Košnice sa pčelama na više nastavaka ili tijela

Pčelinjak u jeku paše!

Ovdje se obično misli na košnice tipa Farrar, Eko voja i sl koje su i inače na više tijela tj nastavaka. Obično je to 4, 5 pa čak i 6 nastavaka iz prostog razloga što su to tijela manje zapremine od recimo LR košnice i samim time je potrebno više nastavaka za normalan rad i razvoj pčelinje zajednice!

Pčelari koji žele nabaviti takve košnice imaju sužen izbor jer nabavka takvih košnica tj dijelova za te košnice je vrlo otežana ili da kažem gotovo nemoguća jer se slabo kupuju a samim time je i slabija ponuda.
Međutim, sve se da dogovoriti ako je kupac ozbiljna mušterija, međutim, nažalost većina kupaca je sa vrlo skromnim budžetom i tada pokušavaju za svoj novac da izvuku maksimalno što je i razumljivo. Ali, nažalost manja cijena nečega nego što je uobičajeno obično donese takvom kupcu više problema nego dobrih stvari tako da se ubrzo otkrije zašto je nešto bilo izuzetno povoljno ili gotovo džabe.

Te su pogotovo početničke greške na startu malo teže uočljive ali kasnije ima vremena takav kupac da se kaje godinama. Ovo isto važi i za pčelinji vosak koji kada ga kupuje većina pčelara gleda da zadovolji samo svoje kriterije tj da bude što jeftiniji čak iako mu zdrav razum nalaže da cijena 1 kg voska ne može biti jeftinija od kilograma meda. Oni upućeniji znaju, da bi pčele proizvele 1 kg voska one utroše preko 3 kg meda za taj vosak i oko 200gr polena ali većina takvih kupaca to kupuje ne razmišljajući o tome koliko to košta pčelara da to proizvede kao ni o pčelama kojima takav vosak i život znači, već im je najvažnija cijena! Ovo takođe možemo primjeniti i kada kupujemo polovan auto, ista marka auta, ista farba, ista godina proizvodnje a jedan skuplji tri puta od drugog, šta mislite zašto? Ako ne kontate to onda će te skontati kada taj krš dovezete kući, ili je ukradeno, ili lupano ili je pri kraju motor ili je prešao kilometara Bog zna koliko!
Takva stvar je i sa voskom, ne znate čime je trtiran taj vosak posljednih ma makar 10 godina, ima li antibiotika u sebi, amitraza koji je kancerogen, ima li parafina ili goveđeg loja ili kakvih drugih opasnih hemikalija, da li je uvežen odnekle gdje je bilo radijacije i mnogo drugih pitanja koja bi morali uzeti u obzir osim glavnog, da je što jeftinije a ponajbolje je ako je džaba! Tako isto je i sa košnicom, količinom nastavaka, voskom kakva je kvaliteta, šta je rađeno sa košnicom, koliko je stara, koliko je stara matica, ima li kakvih bolesti ta košnica? Nažalost, veliku većinu ovih pitanja nije moguće tako od oka uvidjeti pa zato kažem, nije zlato sve štp sija i kupujte pčele od poznatih pčelara a ne samo iz razloga što su jeftine ili ako je neko umro. Pa čak i kada pčelar umre nije nikakva garancija kupcu pčela da je kupio zdrave pčele jer baš podosta pčelara pred kraj svog života po pomalo zapusti jer jednostavno gube snagu kao i sve u prirodi i svako ko se tome obraduje ne zavidim mu nimalo. ono što hoću reći je da dobro pogledate šta kupujete i ne kupujte bilo šta ako Vam je samo cijena dobra već moraju biti zadovoljeni i neki drugi kriteriji...

Nazad Naša ponuda