Paketni roj na vagu ili

pčele na okvirima

Kao prvo pokušat ću napraviti razliku između tzv. "GOLIH" paketnih rojeva i rojeva na okvirima. Mnogi kupci me pitaju jer ne shvataju razliku. Pokušat ću u daljem tekstu objasniti razliku te nabrojati pozitivne i negativne strane bilo koje opcije, pa da idemo redom.

Prirodni roj pčela

Goli paketni roj, ne znam kako bih ga drugačije nazvao je znači roj u kojem se nalaze samo pčele i matica, to znači nema legla, ni okvira, ni rezervne hrane, baš kao i prirodni roj sa grane sa tim što se ovaj roj pravi kada Vama odgovara a ne kada to pčele hoće, to je gotovo jedina razlika!
Razlika između ovoga roja i prirodnog je što ovaj vještački napravljen roj "MORAMO" obavezno prihraniti i to ponajbolje i tečnom hranom i pogačom dok se ne stabilizuje jedno 10-ak dana.
U prirodnom roju je situacija sa hranom malo bolja, pčele koje se roje nose određenu količinu meda koja roju može biti par dana, dok kod vještačkog roja to nije slučaj te se zato i prihranjuje.

Mnogi će sada pomisliti, pa prirodni roj je bolji, ne mora se prihranjivati. Činjenica je da jeste i to mu je gotovo jedina prednost.
Međutim, ako uzmemo u obzir da se vještački roj formira i obavezno "vaga", tj mjeri mu se težina koja mora biti 1 Kg i sada ako bi se uzeo i prirodni roj i izvagao na vagu onda bi situacija bila sljedeća. U vještačkom roju bi bilo puno više pčela u odnosu na prirodni roj iste težine.

Naseljavanje košnice paketnim rojevima

Mislim da ste shvatili zašto, to je vrlo prosto, prirodni roj nosi više hrane a vještački manje tako da u kilogramu pčela vještačkog roja ima sigurno više pčela bar za 10-15% ako ne i više. Onome ko kupuje pčele smatram da je potrebno da dobije što više pčela a ne meda, jer ako želi med, on bi med i kupio!

Najveća prednost na strani vještačkih rojeva je ta što se ti paketni rojevi planski mogu odraditi kada Vama odgovara, normalno mora i vrijeme biti odgovarajuće (ne može zimi), znate unaprijed količinu rojeva koju možete formirati a i isporučiti dok to nije ni približno slučaj kod prirodnih rojeva, to ne može predvidjeti ni najbolja gatara :)

Na slici prikazano naseljavanje košnice paketnim rojem, kako - lako!

Svaki imalo ozbiljniji pčelar bi se trebao zamisliti kada mu izađe prirodni roj, koliko je i on sam a i pčele na gubitku. Da ovo ne bude pogrešno protumačeno pa da ispadne kako kod mene nema prirodnih rojeva, naprotiv bude i toga ali mojom krivicom i uvijek sebi postavim pitanje šta me je ovaj put prevarilo???
Od sada ću pisati samo o vještačkim tzv. "golim" rojevima tako da ne bude zabune, prirodni me ne zanimaju odnosno na njih ne računam.
Ovi rojevi se formiraju kako rekoh kada vrijeme to dozvoljava počev od druge polovine aprila pa sve do početka jula mjeseca. Prije ovoga perioda kao i poslije nije dobro to nikako raditi jer postoji velika šansa da roj ne stigne da se pripremi za zime u drugoj polovici godine jer nema legla niti izgrađenog voska a isto tako u aprilu čak i ukoliko bi imali matica za formiranje takvih rojeva ranije, postoji velika opasnost od zahlađenja, na niskoj temperaturi pčele ne mogu lučiti vosak i onda stagniraju. Kako koji dan promiče i pčelama ističe život, tužno ali istinito, sve joj manje dana ostaje života i svaki dan ako ne uradi nešto i ona je a i onaj ko drži pčele na gubitku.
Pored toga, to je period intenzivnog razvoja pčela pa bi znači na gubitku bili i onaj ko proda i onaj ko kupi tada pčele.

Prije kupovine razmislite o ovome, a radite kako mislite da je ispravno!!!

Jedan od načina formiranja vještačkog roja!

Kada se stvore svi uslovi za formiranje vještačkog roja pristupa se košnici iz koje se žele uzeti pčele i pronalazi matica i sklanja u stranu taj okvir ili se ona zatvori u kavez.

Glavno je, da je ne stresemo zajedno sa pčelama ako pravimo paketni roj a želimo da roju dodamo mladu maticu, napravili bi pri tome dvije štete a to su:
- mlada matica dodata u kavezu tom paketnom roju bi bila 100% ubijena od strane pčela jer one svoju maticu ne bi napustile i pri tome bi nova matica ma kako dobra i kvalitetna bila, zasigurno bi bila osuđena na propast,
- oštetili bi i unazadili društvo iz koga smo uzeli pčele za paketni roj, pored toga što smo ga oslabili oduzimanjem pčela ono bi jedno vrijeme stagniralo dok pčele ne bi povukle matičnjake i ako bi se matica uspješno oplodila u tom društvu matica bi počela zalijegati novo leglo tek za minimalno 15-20 dana i još bi trebalo da prođe 21 dana dok mlade pčele ne bi počele da se rađaju i kada sve saberemo preko mjesec dana bi nam to društvo bilo bez novih pčela i njegova snaga bi opala na najmanju moguću mjeru i od njega ne bi imali nikakve koristi te godine.

Ako želimo formirati paketni roj sa njegovom maticom a ne uzimamo sve pčele iz košnice onda opet moramo obavezno pronaći njegovu maticu i zatvoriti je u kavez i onda smo sigurni da je sa njom sve u redu i da ona ide zajedno sa paketnim rojem. Tako postižemo dvije stvari, prva je da kupac vidi maticu koju je dobio uz paketni roj a druga je još važnija da smo maticu sačuvali u kavezu od mogućih povreda ili oštećenja prilikom transporta i naseljavanja novog društva na novom mjestu...
U svakom slučaju maticu moramo u kavezu bez obzira bila stara ili nova zatvoriti sa nekoliko njenih pčela pratilja i malo šećerno - medne pogače i tako je obezbjediti za vrijeme transporta da se ne ugnječi i da ne gladuje te da bude u najboljoj mogućoj formi i time da pokušamo umanjiti posljedice stresa koji bi mogao da nastane transportom i udaljavanjem pčela i matice iz košnice. Obično se uzima tri do pet pčela pratilja, nema potrebe za više i kavez možemo postaviti u kutiju za formiranje rojeva ili jednostavno dodati kasnije, nije neka velika razlika, barem ja nisam to primjetio.
Pripremu kutija radim od običnih kartonskih kutija, malo ljepila i pvc mrežice za komarce i dobijemo prilično solidnu kutiju za transport.

Znači kada smo pronašli maticu i zatvorili je u kavez, kavez vežemo komadićem žice za kutiju i sve to stavljamo na vagu, zapamtimo koliko je to sve težine i sada vadimo jedan po jedan okvir iz društva iz koga uzimamo pčele i stresamo u kutiju. Kada vaga pokaže da smo natresli dovoljno pčela odnosno žive mase 1 Kg ili više u zavisnosti od dogovora sa kupcem, prestajemo dodavati pčele i lijepimo kutiju.
Tako formirane rojeve stavljamo u hladovinu dok sve ne formirano i onda transport istih. To je sva mudrost.