MED SA EKSTRAKTOM ŽARE - KOPRIVE

U narodu a i kod djece poznata kao najdosadnija i najodvratnija  korovska biljka ali za prave poznavaoce prirode jedna univerzalna i nadasve ljekovita biljka sa ljekovitim svojstvima poznatim od prije nekoliko hiljada godina.
Cijela stabljika, korijen, listovi, cvjetovi, sjeme, sve je jestivo i upotrebljivo i kao lijek za određene bolesti kao i sam sok iz žarnih ćelija koji žari i stvara plikove a čak je i to ljekovito.
Za one koji razmišljaju svojom glavom dovoljno je kada shvate ako je od jedne biljke ama baš sve jestivo, ljekovito, zdravo o kakvom se istinskom čudu iz prirode radi. Malo koja biljka ima sve dijelove ljekovite i upotrijebljive kao kopriva.
Mnogi smatraju koji poznaju ljekovita svojstva koprive da bi je davno nestalo sa lica zemlje da kopriva ne posjeduje žarne ćelije kojima se brani kako od životinja, insekata a tako i od ljudi ...
Koristi se:
Kao sredstvo protiv ekcema i glavobolje, za čišćenje i poboljšanje krvi. Takođe djeluje blagotvorno na gušteraču a pomaže i organizmu snižavanjem nivoa šećera u krvi.
Pored ostalog kopriva liječi upale urinarnog trakta, stimuliše rad crijeva te je samim time odlična i kao sredstvo za proljetno čišćenje organizma.
Takođe se koristi protiv  bolesti jetre i žuči, protiv nesanice, tumora slezene, grčeva u stomaku, čireva, bolesti pluća, takođe ima određeno pozitivno dejstvo kod virusnih i bakterijskih infekcija.
Za one koji imaju manjak željeza u organizmu i osjećaju se umorno, napeto, bezvoljno kopriva svojim dejstvom otklanja određene simptome!  Sadrži dosta željeza, i zbog toga je dobra protiv anemije i još nekih bolesti krvi,  ubrazno vraća snagu i volju za životom.
Mnogima je poznat učinak koprive  kao  preventiva protiv opadanja kose, peruti  kao i jačanja korijena kose!

Osim što se koristi u raznim pripravcima kao što su razni čajevi, dodaci u ishrani, pitama, supama, varivima, oblogama protiv reume, njeno važno svojstvo je i kao prirodnog insekticida što samo potkrepljuje njena gotovo univerzalna svojstva a vrijedno je spomenuti da je dobro došla i u ishrani domaćih životinja jer poboljšava kvalitet proizvoda dobijenih od životinja i peradi kojima se daje !
Ekstrakt koprive u kombinaciji sa medom, još više pojačava ljekovita dejstva koprive a najvažnije od svega je da je ekstrakt koprive TERMIČKI neobrađivan, što garantuje 100% očuvana ljekovita svojstva koprive u sprezi sa ljekovitim svojstvima meda proizvedenog na vlastitom pčelinjaku.
Upotreba:
Upotrebljava se 3x1 kašika dnevno razrijeđena u mlakom čaju ili vodi i to pola časa prije jela ili 1 čas nakon jela. Kao preventiva očuvanja zdravlja, fizičke kondicije, imunog sistema uzima se po 1 kašika ujutro prije bilo kog obroka razmućena u čaši mlake vode a još je bolje to uzimati u kombinaciji sa mješavinom meda i polena takođe razmućenog u šolji mlake vode ili čaja.
Sve pripravke na bazi meda i ljekovitih trava ukoliko je IKAKO moguće, poželjno je koristiti NEKUHANE, znači TERMIČKI neobrađivane jer samo tako imamo garanciju da je ta smjesa zadržala sva ljekovita svojstva koja ima  i svježa biljka.
Ako koristite čaj od žare koji je i kao takav izuzetno dobar, ipak morate biti svjesni da ste dobar dio ljekovitih svojstava izgubili, nažalost.Frown Preporuka je korištenje koprive ali samo termički neobrađivane, tj ekstrakta koprive.

Kombinacije pčelinjih proizvoda