Košnice na 2 tijela tj nastavka

LR košnice na dva tijela - nastavka

To su obično košnice sa plodištem i medištem koje se najčešće i kupuju jer su kao neka zlatna sredina i za onoga koji kupuje i onoga koji prodaje. Kada kažem "obično" mislim na košnice tipa LR ali ako su druge u pitanju kao Eko ili Rodna Voja, Fararove ili druge sa niskim nastavcima onda je to samo opet plodište i opet onaj ko kupuje mora imati u rezervi nastavaka za te košnice ako nisu LR da im doda po "par" nastavaka u zavisnosti od tipa košnice.

Ako su LR košnice onda se može planirati u skorije vrijeme a sve u zavisnosti od jačine zajednice pčela i pašnih prilika priprema još jednog nastavka koje će služiti kao medište ako ova dva tijela ne zadovolje a neće sigurno ako bude imalo dobre paše i ako je zajednica dovoljno jaka a morala bi biti ako se prodaje na 2 tijela.

Nabavka košnica ovog tipa, (LR košnice) na dva nastavka je veoma dobra kombinacija za pčelare početnike jer u startu za ne baš puno novaca dobijaju kompletnu košnicu sa kojom mogu raditi gotovo sve operacije u pčelarstvu ali pod uslovom ako godina bude slabija ili prosječna.

Međutim ako bude rodna godina onda je velika šteta ako se nema u rezervi pripremljenih nastavaka jer rodne godine su rijetke i treba ih maksimalno iskoristiti kada dođu. Jedna rodna godina može pokriti troškove oko pčela za dvije pa čak i više godina ko je pametno iskoristi.

Za pčelare koji imaju već košnice ovog tipa vjerovatno imaju i rezervnih nastavaka pa kupovina LR košnica na dva tijela- nastavka nije možda najisplativije rješenje osim ako se ne nabave poslije smrti nekog pčelara kada porodice u kojima se nema ko brinuti o pčelama to rasprodaju u bescjenje.
Međutim, čekati da neko umre da bi se započelo pčelariti ili proširiti pčelinjak može biti naporno i zna se odužiti jer iz pčelarske prakse je poznato da dugogodišnji pčelari bez obzira na njihovo zdravstveno stanje dočekaju dosta pristojne godine pa se može desiti da oni koji čekaju takvu priliku prije dočekaju svoju dženazu, odnosno sahranu.


Ukoliko se radi o košnicama sa niskim nastavcima onda kupovina takvih košnica bez minimalno 3 ili više nastavka nema nikakvog smisla jer kod takvih košnica kupovinom košnice na dva nastavka u stvari kupujete samo plodište a trebat će Vam ubrzo i medište za tu košnicu pa ako nemate rezervnih nastavaka bolje je u startu kupiti košnicu sa 4,5 ili 6 nastavaka. Takve košnice zbog većeg broja okvira i nastavaka su obično malo skuplje ali pružaju daleko veće mogućnosti i manipulacije u zavisnosti od jačine paše, pčelinje zajednice tj ukratko rečeno pašnih uslova. Ono što je u startu otežavajuća okolnost zna se ubrzo pretvoriti u prednost.

Košnice sa nižim nastavcima imaju svoje prednosti ali i mane kao i svi drugi tipovi košnica pa ako tek počinjete pčelariti dobro iščitajte štivo, posavjetujte se sa lokalnim pčelarima i na kraju sami odlučite jer Vi trebate sa tom košnicom pčelariti. U životu sam pčelario sa više tipova košnica i sve su priča svaka za sebe, da ponovo pčelarim opet bih sve isprobao iako me je koštalo dosta novaca, rada ali i živaca ali sve su to čari pčelarenja. O svemu tome ću pisati u jednom posebnom tekstu jer je to tema koja zaslužuje posebno da se odradi!

Nazad Napred