ŠUMSKO-LIVADSKI MED

Šumsko - livadski med je bogatog i ugodnog ukusa, može biti i tamniji i svetliji u zavisnosti da li više preovladava livada ili šuma. Ovaj med pčele proizvode od raznih cvjetova livadskog i šumskog bilja, šumskog korova, šiblja, kao i samog drveća. Ovakav med zasigurno prednjači po svom sastavu ispred mnogih drugih medova a naročito svjetlijih. Povoljno utiče na razvoj djece, probavu, za starije osobe, zdrave i bolesne a dobro dođe i iscrpljenima jer ubrzano vraća snagu i daje tijelu neophodne materije za brži oporavak i daljnju aktivnost.

Zamislite snagu miješanih čajeva od 500 pa i više cvijetova raznog bilja, grmlja i drveća i sve će Vam biti jasno, upravo se o tome radi kod ovakvih medova. To nije med sa jedne biljke već sa mnoštva biljaka i samim time to je odlična garancija da će te za svoj organizam zasigurno pronaći ono što Vam treba u vidu najboljeg prirodnog omjera raznih mikroelementa, minerala, vitamina, kiselina, razne vrste šećera, enzima i polenovih zrnaca. Ovo ne možete niti će te ikada pronaći ni u najboljem sintetičkom vitaminskom napitku o kojem ne bih trošio više ni pola riječi, sintetika nije dobra za ljude ma u kom obliku nam je nudili i ma šta govorili. Pokušajte razmišljati svojom glavom, ne dopustite da reklame utiču na Vašu logiku zdravog razmišljanja!

Šumski, livadski, cvjetni med
Kristalisani med
Kristalisani med!

Poslije par mjeseci iz tečnog stanja prelazi u kristalisano, međutim, neki kupci se plaše da to nije pravi med i izbjegavaju takav med i posežu za tečnim koji se naravno povremeno mora otopiti da bi bio tečan a otapanje ako ga radi nestručan pčelara može izazvati gubitak svih ljekovitih svojstava meda zbog zagrijavanja ako se provodi na temperaturama većim od +40 st. celzijusa.

Med kao prirodni proizvod ima veoma bogat i složen sastav i kao prehramenoj namirnici mjesto mu je u našem domu i kao hrani a i kao lijeku. Med je jedina prirodna tvorevina koja sadrži gotovo 91% svih potrebnih materija za čovekov krvotok. Zato se i njegovim malim količinama postižu izvanredni rezultati!

Koristite med kao hranu da ga ne biste koristili kao lijek!
Najpoznatiji pčelinji proizvod je med, međutim daleko jača i ljekovitija svojstva imaju drugi pčelinji proizvodi kao što su u prvom redu matična mliječ (engl. Royal Jelly), te polen (cvjetni prah) kao i propolis. Med u kombinaciji sa njima tek onda ispoljava sva svoja ljekovita dejstva.