IZRADA POGAČA, ODNOSNO USLUGA MIJEŠANJA POGAČA

Nudimo Vam uslužno miješanje pogača na spiralnom mikseru koji izuzetno dobro odrađuje taj posao, bez rasipanja šećera i ostalih dodataka koje stavljate u pogaču. Pogače budu idealno izmješane, odnosno tvrde ili mehke koliko želite, na Vama je da odredite kakva Vam se pogača dopada.
Sam postupak miješanja pogača ukoliko donesete samljeven šećer traje za 50 kg od 25-40 minuta u zavisnosti kakve pogače izrađujete, da li želite tvrđe ili mekše...

Izradite pogaču za pčele po mjeri pčele a ne po mjeri trgovaca istom, koji u 99% slučajeva ni ne drže pčele...
Važno je napomenuti da se dobre pogače mogu raditi i u jeftinijoj varijanti a to je sa dijelom germe ili kvasca (svježeg tj sirovog) koga neko prokuhava a neko ne, stvar je izbora. Lično sam obje varijante isprobao i nisam primjetio da pčele neku bolje a neku lošije uzimaju, mislim na ove sa sirovom germom - kvascem ili prokuhane. Takođe se u pogače može dodati bijelog luka tj soka od bijelog luka i naravno KAS koji mi se izuzetno dobro pokazao.

Takođe ko nema meda ili jednostavno neće da ga dodaje iz bilo kog razloga može pogače da izradi i samo sa sirovim kvascem tj germom i to u omjeru 5-6 kg sirove germe i 50 kg mljevenog šećera. Može se dodati još ali vrlo malo nekog tekućeg dodatka, KAS, čaj, jod, sirutka, sirće i sl u zavisnosti šta ko radi.

Sam proces izrade pogače za pčele možete pogledati na sljedećem videu. Video je malo duži pa možete preskočiti neke dijelove koje ja nisam izbacio da imate uvid u čitav proces.

Na donjim videima možete vidjeti proces izrade stimilativnih pogača kao i onih jednostavnije recepture koje koštaju malo manje pčelara ali su izuzetno značajne za razvoj pčelinjih društava. Ponovo napominjem za pčele je najbolji njihov med ali ako ga nema u dovoljnim količinama svakako će im dobro doći i pogača kućne izrade a posebno ona čak i sa dijelom meda u koju znate u svakom momentu šta je dodato te koju možete i Vi konzumirati dok kod kupovnih pogača nisam vidio niti jednog pčelara da je otkinuo komadić iste i stavio u usta da vidi ukus - okus iste.

Na internetu se mogu pronaći svakakvi recepti, neko dodaje još i crvenu papriku, neko mlijeko u prahu, pa sojino brašno (obezmasćeno), pa ne znam do sve čega ne. Lično smatram ali ne želim nikoga da uvrijedim, dodajite svojim pogačama tj pčelama šta god želite ako baš mislite da im treba ali u duši negdje sam siguran i vjerujem da im dovoljno zla nanosimo bilo kojom pogačom jer je za njih najbolja isključivo njihova hrana a to je med i polen ali kako je nekada a zadnjih godina i počesto vrlo teško obezbjediti baš dovoljne zalihe meda i polena za pčele, prinuđeni smo dodavati i pogače. Kako sam rekao, smatram da svako pretjerivanje sa dodacima mora ostaviti manje ili veće posljedice po zdravlje pčela a ako uzimamo dio meda sa šećerom najmanje griješimo ali jeste da je to skuplja varijanta ali opet je jeftinija od čistog 100% meda.

Dosta puta čujem pčelare kako hvale kupovnu pogaču NEKOG proizvođača i sa ushićenjem govore kako je pčele dobro troše, ponekad se uključim u diskusiju a ponekad prećutim ali ovdje ću reći šta ja mislim o tome. Ako pođete od sebe kada ste dosta gladni (a poznato je da pčela skuplja viškove meda ne samo za sebe već za pokoljenja koja dolaze, njene sestre pčele i trutove) onda nije čudno kada uzima i najlošiju pogaču jer je jednostavno prinuđena, isto je i sa ljudima, ako ste previše gladni gotovo sva hrana Vam se čini ukusnom i dobrom, međutim, kada imate imalo izbora Vi birate šta je bolje za Vas i od čega će te imati manje problema.

Tako isto je i sa pčelama, dokaz da nijedna pogača nije dobra je taj, kada u prirodi zamedi, dodajte kakvu god pogaču hoćete, kada pčele mogu izlijetati one gotovo sve napuštaju pogaču i donose nektar, mali broj ostaje da prenosi istu što je znak da i pčele kada imaju izbor biraju bolju hranu za sebe.... Eh, kad' bi pčele progovorile!

Takođe bi htio dodati i jednu napomenu, kada radite pogače za pčele nemojte žuriti, uradite kvalitetno i dobro umiješajte.
Svaka žurba i neadekvatna izrada pogače može pčele koštati života kao što su recimo pogače koje su premekane i nedovoljno umiješane i kada se dodaju na pčelinje klube i pčele je malo ugriju one procure po pčelama i znaju komplet društvo ubiti i to pogotovo zimi kada se pčele ne mogu pomicati već su čvrsto zbijene u klubetu!!!

Nazad