Proizvodnja matica Nikot aparatom uputstvo za rad

Pokušat ću u što kraćim crtama ali što je moguće jasnije dati osnovne smjernice za uspješnu proizvodnju matica Nikot aparatom kao i kraću usporedbu između Nikot i Jenter aparata.
Nikot aparat je nastao poslije Jenter aparata i kao takav je unio neke novosti kao što je olakšano presađivanje larvica u odnosu na Jenter aparat. Ako se pitate kako je olakšano presađivanje onda je stvar u sljedećem, u Jenter aparatu se nalaze pokretna dna ćelije koja uzimamo kada ih matica zaleže i postavljamo u početke matičnjaka dok kod Nikot aparata čim uzmemo ćeliju sa larvicom iz aparata ona je faktički već u toj matičnoj ćeliji i samim time smo smanjili jednu operaciju tj ubrzali postupak presađivanja.

Ćelije Jeneter i Nikot aparata, usporedba!

Druga prednost je što uz svaki Nikot aparat u zavisnosti koliko želite da proizvodite matica dobijate i kaveze za matice dok se to kod Jenter aparata dokupljuje i u Njemačkoj košta u nabavi 1€ što je za naše pčelare malo i preskupo.
Treća a možda i najbitnija stvar su odgovarajući nosači kod Nikota koji se lagano postavljaju na letvice i omogućavaju nam laganiji rad prilikom prenosa matičnjaka ili postavljanja kaveza na iste dok je kod Jenter aparata to ipak malo teže uraditi tj postaviti one žute čepove na letvice pa ih poslije vaditi kroz letvicu sa matičnjakom ili praviti neke dopunske nosače...

Šta je potrebno pripremiti za uspješno zalijeganje matice i najčešće greške pčelara!

Da bi uopšte počeli sa radom aparatim oko uzgoja matica potrebno je isti postaviti u odgovarajući ram sa kojim pčelarimo. Ja lično koristim najviše ramove iz nukleusa jer su mi praktičniji za rad, ne ometam glavno proizvodno društvo dok radim poslove oko uzimanja legla od matice.
Kada smo postavili Nikot aparat ili Jenter ili EZ aparat u okvir, nije bitno koji, potrebno je sa aparata ukloniti njegovu matičnu rešetku da bi olakšali pčelama proces čišćenja aparata, izgradnje voska i uopšte da bi se pčele privikle na dodati aparat koji nama nema mirisa ali pčele zasigurno osjete plastiku i u početku je izbjegavaju. Da bi to prevazišli aparat postavljamo čak i desetak dana ali i može i više u košnicu da ga pčele zaposjednu, neka rade sa njime što hoće dok nam ne zatreba ali prethodno ga namažemo kristalisanim ili tečnim medom, može i iz košnice u koju ga postavljamo. Zatvaramo košnicu i poslije 5-10 dana pregledamo kako su i šta su pčele radile na okviru ili aparatu. Ako je aparat kao nov i nema izgrađenog voska u aparatu to je znak da je vani slaba paša ili da je društvo slabije pa nije stiglo da to uradi. Kako izgleda aparat koji dodajemo možete vidjeti na donjoj slici...

Ako pčele za to vrijeme nisu dogradile vosak moramo ostaviti aparat još koji dan u košnici, društvo nečim prihraniti i poslije par dana ponovo pogledati okvir sa aparatom. Ukoliko je društvo normalne jačine i pčele nemaju puno raspoloživog prostora za to vrijeme su ga sigurno feromonisale i čak odlažu med u ćelije. Taj unijeti med ili polen je dobar znak i ne treba ga dirati niti vaditi već postupamo po daljnjem planu uzgoja matica.

Kako izgleda okvir u kojem će matica zaleći gotovo sve ćelije za nekoliko časova možete vidjeti na donjoj slici...

Kada smo dobili okvir kao sa slike, predveče tog dana pronalazimo maticu u toj košnici, nukleusu, oplodnjaku ili čemu već i zatvaramo je u Nikot aparat tako što prije toga postavimo matičnu rešetku od aparata i onda pustimo maticu kroz okrugli čep koji se nalazi na vrhu aparata sa prednje strane ili je čak možemo zatvoriti u kavez u aparatu i postaviti malo pogače u taj otvor i tek tada postaviti matičnu rešetku na aparat. Pčele će za koji sat osloboditi maticu čim pojedu pogaču iz kaveza aparata i matica će čim prije početi da nosi jaja.

