Med za dug vijek

MED ZA DUG VIJEK

Na samom početku dolazi njegovo visočanstvo med za koga su svi čuli. O medu je dosta napisano i rečeno, čak i mala djeca znaju zašto je sve dobar med te se ne bih previše osvrtao na njega. Istina je da se kod mnogih najviše konzumira 'sam' med te da mnogi i ne znaju da od pčela ima još vrijednijih proizvoda nego što je med ali i ništa nije tako slatko kao med.

Recimo matična mliječ je dosta kisela i specifičnog mirisa i okusa, polen je blagog okusa po cvijeću sa kojeg ga pčele skupljaju dok mu je miris bolji, propolis isto tako, ljepljiv, jakog mirisa i ne baš pretjerano ukusan ALI moram reći ALI ... ni najbolji lijek u medicini nije dobrog okusa već obično gorak kao i čajevi posebno oni koji su najljekovitiji što većina zna ali u slučaju ovih pčelinjih proizvoda izgleda svi očekuju da sve bude slatko kao med ali ne može baš :)

Med šumsko livadski

U ponudi su GARANTOVANO svi 100% ispravni pčelinji proizvodi sa vlastitog pčelinjaka!

Koristite med kao hranu da ga ne biste koristili kao lijek!

Za ispravnost pčelinjih proizvoda garantuje Vam pčelar Živčić Hajrudin!

Tel: 062/851-925, 061/937-826 , lokacija pčelinjaka (11 kilometara od Živinica u pravcu Sarajeva u naselju Zukići i drugi pčelinjak u Doknju - Tuzla na podnožju Majevice!

Kako to izgleda na pčelinjaku možete vidjeti sa sljedećih slika!

Med dozrijeva bolje u farar okvirima

Za odličan kvalitet meda mora se sačekati da med sazrije u košnici tj da ga pčele poklope. Vrcati se može samo onaj med koji je više od 2/3 okvira poklopljen. Naravno, vrcati se može i nezreo med ali on se ubrzo pokvari jer vlaga potpomaže vrenju meda. Dozvoljen procenat vlage u medu je do maksimalno 20%.

Dozrijevanje meda u košnici

Različite vrste meda u zavisnosti od vremenskih prilika brže ili sporije sazrijevaju tj pčele brže ili sporije poklapaju ćelije sa medom. Neko praktikuje pravljenje propuha kroz košnicu da višak vlage što brže ispari ali lično nisam za tu opciju jer time možda ubrzavamo proces zrenja ali ...

Rojenje pčela naš gubitak

Ukoliko je pčelar pohlepan i želi što prije da povadi med pa čak i po cijenu zdravlja pčela, ubrzo otkrije da nešto sa pčelama nije u redu jer su podložnije bolestima i drugim oboljenjima ali on i tada traži krivnju u nečem drugom.

Bez legla i pčela nema ni meda

Međutim, ukoliko se zakasni sa vađenjem meda zbog kiše ili uopšte zbog nedostatka vremena pčelama to uopšte ne smeta, one se sa pjesmom roje.
Da bi to spriječili trebamo pčelama blagovremeno davati satne osnove na izgradnju, odmicati višak meda od legla tako da nikada ne bude previše blokirano a ako ni to nije dovoljno izvaditi koji okvir zatvorenog legla sa pčelama u neku drugu slabiju košnicu ili napraviti novi nukleus.
Uglavnom dosta toga je i do nas ali dosta zavisi i od kvalitete pčela a posebno matice i vremenskih prilika ili neprilika te naše zauzetosti poslovima. Za pčele moramo pronaći vremena, one nas neće čekati, one idu po svom kalendaru i časovniku.

Farar okvir

U pčelarstvu kao i u drugim oblastima života teško je dobiti i jare i pare. Obično kada se na nečemu dobije na nečem drugom se izgubi. Tako da ukoliko vadimo veće količine meda i ne ostavljamo dovoljno pčelama podstičemo pčele da štede, da slabije hrane nove pčele i na kraju imamo problem. Ukoliko se sve poklopi, dobar unos, jaka zajednica i naš nedostatak vremena onda je to pčelama signal da idu na granu a nama glavobolja a posebno ako taj roj ne uhvatimo i on nam pobjegne.

Rojenje pčela

Kako izgleda naš propust u radu vidi se na grani po veličini roja!