućnost da to sebi priušti. Više o tome

Pomagala za uzgoj matica

Pčelari koji žele posao oko presađivanja larvica tj uzgoja matica da obave što bolje i lakše imaju mogućnost nabavke određenih pomagala koja im taj posao mogu dobro olakšati. Čak i kod uzgoja matica aparatima pojavi se potreba makar za lupom posebno ako slabije vidimo da vidimo u kojoj se fazi razvoja nalaze jaja odnosno larvice.

Najpraktičniji alati koje sam pronašao se mogu naći na jednom mjestu i trebalo bi da pojedine posjeduje gotovo svaki pčelar jer uvijek ima situacija kada nam nešto zatreba! Više o tome

Zaštitna oprema za pčelare

Prvo pravilo za rad oko pčela je zaštita lica pčelara tj glave i očiju. Bez obzira koliko mirne pčele imali, MORAMO OBAVEZNO voditi brigu o zaštiti očiju jer bez obzira šta mi mislili o pčelama ipak su to divlji insekti koje niko još nije pripitomio!

Da li će se neko složiti sa mnom ili neće to je njegov problem, moja preporuka je da se uvijek zaštitite prilikom pregleda pčela pa makar i samo pčelarskim šeširom ali ja preferiram u 99% situacija pčelarsku bluzu a onome ko to ne želi da koristi neka radi i neobučen što se mene tiče...

Sasvim druga situacija je sa zaštitnim rukavicama, apsolutno sam protiv korištenja istih a posebno onih debelih koje izgledaju kao kosmonautske. Opravdavam upotrebu gumenih rukavica ali samo kod tretiranja pčela organskim kiselinama i kod osoba koje su izuzetno osjetljive (ne mislim na alergične, jer za ove druge nikako ne bih ni preporučio da uzgajaju pčele niti da ih drže...)

U početku sam i sam koristio jedno kraće vrijeme rukavice ali sam ubrzo vidio da je to apsolutno pogrešan način i zato ih ne preporučujem. Prvi problem je što nemate nikakav osjećaj dok radite oko pčela i samim time još više uzbuđujete pčele i nanosite im još veći stres a drugi razlog je upravo vezan za prvi, kada su pčele agresivne bolje je ne raditi oko njih jer može se desiti da ubiju tj uklupčaju svoju maticu i eto Vam problema. Vi sve odradili ali one ubile maticu pa izvagajte da li je bolje raditi kada su pčele agresivne ili kada su mirne pa raditi opušteno.

Pored svega toga velika većina pčelara na svoju žalost smatra pčelinji ubod štetnim dok oni koji su imali problema sa raznim reumatoidnim bolestima, bolnim zglobovima i dr i koji su se liječili pomoću pčela misle upravo suprotno čiji sam i ja pristalica. O liječenju pčelinjim ubodima bit će riječi na stranici apiterapija ili terapija pčelinjim ubodom i pčelinjim proizvodima ali ovdje sam smatrao da treba nešto reći i o tome. Više o tome