Neoplođene matice

Sve matice koje nisu izlijetale na oplodnju se tretiraju kao neoplođene matice i sa njima se postupa na dosta različit način od matica koje su oplođene. Ovo je potrebno iz više razloga a najbitniji je taj ukoliko matica ne izlijeće na oplodnjui to onda kada mora po biološkom satu i ne oplodi se, ona ostaje neplodna čitav svoj život i može samo nositi trutovska jaja od kojih nemaju koristi niti pčele a niti pčelar!

Kvalitet neoplođenih matica mnogi pčelari procjenju vizuelno i to cijeneći samo veličinu matice, međutim, pravi kvalitet matice se može ocijeniti tek kada ona pronese tj kakvo leglo zaliježe.

Oplođena matica

Naravno da nećemo ostavljati neoplođene matice koje imaju vidljiv deformitet nogu ili krila ali nemojte se povoditi samom veličinom. Neoplođena matica može u startu biti dosta sitna ali kada se oplodi i pronese tek tada postaje krupnija. Znači, sama veličina matice ne obećava ništa posebno, može biti dobra ili loša velika ili manja matica.

O veličini matica sam pisao već na nekoliko mjesta na ovom sajtu, ukoliko želite saznati nešto više oko toga možete pogledati OVU stranicu.