Ukoliko su slabe pašne prilike moramo tom društvu prije početka uzgoja novih matica tj zatvaranja matice u aparat dodati neke hrane i stvoriti privid neke makar i slabije paše jer ako je loše vrijeme i nema unosa u košnicu maticu nećete nikako moći natjerati da nosi u aparatu jer je ona već smanjila nošenje i u svom prirodnom vosku a kamoli u aparatu.
Svako ko kaže, matica bolje zaliježe ovaj ili onaj aparat a da nisu dobri uslovi za pčele, odgovorno Vam tvrdim da laže jer sam probao i sa jednim i drugim i kada matica prekine nošenje u košnici možete je držati mjesec dana zatvorenu ona neće položiti niti jedno jaje bio to Jenter ili Nikot aparat ili bilo koji drugi aparat, jer, kako gore rekoh, ona je prekinula nošenje i u košnici pa zašto bi nosila jaja u neki plastični aparat.

Satnica rada sa Nikot ili Jenter aparatom prilikom uzgoja matica

Najbitnije je ako smo sve uradili kako treba je pridržavati se satnice uzgoja matica tj tačnije rečeno voditi preciznu evidenciju kada smo šta uradili te kada nam dolazi sljedeći posao na red, koji dan, sat itd.
Mnogi se zavaravaju kada misle mogu ja to kada hoću, to ne može tako ako očekujemo da uzgojene matice imaju što bolje kvalitete, dobar prijem, plodnost a ostale genetske osobine kao rojivost, marljivost pri skupljanju nektara, polena, propolisa i dr je nešto na što mnogo ne utiče tačna satnica ali je i tu poželjno maksimalno sve ispoštovati.

To je najlakše postići ako uzmemo i pišemo tačan raspored rada tj sve unapred. Započnemo tako što u kalendar upišemo početak rada i označimo ga kako preporučuju i ostali uzgajivači kao dan d tj nulti dan (0).
Tog dana pronalazimo maticu u košnici, nukleusu ili čemu već i zatvaramo je u aparat u popodnevnim satima, od 15-19 časova u zavisnosti od vremenskih prilika. Ako je vrijeme loše radimo to malo ranije ali ako je toplo nije problem i malo kasnije ali ne treba pretjerivati...

Taj dan označavamo kao dan nula (0) tj početni dan i njega ne računamo u konačnom zbiru. Sutradan otvaramo košnicu od 9-12 časova, vadimo pažljivo okvir sa Nikot aparatom i gledamo kroz matičnu rešetku aparata da vidimo da li je matica i koliko zalegla matičnih ćelija. Ukoliko smo zadovoljni viđenim vraćamo okvir nazad u košnicu i maticu ne oslobađamo do predveče da položena jaja malo ostare i da ih ne bi pčele očistile ako u prirodi ima jače paše. Negdje oko 17-18 časova vadimo ponovo okvir, SKIDAMO pažljivo matičnu rešetku sa aparata i ništa ne diramo više, okvir vraćamo na staro mjesto gdje je i bio. Taj dan obilježimo u kalendaru radova kao dan broj 1. Od njega ćemo sve ostale radove računati i on nam je najbitniji.

Ukoliko matica nije zalegla matične ćelije aparata onda vraćamo okvir nazad u košnicu za još 24 časa i ponovo sutradan provjeravamo. Ako je košnica puna pčela, pašne prilike dobre i ako je aparat bio u košnici i izgleda kao na ovoj slici onda se ovo ne bi trebalo dešavati.

Matica odbija zalijeganje jedino u novom aparatu koji nije dobro pripremljen ili ako je prekinula nošenje jaja otprije zbog slabe paše ili malog broja pčela ili hladnog vremena ili nečega drugog i nikakav aparat je ne može prisiliti da pronese. Svako onaj ko očekuje da u takvim prilikama matica pronese čak da joj postavimo i Nikot aparat od zlata se vara, to se neće desiti!