Med sa ekstraktom četinara

Med sa extraktom bora i drugih četinara

Izuzetno ljekovite kombinacije meda sa ekstraktom četinara pomažu najviše kod osoba koje imaju uopšte problema sa plućnim bolestima kao što su bronhitis, razne upala pluća!

Priprema se od svježih borovih izdanaka koji se beru na čistim (najbolje planinskim predjelima) i to u mjesecima april-maj. Uz borove izdanke dobro je uključiti i mlade izdanke jele i drugih četinara ali u nekim manjim količinama.

Med protiv bronhitisa, astme i drugih plućnih bolesti

Kombinacija meda sa ljekovitošću četinara a posebno "borovih" iglica je nezamjenjiva kombinacija u liječenju bronhitisa pa čak i onoga hroničnog kojeg klasična medicina može samo da zaliječi a nikako da i izliječi.

Zašto je to tako, pa iz prostog razloga kada bi se svi pacijenti izliječili šta bi ovoliki doktori radili, koga bi liječili, ali nisu oni tome krivi, tako ih uče prvo u školi da su tablete ono "pravo", da ih treba što više koristiti naročito ako sklope ugovore sa određenim farmaceutskim kućama da njihove "lijekove" propisuju što više i u što većim količinama (pitam se zbog čega) a kako će biti pacijentima, ma to uopšte vjerujte nije bitno, bitno je da samo dolazite redovno na kontrole i da uzimate sve lijekove koje Vam propišu i Vi ste za njih najbolji konzument tj potrošač- pacijent. To je sva logika ali za one koji razumiju, za one koji vjeruju da se u apotekama prodaje zdravlje onda i dalje samo slijepo treba da slijede tu uobičajenu praksu!

Priprema je dosta jednostavna pod uslovom da ste ubrali u određeno vrijeme mlade borove, jelove i još neke druge izdanke. Sve se to sitno nasjecka i ubaci u veće tegle, prelije šumsko - livadskim medom i ostavi najmanje tri ili četiri sedmice da odstoji.

Med sa extraktom četinara

Neko to radi i kraće, međutim, što duže to bude u medu, med izvuče maksimalno ljekovitih tvari iz borovine i samim time je bolja i njegova ljekovita moć. Prijekog puta nema, preko noći se ne može ništa postići, preko noći se čovjek teško da može i razboliti a isto tako niti izliječiti a niti se pravi lijek može dobiti na brz način, toga jednostavno nema, zato, samo opušteno

Med sa extraktom četinara
Količina meda i borovih izdanaka:

U teglu što više natrpajte borovih izdanaka što sitnije nasjeckanih, što više stane to bolje, i prelijte medom. Otprilike količina četinara koja može stati u teglu zapremine od 2,5 litra je oko 1,2-1,5 kg sirovih izdanaka, ako su suhi onda maksimalno oko 0,8-1 kg. Medom dopunite teglu, otprilike za ovu količinu 1,5-2 kg meda, sve zavisi od tegle koju koristite, pretjerati ne možete, ništa nije otrovno niti opasno, zato samo naprijed.

Važna napomena:

Med ne sipajte do vrha posude, ubrzo se stvori jaka reakcija i med jednostavno zna iscuriti napolje, isto tako ne zatvarajte čvrsto teglu hermetički jer može popucati usljed pritiska koji se stvori unutrašnjom reakcijom. Borove iglice i izdanke, kao i ostalih vrsta četinara brati isključivo po lijepom i toplom vremenu, čuvati se zmija

Pripremljenu količinu možete čuvati i na sobnoj temperaturi, ako je med dobar nema opasnosti od vrenja i kvarenja bar za jednu godinu ako je dobro zatvoreno sve u tegli. Radi sigurnosti može se čuvati u frižideru i duže vrijeme ali je najbolje što svježije pripremljeno konzumirati i potrošiti jer ste to i uzeli radi lijeka ili preventive kod plućnih bolesti ili jednostavno i za jačanje imunog sistema. Pored ovoga ako se koristi med u kombinaciji sa polenom, propolisom i matičnom mliječi, još brži oporavak ne bi smio nikako izostati!

Konzumiranje meda prilikom liječenja bronhitisa astme i dr. bolesti

Uzima se po 1 supena kašika minimalno 3 x dnevno u težim slučajevima i 5 x dnevno. Isto tako je dobro u prostoriji u kojoj se nalazi onaj koji ima problema sa bronhitisom ili astmom ili uopšte plućnim bolestima na šporet bilo električni ili na drva staviti posudu sa vodom na laganu temperaturu u koju je dodato isto tako jedna šaka borovih, jelovih, smrekinih izdanaka i pustiti da to lagano isparava i što više udisati.

Ovo je isto dobro da udišu i zdrave osobe a ne samo oni koji su bolesni. Izleti u prirodu i borovu šumu ko je u prilici isto tako su djelotvorni u vraćanju zdravlja i oporavku bolesnika. Ako su u pitanju mlađe osobe, tj djeca, obavezno ih treba u borovoj šumi i to po lijepom vremenu pustiti ili nagovoriti da što više trče i tako iz pluća izbace nečistoće (šlajm) koji zna da bude prilično nezgodan pa čak i da guši djecu. Ukoliko se djete zakašlje i pokušava da ise iskašlje, možete mu pomoći laganim udaranjem šakom po leđima pa čak ako je manje dijete u pitanju i nageti ga glavom na dole da lakše iskašlje to što ga guši. Naravno, morate biti u svemu oprezni da ne povrijedite dijete pri tome ili da Vam ne ispadne i onda imate još gore posljedice!

Isto tako i odlazak na more i to u mjesta koja obiluju borovinom i drugim četinarima se preporučuje a posebno boravak u kampovima gdje se nalazite 24 časa na otvorenom i udišete čist vazduh obogaćen mirisom četinara a posebno bora koji ljeti zna baš prelijepo da svojim mirisom opija, jest da i to košta ali ... na vama je!

Ipak zdravlje je najpreče zar, ne?

Med protiv bronhitisa
Kombinacije pčelinjih proizvoda