Med sa zovom, bazgom

Zova sa medom

Zova ili bazga sadrži emulin, invertin, veće količine kalijeva nitrata, saharoze kao i niz ostalih slabo istraženih ljekovitih tvari. Upotrebljavaju se listovi, mladi izdanci - izbojci i najčešće cvijetovi zove.  Beru se cvjetovi zove u najtoplijem dijelu dana jer su tada i najvrijedniji, treba se potruditi da se prilikom branja zova što manje trese ili  treska tj da cvjetovi zadrže što više cvjetnog praha koji je takođe izuzetno koristan uz sami cvijet. Cvjetovi se isključivo prikupljaju na mjestima koja su udaljena od saobraćajnica i lokalnih puteva. Koristi se:
Za povećanje rada znojnih žlijezda a pospješuje i izbacivanje mokraće zbog čega je čaj od cvjetova zove kao i mladih listova i izdanaka zove nezamjenjiv kao preventiva kod manjkavog izlučivanja mokraće iz organizma izazvane poremećenim radom bubrega a i za izbacivanje ostalih tekućina kroz pojačano znojenje.
Takođe neke tvari iz zove potpomažu regulaciji šećera u krvi!

Sva ljekovita svojstva zove se uvećavaju dodatkom meda a naročito je značajno da se dobija ekstrakt zove koji nije TERMIČKI obrađivan i on se miješa sa medom. Takva kombinacija zove i meda garantuje 100% očuvana svojstva ovog ljekovitog i energetski vrijednog pripravka iz prirode.
Pored dobrog mirisa koji taj medni sirup ima on je vrlo dobar za očuvanje zdravlja, protiv nesanice, za izmokravanje, jačanje organizma tj imunog sistema, blago regulisanje stolice tj zatvora,  čišćenje krvi u kombinaciji sa čajem od žare i drugih bolesti.

Upotreba: Dnevno se može konzumirati od 3-5 manjih kašika uz što duže zadržavanje u ustima prije samog gutanja. Takođe se može konzumirati razrijeđen sa mlakom vodom ili kao dodatak čaju čime dobija još više na snazi i ljekovitim dejstvima na čovječiji organizam. 
Osobe alergične na polen bi trebalo da obrate pažnju jer je medni sirup bogat polenom (polen isključivo iz zove), polen je razgrađen u medu ali za prvi puta bi trebalo oprezno to uzeti i u malim količinama! 

 
Zova sa medom
Kombinacije pčelinjih proizvoda