Med sa pergom, propolisom i matičnom mliječi

Doslovce, najbolja, najljekovitija a samim time i najskuplja kombinacija koju je čovjek mogao sastaviti od pčelinjih proizvoda. Naravno da se podrazumijeva da je sve prikupljeno i čuvano na ispravan način a ovo se posebno odnosi na matičnu mliječ i pergu koji su najosjetljiviji na čuvanje i transport.

Uglavnom, ova smjesa se može rijetko pronaći da je pčelari nude iz jednostavnog razloga što na našem tržištu se najviše prodaje najjeftinijih proizvoda počev od patvorenog (lažnog) proizvoda pod imenom med pa do svega ostalog a pripremiti za prodaju veću količinu ovog proizvoda na ovim prostorima je dosta riskantno a od pčelara traži velike napore i odricanje prilikom sakupljanja svega toga.

Da bi malo ovo razjasnili i kupcu bilo makar malo jasnije o čemu se radi pokušat ću objasniti o čemu se radi sve u ovom kombinovanom proizvodu pčela, pa da počnemo redom.

Mislim da o medu nema potrebe ništa posebno govoriti, ali dobro je napomenuti da je preporuka da se koristiti livadsko šumski med zbog raznolikosti biljaka sa kojih pčele prikupljaju takav med, mada se mogu koristiti bilo koje vrste ali sa manje efikasnosti. Takođe je bitno da taj med nije zagrijavan, tj da je takav kakav se od pčela oduzeo da bi izbjegli njegovo oštećenje tj da ne dobijemo samo slatku masu koju ćemo skupo platiti!

  • Propolis kao prirodni antibiotik nije osjetljiv na neke temperature niti na uslove čuvanja osim da mora biti na suhom i čistom i naravno zaštićen od moljaca koji ga rado jedu  Ono na što treba obratiti pažnju je koncentracija propolisa koji se može dodati bilo rastvoren u medicinskom (etilnom) alkoholu ili ako je 100% čist može i izdrobljeni. Na 1 kg smjese alkoholnog rastvora propolisa se može dodati od 30 - 50 ml a ako je izdrobljeni tj samljeveni onda nekih 10-15 gr je dovoljno, naravno što sitnije samljevenog.
  • Perga je u stvari polen ili cvjetni prah ali koje su pčele obradile i uskladištile u svojim ćelijama. Vrijednost takvog obrađenog "polena" je sigurno veća od običnog nekih desetak puta ali je isto tako i cijena perge veća u gotovo istom omjeru. Vađenje takvog polena tj perge je dosta zamorno i obično se radi ručno i samim time poskupljuje proizvod a da ne govorimo o pčelama koliko ih iscrpljujemo kradući im iz njihove rezerve neophodne zalihe koje su im potrebne za stvaranje novog života u košnici jer bez perge nema ni novih pčela bez obzira koliko meda imali u košnici.
  • Matična mliječ sa svim svojim svojstvima koja se skuplja iz košnice na miligrame je još skuplji proizvod pčela ali i najkvalitetniji pa je razumljivo zašto ovakve kombinacije nećete naći na pijaci ili u supermarketu jer ovo se obično radi za svoje najbliže poznanike ili za one koji su teško bolesni pa pokušavaju sa prirodnim proizvodima da oporave organizam.

Moram da napomenem, pčelinji proizvodi su na prvom mjestu namijenjeni svima koji žele da održe svoje zdravlje, da poprave imuni sistem i uopšte stanje organizma, dok za one koji su već oboljeli i od kojih klasična medicina diže ruke su dobrodošli kao hrana tj dodatak, koji pomaže tijelu na razne načine da se oporavi ali ni u kom slučaju se ne preporučuje kao lijek jer da bi nešto bilo lijek po zakonu se mora ispitati, dobiti certifikat i odobrenja da bi se mogao pustiti u promet bez obzira što se pčelinji proizvodi upotrebljavaju u ljudskoj ishrani već hiljadama godina i što su u nebrojeno slučajeva pomogli u ozdravljenju osoba koje su koristile proizvode pčela.

Kombinacije pčelinjih proizvoda