Sušeno, suho voće u medu

Sušeno voće u medu

Zdrave i izuzetno ukusne kombinacije sušenog voća u medu (badem, orasi, smokve, suhe šljive, brusnica, marelica ...) pakovanje 200, 500 i 1000 gr, posebno pogodno za djecu, jer djeca inače izbjegavaju uzimanje čistog meda jer nema okusa kao čokolada dok ovako to nije slučaj!!!

Mogu se raditi kombinacije od raznog voća i u kućnoj radinosti ali pod uslovom da je voće sušeno ili ako se radi sa svježim voćem onda se mora pripremljena kombinacija što prije potrošiti. Za velike gurmane ne moram napominjati da je kombinacija jagoda i meda neprevaziđena!
Dobra kombinacija su med i kupine (divlje maline - crne) a može se raditi i sa ribizlama. Kao što rekoh samo nebo je granica, u bilo kojoj kombinaciji koju pripremimo ako naša djeca uživaju postigli smo pun pogodak jer znamo da unose zdrave sastojke dok to kod čokolade i drugih slatkiša nije slučaj naročito ako se ne umjereno konzumiraju.

PRIPREMA

Priprema suhog voća u medu je dosta lagana ali ipak je treba obaviti na pravi način da nam sav trud ali i med ne bi propao.
Naime, potrebno je prije voće koje želimo staviti u med dobro oprati, bilo da je suho ili svježe. Nakon toga treba sačekati da se osuši jer svaka dodatna vlaga nam remeti gustoću tj vlažnost meda i samim time može doći do kvarenja i meda i voća.
Najbolje je raditi sa suhim voćem jer onda takvih problema nema i takve kombinacije mogu se čuvati u medu dosta dugo, čak i godinama!?
Znam da blesavo zvuči ali je tako i što duže odstoji med poprima i miris i ukus toga voća.
Ukoliko te mješavine meda i suhog voća radimo sa svježim voćem tu je potreban veći oprez, dobro bi bilo da to voće poslije pranja osušimo i pored svega toga ostavimo par dana da se još bolje prosuši i tek tada ga stavljamo u med da odstoji neko kraće vrijeme.
Ukoliko to odmah počinjemo konzumirati onda se može odmah poslije pranja to dodati u med i za kraće vrijeme to treba potrošiti.
Uglavnom, kod pčelara postoji izreka sladite se medom a liječite se hranom, prirodnom a ne vještačkom.
Međutim, ko voli da pije non-stop kupovne lijekove neka tako nastavi i dalje i neka vjeruje u šta hoće da se zdravlje nalazi na policama apoteka a ne u zdravoj i prirodno gajenoj hrani?