Mljevenje šećera

Mljevenje šećera se radi na dva turbinska mlina rade na velikim brzinama. Šećer je izuzetno sitan, tačnije kao prah ili brašno.

Svi oni koji žele da samelju šećer počev od količine od 5 kg pa nadalje mogu se obratiti za dogovor, cijena mljevenja je takva kakva jest trenutno a postoji mogućnost i miješanja pogača na licu mjestu, sve o jednom dolasku pčelara. Pčelari mogu i dovući svoj šećer ko ima ali je uslov da ne bude zgrudvan i da nije vlažan jer od takvog šećera imam puno problema i teško se sa njime radi i u zadnje vrijeme ga izbjegavam.

Da bi šećer bio dobro samljeven, ponovo ponavljam, mora biti 100% suh, ne smije imati gotovo nikakve vlage jer svaka količina vlage osim one neophodne koja postoji u kupovnom šećeru otežava a poneka i komplet onemogućava mljevenje šećera.
Nadalje, ukoliko šećer koji meljemo ostane imalo krupniji to otežava pčelama samu preradu tj trošenje istog i zna se desiti da ga one izbacuju na podnjaču košnice, dok u kolačima za našu konzumaciju to se apsolutno ne primjeti!
Za pčelare je izuzetno bitno da se šećer samelje na što kvalitetnijim mlinovima a to ovi turbinski i jesu, dok na onima sa mrežicom rad je ugodniji, dosta brži ali sigurno samim time ostavlja i dosta više krupnijih kristala šećera koji prođu kroz mrežicu i od kojih pčele nemaju baš neke koristi.

Za sve one koji ne bi da se zamaraju nabavkom šećera te njegovom kupovinom, utovarom i istovarom nudimo mogućnost obezbjeđenja šećera na licu mjestu po dogovoru tj ja obavljam kupovinu i dovozim šećer na lice mjesta. Prije dolaska provjeriti trenutnu cijenu šećera jer se cijena počesto mijenja i najviše poskupljuje kao što svi imaju priliku i sami se uvjeriti u prodavnicama kada je aktivna sezona za uzimljavanje pčela, pečenja rakije i slatkih đemova!

Šećer se melje isključivo onaj iz papirnih vreća, otpadni šećer koji pčelari nabavljaju ko zna gdje "ne meljem", ne zbog toga što pčelarima ne bi izvršio uslugu već zato što je taj šećer i mokar i prljav, mlin se zablokira već poslije nekih 4-5 kg te se mora rastavljati a to je velika komplikacija, nepotrebno dodatan posao i gubitak vremena.

Na ovom videu možete na samom početku malo i vidjeti kako se to radi u praksi i kako ja to radim a gdje ujedno prikazujem detaljno i sam postupak izrade pogača za pčele!

Cjenovnik mljevenja šećera je sljedeći:  

00- 19 kg=7 KM,
20-39 kg=9 KM,
40-500 kg=10 KM,
od 501 kg= Broj vreća x 9 KM

Ukoliko se šećer i melje i ujedno miješaju pogače onda je ukupna cijena mljevenja i miješanja 20 KM za 50 kg šećera počev od jedne vreće pa do 10!

Preko OLX-a možete me kontaktirati za ovu uslugu POGLEDAJ DETALJNO!

Nazad