Od koga da nabavljam med

i druge pčelinje proizvode?

Najčešće i jedino ispravno sa kojima se bilo koji kupac susreće pa tako i kupac meda i drugih pčelinjih proizvoda. Odgovor je logičan i sam se nameće, kupujte od ljudi koje poznajete, u koje imate povjerenje, koji imaju svoj pčelinjak tj košnice sa pčelama.

Šta izbjegavati?

Izbjegavati nazovi pčelare koji imaju 5-6 ili desetak košnica i imaju meda u neograničenim količinama, takav med je vjerovatno došao preko granice, neke, nije bitno koje, bitno je da je došao na nelegalan način i samim time se odmah postavlja pitanje koliko je zdravstveno ispravan?

Odgovorno Vam mogu reći, da je taj med dobar ne bi na takav način došao u našu zemlju, on je 100% zagađen antibioticima i još najvjerovatnije lijekom koji se koristi u borbi protiv varoe a to je njegovo veličanstvo ( otrov, ubica, nervni otrov protiv varoe) "AMITRAZ" koji je dokazano kancerogen i zabranjen za upotrebu u svim zemljama EU ali u nekim susjednim zemljama a i kod nas se još uvijek koristi!!!

Pčelari ga koriste, neki iz neznanja a neki zbog toga što je jeftin u borbi protiv varoe a njima je jedino bitno da što jeftinije proizvedu med ili neki drugi pčelinji proizvod i da ga prodaju, ne zanima ih šta će kupcu, odnosno potrošaču takvog proizvoda prouzročiti.

Pčelarstvo, pčele, rojevi, med

Umjesto da se liječite medom kao hranom Vi sebe trujete zbog nekoga ko želi da proda svoje proizvode koje nigdje drugdje ne može plasirati nego u ovoj zemlji čudu sa tri predsjednika, tri predsjedništva, i sve troje, kao troglavi zmaj?

Za neke stvari su krivi i sami potrošači tj kupci, svi bi voljeli da im je nabaviti što kvalitetniji proizvod a što jeftiniji, toga nema mogu Vam odgovorno reći, lično znam koliko košta samog pčelara proizvodnja 1 kg meda (ALI ISPRAVNOG 100%), i ja se šokiram kada čujem po kojoj cijeni pojedinci čak i kod nas u udruženju prodaju svoj med, ne znam koju imaju računicu, samo rade na svoju štetu, ali oni me uvjeravaju da čak i zarade. Vjerujem da je tako, imaju i zaradu, ali na kakav način?

Ako ste pomislili da zaradu može neko imati prodajući svoj proizvod po izuzetno niskim cijenama varate se, može je imati onaj ko upotrebljava u pčelarstvu sve ono što je najjeftinije i nije bitno koliko je to otrovno za ljude, poput gore spomenutog amitraza, pa satnih osnova u koje pčele skladište med kada se zna da proizvođači satnih osnova u pčelinji vosak stavljaju parafin koji je produkt nafte, koliko je to dobro za konzumaciju i skladištenje meda kojeg jedete. pa mislim da ne možete ni zamisliti?

Dug je put do dobijanja kvalitetnog i zdravog pčelinjeg proizvoda, ne zavaravajte se kada Vam neko nudi nešto izuzetno jeftino i pri tome tvrdi da je eto baš on to sve uradio kako treba, njenu je cilj jedino brza zarada, prodaja veće količine naivnim kupcima, ako Vam to odgovara onda samo naprijed, ne obazirite se ni na što!

Žalosno je da čak i među našim pčelarima postoje pojedinci koji predstavljaju udruženje pa čak i savez pčelara i javno prodaju svoje proizvode naivnim kupcima!

Nazad     Napred